mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Explorarea paraclinica a politraumatizatului
Index » Tumori ale tesuturilor moi » Explorarea paraclinica a politraumatizatului
» Lavajul peritoneal

Lavajul peritoneal


Share


Este instigatia cea mai fiabila in decelarea prezentei sangelui in peritoneu; se poate completa in scop diagnostic cu tomografia computerizata, ecografie sau celioscopie.


Indicatiile lavajului sunt:

. in contuziile abdominale, la pacienti: 1) cu hipotensiune inexplicabila; 2) cu durere sau aparare musculara; 3) fracturi costale in zona rebor-dului; 4) anumite fracturi de bazin; 5) fracturi sau contuzii de coloana toracica sau lombara; 6) para-plegie sau tetraplegie; 7) politraumatism la care examenul fizic nu este concludent din cauza unei constiente alterate.
. in plagi penetrante la pacienti sili (cei insili sunt imediat laparotomizati), in urmatoarele situatii:
- plaga injunghiata abdominala fara semne peritoneale;
- plaga injunghiata sau impuscata toracica sub nil mamelonar;
- plaga injunghiata la nilul flancurilor sau dorsal.
Contraindicatiile lavajului peritoneal sunt reprezentate in principiu, de cazurile in care laparotomia este de neevitat (pneumoperitoneu radiologie, plaga penetranta cu evisceratie, contractura abdominala, sangerare gastrointestinala, plaga penetranta prin impuscare). De asemenea lavajul poate deni imposibil sau imprudent de realizat in conditiile unei periviscerite postoperatorii sau a unei sarcini in luna mare.


Conditii esentiale preliminare pentru reusita unui lavaj peritoneal (29) sunt:


- Plasarea unei sonde nazogastrice.

- Plasarea unei sonde cale Foley.


- Examinare abdominala completa.

Lavajul peritoneal diagnostic se poate efectua prin trei tehnici: 1) deschis (incizia la dere a tegumentului si aponevrozei, infraombilical pe 1-2 cm, cu vizualizarea peritoneului); 2) semideschis (incizia tegumentului si introducerea transfacial si trans-peritoneal a cateterului pe urma unui trocar); 3) inchis. Primele doua sunt acceptate in practica curenta avand o morbiditate mica (0,6%). A treia metoda, cu o morbiditate de aprox. 6% este prohibita.
Dupa ce se introduce cateterul prin una dintre tehnicile de mai sus in cavitatea peritoneala, daca se exteriorizeaza pe acesta > 20 ml (10 ml la copii) de sange, este necesara laparotomie exploratorie. Daca acest lucru nu se intampla, se introduc aproximativ 1 000 ml de solie Ringer lactat sau ser fiziologic, se mobilizeaza pacientul timp de 30 secunde de pe o parte pe alta si se recolteaza fluidul. Criteriile de pozitivitate ale lavajului diagnostic (semnificand necesitatea unei laparotomii) sunt:
Criteriile unui lavaj peritoneal pozitiv:


- 20 ml sange la aspiratie libera (10 ml la copii);

- numar de hematii > 100 000/mm3;
- numar de leucocite > 500/mm3 (daca sunt obtinute la 3 ore de la trauma);
- fecale, fibre alimentare sau bila;


- prezenta lichidului de lavaj pe drenul toracic, tubul nazo-gastric, sau sonda cala;
- amilaze > 175 U/ml.
Incapacitatea recuperarii lichidului se considera lavaj pozitiv.
Criteriile unui lavaj intermediar:


- fluid aspirat liber de culoare roz;

- hematii: 50-l00/mm;


- leucocite: 100-500/mm;

- amilaze: 70-75 U/100 ml.
Un lavaj intermediar nu face laparotomia obligatorie dar semnifica tinerea bolnavului sub observatie si instigatii suplimentare (entual laparo-scopie diagnostica).
Criteriile unui lavaj negativ sunt:


- Aspirat liber clar;

- hematii < 50 000/mm;


- leucocite < 100/mm;

- amilaze < 75 U/100 ml.
Lavajul peritoneal diagnostic are: 1) o mare sensibilitate si 2) specificitate, se efectueaza repede si usor si are o morbiditate si un pret de cost scazute (3). Acuratetea testului se situeaza in jurul lui 97%. Din pacate testul pozitiv pentru sange de exemplu, nu poate evalua nici locul si nici cat de mare este leziunea; aceasta, in contextul in care in ultimul timp se tenteaza din ce in ce mai mult tratament conservator si chiar neoperator in leziuni usoare (gradul I si II) de splina sau ficat sugereaza ca lavajul peritoneal diagnostic poate fi completat sau inlocuit - in functie de posibilitatile spitalului si starea bolnavului - cu alte instigatii (ecografie, tomografie computerizata etc).Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Tumori ale tesuturilor moi:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai