mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Enciclopedie a sanatatii
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii
» Copilaria

Copilaria






Pentru ca am trait pana nu demult intr-o lume dominata de barbati, rezultatul, doar in aparenta surprinzator, a fost ca psihologii si sexologii s-au orientat in primul rand spre cunoasterea sexului frumos si deloc slab. Astfel, cunoasterea barbatului, ca viata psihica si sexualitate, a ramas intr-un secund. Mai ales pentru cea mai mare parte a femeilor, el este inca un necunoscut. Prezenta sectiune reprezinta o calatorie in intimitatea masculina, dezluind cititoarelor istoria, fricile si dubiile barbatilor.

Cuprins:

Factori de armonie

Bolile copilăriei

Parazitozele

Tratamente naturiste

Infecţiile


Factori de armonie

sus sus
La naştere, copilul părăseşte brutal cuibul moale şi protejat al pungii amniotice pentru a-şi lua īn primire noul său teritoriu, mediul său


īnconjurător aerian. Primul ţipăt traduce prima respiraţie şi punerea īn funcţiune a celui de-al doilea simţ: mirosul. īnvăţarea prin simţuri se continuă cu gustul, apoi cu pipăitul şi cu văzul. Mirosul, contactul carnal, vocea, gustul laptelui mamei (sau al substitutului său) se impregnează adīnc īn centrul emoţiilor şi īn memoria instinctivă a copilului. Aceste prime impresii vor fi componente determinante ale maturaţiei sexuale. Prin trezirea simţurilor, el conştientizează prezenţa altora, reacţionează intens la climatul psihologic familial care influenţează dezvoltarea sa psihosexuală. Organismul acesta nou-nouţ este hipersensibil atīt la dragostea ce i se oferă, cīt şi la echilibrul şi calitatea alimentaţiei sale. Hrana este pentu el o sursă de plăceri intense ce corespund fazei orale a psihanalizei. Alimentaţia naturală a sugarului este laptele matern care asigură satisfacerea perfectă a nevoilor, dar şi protecţie īmpotriva infecţiilor. īn plus, alăptarea asigură un contact matern benefic.

Apoi, copilul īşi extinde centrul de interes la nevoile primare de excreţie şi la descoperirea propriului corp, a organelor genitale cu care se joacă īn mod firesc. Frageda copilărie marchează pentru totdeauna inconştientul şi echilibrul sexual al adultului.
Apoi, cīnd copilul creşte, merge şi vorbeşte, el īncetează de a-şi mai centra interesul asupra propriei persoane, fiind atras de solicitările externe. Totuşi, el rămīne īnclinat spre jocurile sexuale practicate cu fraţii şi cu surorile sale. īn timpul acestei perioade a fragedei copilării, părinţii trebuie să se păzească să intervină pentru a nu-i introduce noţiunea de vinovăţie sau de greşeală īn minte. Intervenţiile intempestive de interzicere a jocurilor sexuale sub pretextul că sīnt "murdare" sau "rele" pot constitui un punct de plecare īn dificultăţile sexuale īntīmpinate, mai tīrziu, de adult. Informarea sexuală trebuie să fie simplă, firească şi să se efectueze pe un ton vesel. Contactul cu natura este cea mai bună şcoală a vieţii, prin observarea animalelor īn perioada īmperecherii.

Bolile copilăriei

sus sus
Problemele genitale ale băiatului sīnt puţin numeroase, iar supravegherea şi īngijirea preventivă sīnt adesea suficiente. > Fimoza : constă īn retragerea congenitală a prepuţului care face imposibilă decalotarea pielii glandului. Mama trebuie să īncerce, īn timpul toaletei, să decaloteze uşor glandul pentru a subţia şi a īntinde prepuful. Această retragere banală, dacă este neglijată, poate duce la complicaţii la vīrsta adultă: balanita, parafimoza şi urmările lor, uneori neplăcute.
Infecţia striului balano-prepuţial este datorată acumulării de secreţii ce rezultă din depozitele de săruri din urină care se descompun; ea este consecinţa fie a unei fimoze, fie a neglijării toaletei cotidiene. Sfat: toaleta zilnică este foarte importantă pentru a evita unele afecţiuni, consecinţe ale acestor inflamaţii locale.

> Migrarea sau coborirea testiculelor trebuie să se efectueze de la naştere sau, cel mai tīrziu, īnainte de primul an de la naştere; ea condiţionează īn viitor producţia normală de spermatozoizi. Dacă la 6 ani coborirea nu are loc, pot rezulta serioase probleme de fertilitate. De aceea necoborīrea testiculelor (numită criptorhidiă) trebuie să fie tratată īncă din fragedă copilărie (prin gonadotrofine sau, īn caz de eşec, pe cale chirurgicală). īntr-adevăr, spermatogeneza nu se poate efectua dech numai dacă testiculele se găsesc īn scrot. Criptorhidiă se defineşte ca o anomalie de poziţionare a testiculelor: ele pot rămīne īn abdomen, īn regiunea inghinală, sau pot constitui un testicul ectopic (anomalie de poziţionare). O intervenţie medicală este indispensabilă, fără cea mai mică īntīrziere.

> Enurezis nocturn : este o problemă destul de serioasă dacă persistă şi după vīrsta copilăriei mici. Cel mai adesea este vorba de o problemă benignă, de disfuncţie a sfincterelor, care antrenează o scurgere necontrolată a urinei īn timpul somnului. Cauzele sīnt diverse, dar cele mai frecvente sīnt de ordin psihic sau funcţional, şi nu constituie decīt o simplă īntīrziere īn īnvăţarea curăţeniei. Totuşi, trebuie consultat un medic pediatru pentru a elimina bănuiala unei afecţiuni organice. Enurezis episodic trebuie să ne facă să ne gīndim la o parazitoză (vezi paragraful următor).
Tratamentul psihologic: nu se adresează copilului, ci părinţilor, īn special mamei. Trebuie condiţionate reflexele urinare ale copilului, punīndu-1 să urineze la ore precise, controlate de părinţi. Evitarea consumului de lichide seara este un lucru logic, dar insuficient, dacă nu-i educăm, īn paralel, reflexele sfincterelor.

Tratamente naturiste:
- Reflexo-aromoterapie : tonifică sistemul nervos simpatic constrictor al sfincterelor pentru a contrabalansa efectele sistemului nervos parasimpatic pelvian ale cărui influxuri deschid, īn mod normal, sfincterele īn timpul micţiunii şi, īn mod anormal, īn cazul de enurezis funcţional. Tehnică: percuţia (lovirea cu latul palmei sau cu un ciocănel pentru testarea reflexelor) la nivelul vertebrei a 5-a
din zona lombară timp de 1 minut. Faceţi apoi un masaj īn regiunea sacrală cu UE de chiparos (3-6 picături); masaţi bine cu degetele pentru ca uleiul să pătrundă īn piele.
- Chiparos TM: 20 de picături īn puţină apă, īnainte de cină (după 2 ani).
- Organoterapie: sfincter urinar 4 CH + nervul simpatic 4 CH + + nervul parasimpatic pelvian 9 CH + axa cortico-hipotalamică 7 CH (un supozitor pentru copii): un supozitor o dată la două seri (putem folosi şi fiole).

- Tehnică adjuvantă: perna cu plante aromatice. Prin degajarea aromelor, plantele acţionează asupra centrilor cerebrali. Formulă de bază: nucă de chiparos + frunze de melisă + coajă de portocale sau de mandarine + flori de tei.
- Simpaticoterapia endonazală, efectuată de un medic, este eficientă, dar dificil de aplicat la copii foarte mici.
- Moxe de stimulare prin masaj sau prin lovire uşoară a punctelor specifice acupuncturii.

Parazitozele

sus sus
copiii sīnt īntotdeauna purtători de paraziţi cum ar fi oxiurii. Este dureros să constaţi neglijenţa generală īn tratarea acestor tipuri de infestări, cu consecinţe nebănuite. Verminozele nu au fost niciodată mai prolifice ca īn ziua de azi! Majoritatea copiilor sīnt, la un momemt dat, purtători de oxiuri, contaminaţi de anturajul familial, de tovarăşii de joacă sau de animale. Copilul cu viermi prezintă semne ce trebuie să vă alerteze :


. Nervozitate, instabilitate anormală a caracterului, dificultăţi anormale la şcoală, spasrnofilie, convulsii (am tratat un copil de 4 ani care făcea 4 crize "de epilepsie" pe zi de la vīrsta de un an şi care s-a "vindecat" printr-un simplu vermifug).
. Mīncărimi la nivelul nasului, al abdomenului şi al anusului.
. Contur inferior al ochilor de culoare pămīntie sau galbenă.
. Scrīşnirea dinţilor īn timpul nopţii, urinare, din cīnd īn cīnd, īn pat (enurezis).

Tratamente naturiste

sus sus
la copil se folosesc metode non-agresive :
- O reformă alimentară este absolut necesară la copiii cărora le lipsesc legumele verzi şi fructele proaspete din porţia zilnică; utilizaţi frecvent plante aromate īn mīncăruri.
- Vermifuge fitoterapeutice: usturoi (decoct) sau cimbrişor, spanac--porcesc, tanacetum (plantă medicinală cu flori galbene), lemnul
Maicii-Domnului sub formă de infuzie (să fie preparat la plafar sau la farmacie).
- Putem aplica direct pe abdomen cīteva picături dintr-un amestec de UE: niaouli (5 ml) + lavandă pură (5 ml) + lemnul Maicii--Domnului (5 ml): 5-10 picături din acest amestec trebuie diluate īn ulei de nucă (50%).
- Puteţi să cumpăraţi de la farmacie următorul amestec : hidrolat de plante medicinale cu flori galbene (30 ml) + hidrolat de lemnul Maicii-Domnului (30 ml) + hidrolat de flori de portocal (20 ml) + glicerina (20 ml): se ia o linguriţă din acest amestec īn fiecare dimineaţă pe stomacul gol, timp de 20 de zile, īncepīnd din perioada īn care este lună nouă, mai multe luni consecutiv.
- Se indică şi deparazitarea adulţilor (o lingură din acest amestec), precum şi a animalelor cu care se intră īn contact (cu produse veterinare adaptate).

Infecţiile

sus sus
copilul intră īn contact cu microbii, cu bacteriile, cu viruşii şi cu ciupercile. Contaminarea prin alţi copii este inevitabilă şi este de preferat să īntărim sistemul de apărare a copilului īncă de cīnd este foarte mic, decīt să tratăm sistematic, prin antibiotice, cele mai mici infecţii, slăbind imunitatea şi favorizīnd recidivele. Infecţiile din copilărie sīnt necesare, iar organismul īşi creează sistemul imunitar doar dacă repurtează victoria asupra unui microb. Bolile frecvente ale copilăriei nu ridică, īn mod normal, mari probleme: se recomandă ca pacientul să stea īn casă şi să se anunţe medicul īn caz de febră sau de erupţii; nu se administrează antibiotice, doar īn cazul īn care există riscul unor complicaţii. Atenţie la dezechilibrele alimentare, la băuturile īndulcite cu zahăr (sucuri), dulceţuri, la excesele de făinoase (prăjituri), care perturbă flora intestinală şi favorizează īnmulţirea germenilor patologici din intestin, care, īn mod normal, se găsesc īn cantitate mică.
Trebuie consultat un homeopat sau un fito-aromoterapeut, deoarece nu putem să ne tratăm la īntīmplare.

Recurgerea la antibiotice este necesară uneori dacă riscul pe care ni-1 asumăm se justifică. Abuzul de medicamente e nefast şi distruge microbii "buni" şi "răi", dīnd peste cap raportul de forţe dintre ei. Antibioticele ucid "orbeşte" atīt flora microbiană aliată, cīt şi pe cea inamică, slăbind īn acelaşi timp şi sistemul imunitar natural.
Tratamente naturiste (preventive şi curative):
- Terenul se curăţă dacă se bea apă cu argilă seara, timp de 2 săptă-mīni: se pune Vi de linguriţă de cafea plină cu argilă verde īntr-o Vi de pahar de apă foarte pură, seara; se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn şi se lasă pentru sedimentare pe timpul nopţii. Se bea a doua zi, evitīnd argila depozitată pe fundul paharului. - Infuzie pentru drenarea veziculei biliare, a ficatului şi a intestinelor : anghinare (frunze)+rozmarin+mentă piperată+romānită (īn amestec cu o linguriţă de cafea de hidrolat, dimineaţa).

Nu uitaţi că infecţiile nu sīnt īntīmplătoare. Bolile copilăriei sīnt un rău necesar care permit organismului să-şi construiască sistemul de apărare şi rezistenţă. Celelalte infecţii, cronice sau acute, sīnt semnul unei deficienţe temporare sau constante a sistemului imunitar. Febra traduce lupta organismului īmpotriva intruşilor şi trebuie să fie respectată, dacă īncercăm s-o scădem (cīnd depăşeşte 39,5°C), s-o facem prin mijloace naturale: apă rece, băi Ia 37°. Propolisul, antibioticul natural, poate fi utilizat cu folos atīt īn prevenire, cīt şi īn vindecare.
Cazurile particulare de oreion : această afecţiune generală contagioasă este cauzată de un virus (paramyxovirus) transmis prin salivă (tuse sau obiecte murdare) şi-i atinge pe copiii cu vīrste cuprinse īntre 5 şi 15 ani. Ea provoacă, după cīteva zile, o febră moderată, frisoane, lipsa apetitului, senzaţie de rău general şi inflamarea, mai mult sau mai puţin evidentă, a glandelor salivare (parotidită). Infecţia procură o imunitate definitivă. Această afecţiune este benignă atunci cīnd e contractată īnainte de pubertate. Contaminarea trebuie chiar provocată, pentru ca băieţeii Să fie imunizaţi īnainte de pubertate şi de maturitate. In caz contrar, boala poate avea, īn unele cazuri, repercusiuni asupra fertilităţii.

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  SectiuniSanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024