mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Baia de aburi si sauna - tratament
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Baia de aburi si sauna - tratament
» Baia ruseasca

Baia ruseasca





Baia ruseasca este un fenomen foarte original. Despre faptul ca apostolul Andrei a zut bai de lemn in timp ce mergea sa propoduiasca crestinismul se mentioneaza in Poveste despre anii dintai, a cronicarului Nestor: "Si isi vor lua cu ei nuiele tinere, si se vor lovi cu ele si se vor uda cu apa rece si astfel, isi vor crea placere, nu chin.\"
Multi dintre calatorii care au ajuns in Rusia s-au apucat sa scrie, dorind sa transmita in cuvinte uimitorul obicei al rusilor de a sta sub aburi. S-a pastrat o marturie din secolul al XVIII-lea: "Rusii pot.suporta o fierbinteala extraordinara in baia de aburi, stand intinsi pe niste polite si cerand sa li se bala corpul cu ramurele de mesteacan incinse, ceea ce eu, nicicum, nu pot suporta; apoi, cand, din cauza unei asemenea fierbinteli, se inrosesc tot mai mult si se extenueaza intr-atat, incat nu mai pot rezista in baia de aburi, ies in fuga, atit barbatii, cat si femeile, si se uda cu apa rece; iama, dupa ce parasesc baia de abur, se talesc in zapada, li se frectioneaza corpul cu un fel de sapun, apoi, cu corpul astfel racit, intra din nou in baia fierbinte\". Dar in vremea aceea, poporul din Rusia era puternic, iar vitejii din basme tot de neam rusesc erau.In Rusia, viata era de neconceput fara baia de aburi, iar tarii rusi, inainte de a trece la solutionarea problemelor de stat impreuna cu ambasadorii diferitelor tari, isi invitau oaspetii la o baie de abur. Primele bai populare pentru oraseni au inceput sa se construiasca la ordinul tarului Alexei Mihailovici, in secolul al XVMMea, si apartineau unor persoane particulare. Erau constructii cu un etaj, situate, de obicei, pe malul unui rau. Ca si baile de la sate, acestea erau incalzite cu lemne.
Traditiile baii de abur n-au suferit mari schimbari de-a lungul timpului. Si astazi, se incalzeste o soba de piatra, se toarna apa pe pietrele incinse, iar camera de baie se umple de abur fierbinte.
Aderatii iubitori ai baii de aburi, in mod obligatoriu, folosesc si o nuielusa. Daca aceasta este proaspata, nu necesita o pregatire suplimentara, dar nuielusa uscata se trece mai intai prin
apa, apoi se introduce intr-un lighean cu apa calda. Treptat, se completeaza apa, pentru mentinerea temperaturii si se acopera cu un alt lighean. Nu grabiti sa aruncati infuzia de mesteacan astfel obtinuta, deoarece este un excelent leac fortifiant pentru radacina parului, dar care ajuta si la inlaturarea matretii.
Este interesant ca in Rusia, drept baie de abur se folosea banala soba ruseasca. Aceasta ii ajuta pe copin bolnavi sa se insanatoseasca, iar batranilor le oferea posibilitatea de a se rasfata cu caldura. Profesorul si istoricul I.P. Strahov - relateaza cum isi faceau baia de aburi batranii din Rusia, in soba ruseasca: "Cine, din motive de boala sau de batranete, era slab si vlaguit, incat nu putea merge singur in soba (sau nu putea ajunge pana la baia populara), era pus pe o scandura si bagat in soba\". in prealabil, soba era captusita cu paie, iar peretii ei se stropeau cu apa sau cs, pentru parfumarea aburului emanat.
In copilarie, si pe mine ma vindeca bunica in baia sa. Abia raceam, ca se si incalzea baia, pe pietre se turna apa cu decoct de te, iar eu trebuia sa stau si sa rabd. Apoi mi se dadea sa beau ceai de te si im i amintesc ca, in copilarie, ma insanatoseam mult mai repede. Cand am crescut, mi-am dorit foarte mult ca, intr-o parte a gradinii, sa avem propria baie de aburi. Cine are o asemenea baie, ma intelege. Este suficient sa te speli si sa stai la abur de cate ori, pentru a nu uita niciodata acel sentiment de puritate si lejeritate pe care numai baia de aburi ti-l poate oferi.
Dar baia ruseasca nu este indragita numai la noi in tara. in orase din SUA, adesea se intalnesc firme de genul: "Baie de aburi ruseasca\", "Ramura ruseasca\" etc.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024