mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Profilaxia bolilor
Index » Boli » Profilaxia bolilor
» Dieta

Dieta





Din ce in ce mai multe do sugereaza ca modificarile aportului caloric, atat cantitative, cat si calitative, pot avea ca rezultat o scadere a morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare, cancer si diabet. Greutatea in exces constituie un factor de risc independent pentru boala coronariana, in plus fata de contributia sa la incidenta diabetului, hiperlipi-demiei si a hipertensiunii. Intre 20 si 30 la suta dintre americani sufera de supraponderabilitate, definita ca fiind cu peste 20 la suta peste indexul de masa corporala (kg/m2) acceptat, iar mai mult de 40 la suta din anumite subpopulatii, cum ar fi negrii, indienii americani si femeile mexicano-americane, sunt supraponderali.
Americanii isi extrag excesul de calorii mai mult din grasimi, in special din grasimi saturate, decat din surse mult mai benefice, cum ar fi hidratii de carbon complecsi si fibrele. Din moment ce aportul de grasimi saturate se coreleaza cu nivelul de colesterol si bolile cardiace coronariene scad cu 2-3 procente pentru fiecare reducere de 1 procent a nivelului plasmatic de colesterol, modificarile dietei vor juca un rol central in scaderea principalei cauze de mortalitate in America. Aportul prin dieta de grasimi in exces a fost asociat, de asemenea, in studiile epidemiologice cu cancerul de san, colon, prostata si pulmonar. Scopurile larg acceptate sunt reducerea numarului de calorii provenite din toate grasimile la 30 la suta si din grasimile saturate la 10 la suta. Crescand aportul de fibre in dieta, cum ar fi cele din te, legume si cereale, se poate contribui in mod specific la o scadere a incidentei cancerului de colon.
De restrictia alimentara de sodiu pot beneficia cei cu hipertensiune care raspunde la restrictia de sodiu, desi necesitatea unei astfel de restrictii in randul populatiei generale nu este clara. Calciul si tamina D sunt protectoare impotriva osteoporozei, in special la femeile tinere anterior ajungerii la menopauza, iar datele sugereaza ca femeile de toate varstele au un aport inadecvat. Femeile aflate in perioada menstruala au un risc de anemie feripriva. Pentru a obtine aportul zilnic recomandat de tamine si minerale este recomandata mai degraba o dieta variata, cuprinzand peste, carne slaba, produse lactate, cereale nedecorticate si cinci pana la sase portii de fructe si vegetale decat administrarea suplimentara de tamine. in timp ce datele care sa sustina administrarea antioxidantilor cum ar fi taminele E si C sunt inca incomplete, cantitatile recomandate din aceste micronutrimente pot fi obtinute dintr-o dieta echilibrata.
Medicii joaca un rol crucial in efectuarea modificarilor alimentare la pacientii lor. Nu poate fi subliniata suficient valoarea oferirii de sfaturi si de literatura de specialitate, a trimiterii la grupurile comunitare adecvate si nutritionistii profesionisti si a ajutorului dat pacientului spre a-si sili teluri si limite ale modificarilor dietei. In ciuda preocuparilor pentru riscul evolutiei ciclice a greutatii, riscul pentru sanatate al obezitatii pare sa depaseasca nocitatea potentiala a scaderilor si cresterilor in greutate repetate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor