mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Remedii naturale
Index » Sanatatea familiei » Sfaturi pentru o viata sanatoasa » Remedii naturale
» False racoritoare - alcoolul

False racoritoare - alcoolul







Arata ca bauturile racoritoare, au acelasi gust ca bauturile racoritoare si sunt vandute ca bauturi racoritoare. Dar orice asemanare se opreste aici. Aceste bauturi de care dorim sa ne ocupam contin mai mult alcool decat o halba de bere sau un pahar de n; si, pe deasupra, au si un continut caloric destul de bogat.

Va referiti la bauturile racoritoare care contin alcool? Dar sunt atat de atragatoare si par a fi si sanatoase.
Tocmai aici c clesugul. Aceste asa-zise bauturi racoritoare sunt oferite intr-o diversitate de culori, pe care oamenii le asociaza cu sucurile de fructe. De cele mai multe ori, pe ambalajul acestor bauturi se pot vedea imagini de fructe proaspete, desi uncie dintre ele nu contin deloc fructe sau sucuri de fructe.


Mai mult, aceste bauturi au un gust dulce si acidulat, foarte asemanator cu al bauturilor racoritoare adevarate. Ir felul acesta, gustul alcoolului este mascat, bauturile acestea devenind indragite si de cei care nu obisnuiesc sa consume alcool. In fine, aceste bauturi nu sunt ambalate ca celelalte bauturi alcoolice, ci mai degraba asemenea bauturilor racoritoare.

Bine, dar nu-i asa ca aceste bauturi sunt mai putin daunatoare sanatatii decat bauturile alcoolice?
Partea cea mai proasta este ca cei care produc si comercializeaza aceste false racoritoare intretin iluzia ca produsele lor sunt sarace in alcool. Lucrurile nu stau asa. Bauturile acestea contin alcool in proportie de 6% din volumul lor, in timp ce berea contine numai 4% alcool (tot din volum). Daca tinem seama de faptul ca aceste bauturi sunt de obicei livrate in recipiente de 340 g, cantitatea de alcool dintr-o portie o poate depasi pe cea dintr-un gin sau bautura tonica (cu 30 g lichior) sau dintr-un pahar cu n sert la cina.


In ce fel ii afecteaza aceste bauturi pe tinerii de azi?

Adolescentii - si in special adolescentele - sunt foarte atrasi de aceste bauturi. Numele acestora le sugereaza ca au de-a face cu o bautura usoara, capabila sa Ie improspateze fortele. Si apoi mai este gustul acestor bauturi, pe care adolescentii il apreciaza foarte mult. Racoritoarele care contin alcool constituie un pericol pentru copii, pentru ca sunt foarte usor de baut\" - afirma recent o autoritate in pediatrie. Nu trebuie sa faci decat un mic pas de la o limonada la o bautura alcoolizata cu aroma de lamaie. Nu trebuie sa te deprinzi cu gustul alcoolului in prealabil.\"

Cat de serioasa este problema consumului de alcool in randul adolescentilor?
Un studiu recent, efectuat in S.U.A., a aratat ca cel putin 40% dintre adolescentii aflati in ultimii ani de gimnaziu si pana la 80% dintre elei de liceu au folosit cel putin o data bauturi racoritoare alcoolizate. De asemenea, 37% dintre adolescentii aflati in grupa de varsta 12-l7 ani consuma in mod curent alcool, iar cea 5% dintre adolescentii din S.U.A. au deja probleme serioase cauzate de folosirea alcoolului.
In ceea ce priveste situatia adolescentilor din tara noastra, aceasta pare mai buna la o analiza superficiala: rezultatele sondajelor efectuate arata in aceasta grupa de varsta un procent de consumatori sensibil mai scazut decat in S.U.A., iar bauturile racoritoare alcoolizate nu au patruns decat relativ recent pe piata romaneasca. Nu trebuie sa uitam insa ca rezultatul sondajelor respective - asa cum recunosc chiar cei ce le-au efectuat - sunt subevaluate pentru toate grupele de varsta (si in special pentru adolescenti) si ca in Romania consumul de bauturi alcoolice incepe de la varste destul de fragede.



Studii mai recente edentiaza o crestere alarmanta a consumului de bauturi alcoolice, in special in randul tinerilor de la noi din tara. Trebuie sa facem ceva pentru a ne ajuta copin, pentru ca, atunci cand e vorba de alcool, adolescentii care s-au deprins sa-l foloseasca vor continua s-o faca si in timpul etii de adult. Deja avem peste un milion de alcoolici adulti si peste o jumatate de milion de persoane care au probleme serioase legate de consumul de alcool. Jumatate dintre accidentele rutiere fatale au la baza consumul de alcool si un numar din ce in ce mai mare de catastrofe aeriene isi au izvorul tot aici.
Alcoolul pretinde un pret prea mare pentru sanatate. El favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale si are un efect toxic direct asupra muschiului cardiac. De asemenea, alcoolul creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral, al mortii subite prin tulburari de ritm cardiac si cardiomiopatii, al insuficientei cardiace conges-tive, cirozei hepatice si al cancerului. De fapt, alcoolul creste morbiditatea si durata spitalizarii in general, scazand in acelasi timp numarul anilor rodnici din ata bautorului. in plus, el face ravagii in etile membrilor familiei si prietenilor consumatorului de alcool.
Probabil insa ca cele mai triste si mai ingrijoratoare statistici care au iesit la iveala in ultimii ani sunt cele referitoare la copin condamnati la o ata de retardati mental si fizic, ca urmare a obiceiului parintilor lor de a consuma alcool.

Ce s-ar putea face pentru a ne proteja tineretul?
Bauturile racoritoare alcoolizate sunt o afacere foarte renila: in S.U.A., de pilda, ele contribuie cu cea 25% la totalul vanzarilor de produse industriale. Popularitatea de care se bucura ar putea fi totusi redusa, daca aceste bauturi
» ar fi livrate in ambalaje pe care sa se specifice clar ca este vorba despre bauturi alcoolice, fiind interzisa nderea lor persoanelor sub 21 de ani;
» ar avea pe recipientele in care sunt vandute inscriptii zibile care sa-i avertizeze pe consumatori cu prire la pericolele legate de folosirea bauturilor alcoolice;
» ar fi supuse unor taxe suplimentare, adaugandu-sc astfel inca o mica bariera in calea distribuirii lor.
Lucrul care ni se pare cel mai important este constatarea ca tinerii care cresc in familii in care nu se foloseste alcoolul au, statistic vorbind, mult mai putine probleme atunci cand den adulti. Nu exista influenta mai puternica decat aceea a unui bun exemplu parintesc.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024