mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Profilaxia bolilor
Index » Boli » Profilaxia bolilor
» Mediul inconjurator

Mediul inconjurator







Medicii trebuie sa adopte o larga interpretare a riscurilor ambientale pentru sanatate, luand in calcul mediile fizice, sociale si ocupationale ale pacientilor lor. Luarea unei anamneze complete, focalizata asupra locuintei, slujbei, cinatatilor, pasiunilor si asupra obiceiurilor alimentare, poate ajuta interntiile directe si stabilirea recomandarilor. In timp ce circumstantele locale vor duce la riscuri specifice de care pacientii trebuie sa fie avizati, cum ar fi boli infectioase existente in zona sau anumite expuneri la toxice produse de industria locala, anumite recomandari generale trebuie adoptate in mod unirsal pentru promovarea starii de sanatate.
Din moment ce cancerele de piele, in marea lor majoritate secundare expunerii la soare, constituie cea mai frecnta forma de malignitate, toti pacientii trebuie sfatuiti sa evite supraexpunereala soare si sa foloseasca substante ecran. Pacientii trebuie incurajati sa tina seama de potentialele expuneri la toxice, cum ar fi cele datorate poluarii aerului, fumatului in casa sau datorate gazelor ca monoxidul de carbon sau radon, si trebuie sa fie avizati asupra simptomelor medicale si asupra consecintelor unor astfel de expuneri. Prepararea si depozitarea adecvata a alimentelor scade incidenta bolilor infectioase cu origine alimentara.


Traumatismele involuntare constituie o cauza semnificativa de morbiditate si mortalitate ce poate fi prenita si sunt principala cauza de deces in populatia generala cu varsta sub 40 de ani. Accidentele de automobil sunt principala cauza de traumatisme involuntare. Riscul de a fi implicat intr-un accident de circulatie invalidant poate fi de pana la 30 la suta pe durata vietii unui individ, iar 50 la suta din decesele prin accidente de automobil ar putea fi prenite prin folosirea regulata a centurilor de siguranta. Medicii trebuie sa recomande folosirea centurii de siguranta, la fel ca si folosirea castii la motociclisti si biciclisti, din moment ce datele arata o mai mare probabilitate de folosire a lor in randul pacientilor care au primit astfel de sfaturi. Clinicienii trebuie, de asemenea, sa dea sfaturi impotriva folosirii unui hicul motorizat dupa consumul de alcool, din moment ce alcoolul (si drogurile ilicite) constituie un cofactor de risc cert.
Detectoarele de fum sunt subutilizate, gasindu-se in numai 80 la suta din locuinte. Din moment ce majoritatea deceselor datorate focului apar in locuinte, pacientii trebuie incurajati sa instaleze macar unul pe fiecare etaj al locuintei lor.
Acordarea atentiei expunerilor de la locul de munca poate identifica pe cele cu risc si poate preni consecintele pe termen lung. Evaluarea mediului ocupational trebuie sa cuprinda intrebari despre expuneri la metale, prafuri, substante chimice, fumuri, radiatii, zgomot puternic, temperaturi extreme si agenti biologici.
Violenta in societate si in familie, in special cea prin intrebuintarea eronata a armelor de foc, este a doua cauza de deces
prin traumatisme involuntare. Armele de foc, in special cele care se folosesc cu o singura mana, au o probabilitate mult mai mare de a rani un membru al familiei decat un intrus si sunt asociate cu rate crescute de suicid si de traumatisme la copii. Pacientii trebuie incurajati sa-si indeparteze armele din locuinta si trebuie informati asupra riscurilor asociate cu securitatea si depozitarea improprie a armelor de foc. Desi violenta in societate si in familie are proportii epidemice in Statele Unite, modalitatile de interntii pentru diminuarea comportamentului violent nu sunt bine stabilite. Screeningul pentru expunerea la relatii violente, dezvoltarea de uri pentru adaposturi sigure si trimiterea spre agentii adecvate, comunitare si gurnamentale, pot preni continuarea abuzurilor.


IMUNIZAREA Pana la 70.000 de decese se datoreaza anual in Statele Unite gripei, infectiilor pneumococice si hepatitei B. in ciuda unei bune accesibilitati a dolor de cost- eficacitate a vaccinurilor recomandate pentru adulti, numai 40 la suta sau mai putin din populatia tinta este imunizata. Factorii care explica slaba aderenta la directile de imunizare a adultilor cuprind lipsa de incredere asupra eficacitatii vaccinului in randul celor care il pot oferi si in randul pacientilor, subestimarea seritatii bolii vizate, rambursarea incompleta, carenta sistemului privind identificarea si vaccinarea populatiilor cu risc crescut si absenta unui program de vaccinare a adultilor echivalent cu politica de vaccinare pentru copin de varsta scolara. elul 10-2 enumera imunizarile recomandate la adulti.
CHIMIOPROFILAXIA Exista do semnificati care sustin folosirea anumitor medicamente in profilaxia primara. Terapia de aceasta natura la persoane de altfel sanatoase nu este totusi lipsita de riscuri. Folosirea aspirinei pentru prenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului colorectal de exemplu, este sustinuta de date din studii pe cohorte si, in cazul bolilor cardiovasculare, din trialuri controlate randomizate. Totusi, riscul potential de hemoragie cerebrala si de intoleranta gastrointestinala trebuie cantarit in atie cu riscul individual al pacientului privind boala tinta. Desi nici un trial randomizat nu i-a masurat impactul asupra mortalitatii, terapia hormonala de substitutie in postmenopauza este un alt tratament care se aplica femeilor sanatoase pentru prenirea unor viitoare boli (boala cardiaca coronariana si osteoporoza), ca si pentru controlul asupra simptomelor menopauzei. Aceste beneficii trebuie cantarite impotriva riscurilor de posibile carcinoame de san si endometriale. Implicarea pacientului in procesul de luare a deciziei, poate chiar consimtamantul in cunostinta de cauza, este recomandata pentru a asigura complianta, folosirea adecvata a medicatiei si monitorizarea sustinuta pentru efecte adrse.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor