mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Degeraturile
Index » Traumatisme prin frig » Degeraturile
» Clasificare

Clasificare







Exista 2 sisteme de clasificare:
I. bazat de semnele obiective aparute imediat dupa expunerea la frig si reincalzirea ulterioara.
II. bazat pe date clinice obiective, la care se asociaza conditiile de mediu in care au aparut leziunile.
I. Dupa primul sistem, care este cel mai folosit, degeraturile se impart in patru grade:
- gradul 7 - se caracterizeaza prin albirea ariei afectate. Eritemul si edemul pot fi de asemenea prezente: Mai apar senzatie de raceala sau arsura. Dupa vindecare se dezlta frecvent cauzalgii, aceasta indicand ca au existat si afectari ale elementelor nerase;
- gradul 2 - consta in aparitia flictenelor superficiale continand lichid clar sau laptos. Eritemul si edemul inconjoara zonele cu flictene. Aceste leziuni se vindeca de obicei spontan. Lezarea flictenelor poate duce la desicare si necroza tisulara;
- gradul 3 - consta in aparitia unor flictene cu continut sanghinolent sau sero-sanghinolent; sau arii de tegument de culoare alba sau alb-cenusie, fara flictene. in leziunile de gradul 3, prognosticul de vindecare spontana este foarte rezervat; de obicei leziunile cu flictene nu afecteaza intreaga grosime a tegumentului, ramanand rezerve epiteliale care permit o vindecare spontana. Leziunile cu escare albe sau alb-cenusii, reprezinta o afectare a intregii grosimi a tegumentului;


- gradul 4 - consta in cianoza intensa a segmentului afectat, fara aparitie de flictene sau edem local. La cateva ore de la accident apare gangrena segmentului respectiv.
II. Clasificarea care asociaza elementele clinice conditiilor etiologice (7):
- leziuni cronice de tip degeratura - apar in cazul expunerii repetate intr-un mediu cu temperaturi scazute si umiditate crescuta (dar nu temperaturi foarte scazute care sa determine o degeratura propriu-zisa). Se caracterizeaza prin aparitia, in special la nivelul extremitatilor, a unui disconfort local, insotit de eritem si edem. Aceste simptome dispar spontan dupa incetarea expunerii la frig;
- piciorul de transee - leziunile apar lent, in mai multe ore sau zile si se datoreaza expunerii piciorului la temperaturi nu foarte scazute (in general cuprinsa intre 1 si 10°C), dar in conditii de umiditate. Initial piciorul este amortit, anesteziat, durerea aparand doar la mobilizarea sau la suportarea greutatii corpului. Tegumentele sunt eritematoase de obicei, dar pot fi si palide; edemul este marcat.
Cand leziunile progreseaza, apar flictene cu continut seros, sau sero-sanghinolent. Necrozele tisulare apar rar, cele mai multe cazuri mergand spre vindecare spontana - degeratura - apar rapid dupa expunerea la temperaturi scazute. Studiile clinice au aratat ca temperaturile necesare pentru a produce degeraturi sunt -6,5°C sau mai joase, care actioneaza pentru cel putin o ora.


Manifestari clinice: initial tegumentele sunt albe, decolorate, cu senzatii de intepaturi, amorteli si nesiguranta la mobilizarea segmentului respectiv. Dupa reincalzire, tegumentele devin eritematoase, cianotice, se instaleaza edemul, apare durerea;
- degeraturile produse la altitudini mari - au fost observate in timpul celui de al ll-lea razboi mondial, la pilotii care zburau la mari altitudini. La altitudini cuprinse intre 8 000-l2 000 m, temperatura mediului exterior este cuprinsa intre -28°C si -40°C. Organismul uman nu poate suporta altitudini mai mari de 13 000 m, in absenta unei cabine presuri-zante.
Factorii care farizeaza aparitia degeraturilor in aceste conditii sunt: starea psihica (frica, anxietate), hipoxia, echipamentul neadecvat, contactul strans cu obiecte solide inghetat (armament).
Leziunile de acest tip se instaleaza rapid (uneori in cateva minute) si sunt foarte grave, eluand de cele mai multe ori cu necroze profunde.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Traumatisme prin frig:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai