mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Salvie

Salvie







Salvia officinalis Fam. Labiatae.

Denumiri populare: cilve, jaie, jai, jale, jale de gradina, jales bun, jales de gradina, jalie, jalnica, jele, joaie, joaic de gradina, iarba Sfantului Ioan, salbie, salvie, salvie de gradina, selghie, selvie, silvie, salet, salie, salvie, salvir, salvie, serlai.
In traditia populara: era un leac obisnuit contra durerilor de gat. Se fierbea si cu decoct se facea gargara. Frunzele pisate si amestecate cu unt se legau la galci si alte umflaturi la gat. Frunzele crude se puneau pe rani. Decoctul tei se tinea in gura contra durerilor de dinti. Se mai clatea gura cu el, in cazurile de stomatita. Se punea la baie la copii slabi si contra reumatismului. In nordul Moldovei ceaiul din frunze se folosea pentru intarirea ochilor si a auzului, iar compresele pentru desfundarea nasului. Se mai lua in raguseala, dureri in gat si contra tusei. Tulpinile florifere se fierbeau si din decoct se bea cate un pahar, pe inima goala, ca leac pentru astm.



Cu el se descanta de boli si se faceau vraji de dragoste.
Compozitie chimica: oficinale sunt frunzele (Folium Salviae) frunzele contin ulei eteric 1,4%, tuiona (salviol, absintol, tanacetona), salven 1-2%, pinen, cineol, terpene, sescviterpene, borneol, camfor, acetat de linalil, borneol si bornil, substante estrogene (6000 U.I.\\Kg), saponine, substante amare (picrosalvina), o rezina si o oleorezina aromata folosita in parfumerie, sitosterol, tanin, acid oleanolic, rezine, produsi triterpenoidici: acid ursolic, oleanic, acizii: fumaric, clorogenic, p-cumaric, cafeic, nicotinic, mici cantitati de germanicol, etc.

Actiune farmacologica:
scade febra, mareste secretia bilei, antiinflamator intestinal, carminativ, antiseptic, calmant al sistemului nervos, expectorant, antispastic bronhic, hipoglicemiant usor, sedativ usor, venotonic, bacteriostatic, actiune estrogena, dezinectant, coleretic. Extern: antiseptic, astringent, antisudorific.
Intra in compozitia ceaiurilor antiasmatic, pentru gargara si in tigari antiasmatice.

Se utilizeaza in urmatoarele afectiuni: acnee, adenita, aerofagie, afectiuni ale maduvei spinarii, afectiuni pelviene, afectiuni sculare, aftoza bucala, alopecie, anorexie, astm bronsic, balonari abdominale, bronhidroza, bronsite cronice, candidoze, celulita, contuzii, dereglari glandulare, diabet zaharat, diaree, dischinezii biliare, eczeme zemuinde, faringita, gingii sangerande, hiperhidroza, impotenta, leucoree, menopauza, menstre neregulate, nervozitate, obezitate, rani, retragerea gingiilor, reumatism, spasme, sterilitate, stomatite, transpiratii nocturne, tulburari intestinale, ulceratii cronice, ulcere de gamba, ginita, rice.
Este contraindicata mamelor care alapteaza pentru ca scade secretia de lapte.


Preparare:Intern- o lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se vor putea consuma 2 ceaiuri pe zi. Pentru a opri transpiratia se vor bea reci in mai multe reprize.
-Tinctura din 50 g ta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70?. Se tine apoi timp de 15 zile agitand des. Se strecoara. Se lua cate 30-50 picaturi se poate lua de 3 ori pe zi, diluat in putina apa.
Extern: se folosi cantitatea dubla de ta si se poate folosi in gargare sau comprese.


SALVIE DE CAMP.
Salvia pratensis. Fam. Labiatae.
In traditia populara: zeama groasa, rezultata din fierberea unei cantitati mai mari de tulpini florare, amestecata cu spirt, se intrebuinta ca unguent pentru slabiciuni si dureri de picioare. La Rasinari se fierbeau 3 fire intr-o jumatate de litru de apa si decoctul se bea indulcit in oftica.

Compozitie chimica: contine ulei eteric, mucilagii, vitamina C.
Actiune farmaceutica: se intrebuinteaza in afectiunile respiratorii ca si calmant. Extern pentru rani mai usoare.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: bronsite, raceala, rani, tuse.


Preparare: 2 lingurite de ta maruntita se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, se strecoara si se pot folosi 2 cani pe zi. Extern se foloseste cantitate dubla de ta.






Articole care vorbesc despre Salvie

Afectiunile cailor biliare si infuzia de salvie

Infuzia din frunze de sale se foloseste in cazul inflamarilor tubului intestinal, cii biliare, ficatului: doua linguri de fruze taiate marunt se pun in doua pahare cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara; se ia cite o lingura de infuzie la fiecare doua ore. Un ameste .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Pontaj aortocoronarian

Acest tip de pontaj reprezinta procesul de punere a unui grefon intre aorta si artera coronara cu scopul de a resili o circulatie sangvina normala intr-un tronsom arterial ingustat sau ocluzionat. Este indicata practicarea unui pontaj aortocoronarian atunci cand coronarografia arata o stenoza, atunc .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » p

Parapsihologie

Studiul fenomenelor psihice ce par a nu aa o explicatie stiintifica; metapsihica. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » p

Salvie. sfat salvator.

Apa de gura, de fapt un decoct preparat din frunze de salvie (Folium Salviae) grabeste vindecarea stomatitei aftoase, a abceselor dentare, a sin-geranlor gingivale si a inflamatiilor din git, gratie uleiului latil antiseptic din ta, ca si a taninuiui usor astringent si cicatrizam continut de frunze. .....
[ continuare articol ]
Index » Sanatatea familiei » enciclopedie a sanatatii » Cele mai bune plante de leac

Salvie. pentru ameliorarea migrenei.

Luati zilnic 85 g de spilcute (Cbrysanthemumparthenium\') sub forma de capsule sau lete, pentru a preveni durerile de cap de tip migrenos. Frunzele acestei te, cunoscute si sub denumirea de poala Sf. Marii, contin partenolid, substanta chimica ce blocheaza eliberarea mediatorilor inflamatiei in orga .....
[ continuare articol ]
Index » Sanatatea familiei » enciclopedie a sanatatii » Cele mai bune plante de leac

Fripturica de vitel cu unt de salvie

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 10 min Preparare: 10 min 1 portie = 260 kcal 600 g rasol alb de tel 120 g unt 8 frunze de sale faina 1 lamiie sare si piper macinat Taiati rasolul alb de tel in felii foarte subtiri, de circa 25 g fiecare. Frecati 70 g unt cu frunzele de sale tocate fo .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai