in faza acuta a degeraturilor, tratamentul chirurgical are indicatii restranse. Acestea sunt:
- Incizia de decompresiune - in cazul unor escare constricti.
- Excizia escarei, atunci cand exista un proces infectios sub aceasta, ce nu poate fi controlata cu topice antibacteriene.
Dupa cel de al ll-lea razboi mondial s-a utilizat ca metoda de tratament a degeraturilor blocajul simpatic si simpatectomia. in prezent rolul acestor metode de tratament este controrsat. Experimental, s-a aratat ca simpatectomia practicata in primele 24 ore nu aduce nici un beneficiu, chiar accelereaza evolutia patologica a degeraturilor.
Practicarea simpatectomiei dupa doua zile de la reincalzirea leziunilor prin frig, ar reduce edemele si progresia leziunilor necrotice. Beneficiile clinice ale acestei metode n-au fost in mod clar demonstrate, fiind folosita mai mult pentru tratarea unor sechele ale leziunilor prin frig.
Tratamentul chirurgical al degeraturilor este util dupa incheierea fazei acute, evoluti si delimitarea clara a zonelor de necroza. Dupa ce delimitarea apare, se practica debridarea necrozelor sau amputatia unor segmente ale extremitatilor, daca aceasta se impune. in cazul leziunilor care afecteaza toata grosimea tegumentului, dupa necrecto-mie se aplica grefe PLD. Tardiv se pot efectua si procedee chirurgicale reconstructi.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor