mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Investigarea cauzelor sterilitatii
Index » Sanatatea familiei » Planning familial » Investigarea cauzelor sterilitatii
» Calendarul conjugal

Calendarul conjugal


Share




Pentru regularizarea activitatii sexuale se folosesc de multa vreme metodele determinarii perioadelor nefertile\" ca modalitati de prevenire a sarcinii. Pe noi insa ne intereseaza cele mai favorabile zile pentru conceptie. Pe viitor, sotii s-ar putea sa fie interesati de aceste metode in primul scop mentionat. De aceea, pentru a le intelege mai bine si a le memora, le voi expune in forma in care acestea sunt date, de regula, de ginecologi.
Una din metode se bazeaza pe principiul potrivit caruia femeia poate ramane insarcinata doar in perioada asa-zisei olatii, adica in momentul in care olul paraseste ovarul. Acest fenomen se intampla cu 15 zile inainte de menstruatia urmatoare. Metoda zilelor infer-tile\" a fost fundamentata stiintific in anii \'30 ai secolului trecut de catre doi medici, Ogyno si Knaus, de aceea, aceasta metoda de contraceptie se mai numeste metoda Ogyno-Knaus.
Metoda aprecierii zilelor nefertile\" nu este insa atat de simpla pe cat ar parea la prima vedere. Pe de o parte, dificultatea este data de faptul ca celula sexuala feminina (olul) si cea masculina (spermatozoidul) isi pot pastra viabilitatea timp de cateva zile, pe de alta parte - majoritatea femeilor nu prezinta o regularitate stricta a olatiei. Din aceste considerente, trebuie sa extindem perioada zilelor fertile\" cu cateva zile inainte si dupa olatie. Cercetatorii care au studiat metoda si au urmarit siguranta acesteia la un numar mare de femei au tras urmatoarele concluzii: femeia care doreste sa afle cu exactitatea perioada fertila trebuie sa-si consemneze cu rigurozitate durata ciclului sau menstrual timp de cel putin 12 luni, prin ciclul menstrual intelegandu-se perioada care incepe cu prima zi a menstruatiei si se incheie cu prima zi a menstruatiei urmatoare. Daca femeia constata ca ciclul ei este neregulat (ceea ce se intampla de cele mai multe ori), ea trebuie sa ia ca baza de calcul durata celui mai lung ciclu si a celui mai scurt ciclu si sa procedeze in felu! urmator.
Din ciclul cel mai scurt, care poate avea, de exemplu, 25 de zile, se scade un numar fix de 18 zile si se calculeaza asa-zisa prima zi de conceptie, care in cazul de fata va fi a saptea zi.
Apoi, din ciclul cel mai lung, care este de 31 de zile, de exemplu, se scade numarul fix de 11 zile, iar ultima zi de conceptie va fi a 20-a zi.
Astfel, perioada favorabila conceptiei a acestei femei se va intinde din ziua a 7-a pana in a 20-a zi a ciclului menstrual. Pe baza calculelor efectuate mai putem spune ca zilele nefertile\" vor incepe cu prima zi pana in ziua a sasea inclusiv si din ziua a 21-a pana la menstruatia urmatoare.
Folosirea numerelor fixe de 18 si 11 la calcularea perioadei fertile a fost introdusa in urma unor studii statistice exacte, de aceea nu trebuie modificate.
Metoda de calcul exemplificata mai sus este neadecvata daca diferenta dintre cel mai lung si cel mai scurt ciclu menstrual este de peste 10 zile, sau daca femeia este expusa deseori unor factori de natura sa modifice durata ciclului menstrual, cum arfi calatoriile indejungate, emotiile legate de sustinerea unor examene, supraefortul fizic etc.
Exista o alta metoda cu ajutorul careia putem determina perioada olatiei, si mai ales, mult mai exacta decat metoda precedenta. Vorbim despre metoda masurarii temperaturii bazale. Temperatura bazala se masoara in stare de repaus, dimineata in pat. Se stie ca temperatura bazala creste, cam dupa doua zile de la olatie, cu cateva zecimi de grade Celsius. O temperatura crescuta indica faptul ca olatia a at deja loc.
Masurarea temperaturii bazale se face in modul urmator. in fiecare dimineata, inainte de a va scula din pat, masurati-va temperatura, introducand un termometru in vagin sau in rect (temperatura se ia cu unul si acelasi termometru).Inscrieti valoarea obtinuta. in timpul menstruatiei nu e nevoie sa va luati temperatura bazala. Temperatura trebuie masurata si consemnata pe perioada a cel putin trei cicluri consecutive. Apoi, datele astfel obtinute se folosesc pentru construirea curbei temperaturii bazale (. 14). Imediat dupa menstruatie si in prima faza a ciclului menstrual, temperatura variaza intre 36,9 - 38,8 \"C. Faza temperaturii bazale mai ridicate dureaza pana la inceputul menstruatiei urmatoare.
Astfel, daca la o femeie sanatoasa se inregistreaza o crestere a temperaturii cu 2-3 zecimi de grad in decursul a doua sau mai multe zile consecutiv, inseamna ca olatia a at deja loc. Perioada dintre a 4-a zi dupa cresterea temperaturii bazale si inceputul menstruatiei urmatoare se considera perioada zilelor nefertile\".
Trebuie mentionat faptul ca temperatura bazala crescuta mai poate fi provocata de debutul unor boli infectioase (cum ar fi spre exemplu o raceala, un guturai) care pot denatura curba, caracteristica pentru olatie. in afara de asta, mai am intim ca pot determina cu exactitate perioada zilelor nefertile\" doar femeile cu un ciclu menstrual absolut regulat, la care curba temperaturii bazale are un caracter bifazic clar conturat, cu o trecere brusca de la faza temperaturilor scazute la faza temperaturilor crescute (in timp de o zi sau doua). La unele femei, curba temperaturii bazale are o trecere lina si treptata catre faza cu temperaturi mai ridicate, astfel incat data exacta a olatiei nu poate fi silita pe baza ei.
Folosindu-ne de aceasta metoda, putem determina deja peste cateva luni ziua olatiei, caracterizata prin saltul temperaturii bazale, pentru majoritatea periculoasa\", iar pentru pacientii nostri - perioada favorabila, care poate cuprinde 4 zile inainte si 4 zile dupa saltul temperaturii. Trebuie mentionat ca ritmul relativ sil pentru fiecare femeie sufera modificari timp de trei luni dupa avort, un an dupa nastere, precum si dupa 40 de an i, cand organismul femeii se pregateste pentru menopauza.
Bineinteles, toate aceste modificari din organism sunt legate de ,jocul\" hormonilor, de aceea, atunci cand olul fecundat se imteaza in peretii uterului (adica in faza initiala de sarcina) temperatura bazala ramane ridicata, deoarece corpul galben continua sa produca progesteron.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai