mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Leacuri populare
Index » Plante medicinale » Leacuri populare
» Pisica - animalul meu preferat

Pisica - animalul meu preferat








A avea o pisica presupune mult mai mult decit a avea ceva de care sa te ocupi. O pisica nu cere mult spatiu pentru a fi ingrijita. Nu este nevoie de o curte mare, ca atunci cind aveti in grija un ciine. Ea se multumeste si cu mai putin. E foarte atenta cu stapinul ei, insotindu-l peste tot.

Intr-adevar, ingrijirea unei pisici implica mai putina atentie si solicitare din partea noastra, spre deosebire de cazul in care avem un ciine. Totusi, sint citeva lucruri de care trebuie intotdeauna sa tinem cont.

Iata citeva sfaturi pe care ni le ofera doctorul Michael W. Fox, extrase din lucrarea sa Dragostea este o pisica fericita.

Dragostea e ca o zgirietura, ca urma unei gherute ascutite (mai ales daca sint inchis)

Din punctul unora de vedere cea mai buna solutie pentru a nu fi zgiriati de pisicile cu gheare ascutite este sa le inchidem intr-o cutie. Din nefericire, nu este o idee stralucita. Mai simplu le puteti taia unghiile, dar numai pe cele din fata. Niciodata sa nu le taiati unghiile din spate, deoarece au nevoie de ele pentru a se apara. Si daca nu vreti sa va zgirie mobila, e mai simplu sa le invatati de mici sa nu faca asta.



Dragostea nu inseamna sa ma joc cu animalul meu preferat numai cind am chef, si cind sint plictisit sa fiu lasat in pace

Willow are doua pisici: Helmut si Steel. Cind l-am cunoscut si am aflat despre micii lui prieteni eram nerabdator sa fac cunostinta cu ei. Fiind un mare iubitor de pisici m-am grabit sa intru in casa. La intrare m-au intimpinat pisoii curiosi. Primul pe care l-am luat in brate a fost Steel, care era foarte vesel vazindu-se coplesit de atita afectiune. Dar cind l-am lasat jos si m-am indreptat spre Helmut, s-a suparat asa de mult, incit s-a zbirlit la mine si apoi a plecat posomorit. Mi-a parut rau si am incercat sa-mi indrept greseala, imprietenindu-ma cu el. De atunci sintem amici. Din cind in cind ma joc cu el sau vin sa-l scot la plimbare. Dar am invatat sa il cunosc si sa il las in pace atunci cind simte nevoia sa fie singur. Pentru ca si pisicile sint fiinte, nu numai noi.

Dragostea nu inseamna sa ma supun gusturilor stapinului meu, acceptind sa maninc carne de pui sau lactate, in loc sa primesc o hrana sanatoasa si echilibrata

Mincarea de pisica, mai ales cea premium, cumparata de la magazinele specializate, urmareste sa indeplineasca toate conditiile unei diete sanatoase, oferind pisicilor toate substantele nutritive de care au nevoie. Daca ne hranim pisica numai cu carne si lapte, riscam sa-i dereglam sistemul digestiv si sa o imbolnavim.

Dragostea inseamna sa nu credem in magia neagra ce foloseste pisicile ca instrument pentru a face rau copiilor vecinilor. O pisica nu este un vampir, ci un companion.

Cind fratele meu abia se nascuse, pisicii noastre, Guinevere, ii placea foarte mult sa doarma sub patutul lui. Mama imi povestea ca din batrini se credea ca asta nu e un lucru bun. Se spunea ca o pisica lasata nesupravegheata in camera unui bebelus il va omori muscindu-l de git. Am ris cu hohote cind la auzul spuselor mamei. La fel a reactionat si fratele meu cind a crescut mai mare. Acum se pregateste sa intre la liceu, asa ca nu mai are timp de povesti.

Dragostea inseamna sa faci controale periodice si chiar injectii daca e nevoie

Este important ca pisicile sa fie duse la controlul veterinar periodic si vaccinate in mod regulat, mai ales ca ele poarta germeni ai unor boli diverse. Mergind in mod obisnuit la veterinat ne asiguram ca nici noi si nici micii nostri prieteni nu ne vom imbolnavi asa usor.

Dragostea inseamna sa nu adaugi inca un membru la clubul milioanelor de pisici fara stapin ce se nasc in fiecare an

Protejati-va pisica parfumind-o. Unele pisici isi pierd cu timpul simtul mirosului si in cazul in care se ratacesc vor cauta in zadar sa se intoarca acasa.

Dragostea inseamna sa ai acasa un mic spatiu verde, cu iarba proaspata

Pisicuta mea Callie obisnuia sa o rupa la fuga afara de indata ce deschideam usa. Primul lucru pe care il facea cind ajungea in curte era sa manince iarba. Veterinarul ne-a spus ca din cind in cind pisica maninca iarba pentru ca simte nevoia. In consecinta i-am schimbat dieta, i-am cumparat o hrana mai sanatoasa si in scurt timp nu a mai mincat iarba. Totusi iarba nu face rau pisicilor. Daca nu stati la curte, e recomandabil sa ii amenajati pisicii dumneavoastra un mic spatiu verde in locuinta. Puneti acolo si obiectele cu care se joaca ea de obicei, pentru a ii sugera ca acela e un loc de joaca pentru ea. Iarba ajuta digestia si amelioreaza caderea parului atit la pisici, cit si la ciini.


Ghid de prevenire a bolilor la feline


A merge la clinica veterinara nu presupune totdeauna a face injectii, ci a preveni aparitia bolii. Desigur, pentru protejarea impotriva unor anumiti virusi e nevoie de vaccin. Programul de vaccinarea periodica nu e numai o optiune, ci trebuie sa devina o regula.


Imunitatea la puii de pisica


Puii de pisica sint ca si bebelusii. In primele luni de la nastere sistemul lor imunitar e abia intr-un stadiu incipient de dezvoltare si nu poate face fata cu succes bolilor. Din fericire pentru ei au mostenit de la mama anticorpii de grup sanguin" class="alin2">anticorpi suficienti. Problemele apar atunci cind anticorpii nu sint compatibili cu vaccinul. Vaccinul nu trebuie aplicat oricum. E bine ca mai inainte sa se analizeze starea de sanatate a pacientului si sa se verifice reactia organismului la injectia facuta. In general anticorpii introdusi prin vaccinare dubleaza eficienta anticorpilor transmisi de mama si o data cu terminarea intregii serii de vaccinare, anticorpii mosteniti vor fi controlati de cei introdusi pe cale artificiala.



Pisicile adulte


Din momentul in care sistemul imunitar initial a fost pus la punct, se recomanda vaccinarea preventiva (de obicei o data pe an) sub directa indrumare a medicului veterinar.


Controlul medical anual


Bineinteles ca vaccinarea este un motiv serios pentru a trece pe la medicul veterinar, dar nu e singurul pretext. Controlul fizic de rutina este esential in evaluarea starii de sanatate a animalului dumneavoastra. De altfel, acesta este si secretul unei sanatati de lunga durata a micului prieten.


Datoria dumneavostra


Dar chiar si in urma unui proces de vaccinare eficient pisica dumneavoastra nu va fi pe deplin aparata de bolile infectioase. Pe linga protectia medicala asigurata de veterinar exista si rolul stapinului, pe care trebuie sa vi-l asumati cu curaj. Trebuie sa va supravegheati pisica, sa nu lasati sa intre in contact cu alte animale bolnave. De asemenea, semnalati medicului veterinar orice schimbare survenita in comportamentul sau starea de sanatate a pisicii. Nu uitati, pisica este animalul dumneavostra preferat si trebuie sa aveti grija de el.


Animalul meu preferat se poate imbolnavi de:


Virusul leucemiei feline (FeLV)


Se transmite prin contactul direct dintre pisici si numai un sistemul imunitar eficient poate evita aparitia acestei boli. In cazul in care virusul nu este tratat la timp el se agraveaza, avind efecte devastatoare. In timp de trei-cinci ani de la infectia initiala pacientul va muri.


Calcivirus


Este un virus extrem de contagios. Tipurile de infectie sint variate, dar toate prezinta aceleasi simptome: febra, pneumonie, crize de ulcer sau basici pe limba, gura si/sau buze. Unele pisicile care au fost infectate, dar s-au insanatosit pot ramine cu urmari destul de serioase ce constau in ulcerarea gingiilor. Altele devin purtatori ai virusului, infectindu-si semenii cu care intra in contact.


Rabia


Oricare dintre pisicile care petrec mult timp afara pot intra in contact cu animale salbatice putatoare ale acestei boli incurabile, fatale. Trasmiterea se face prin saliva, atunci cind sint muscate sau zgiriate pina la singe de animalul infectat. Majoritatea tarilor cer ca pisicile sa fie vaccinate impotriva rabiei, deoarece boala e transmisila si la om.


Alergii


Cele mai raspindite sint alergiile ce duc la inflamarea ochilor si a nasului. Cele mai predispuse la astfel de infectii sint pisicile tinere. Simptomele implica lacrimare excesiva, conjunctivita, stranutare repetata, salivare abundenta si raceala. Se poate transmite la om. Cel mai adesea efectul consta in inflamarea ochilor.


Peritonita


E o boala fatala ce evolueaza progresiv mai ales la pisicile tinere. Boala se manifesta in doua feluri. Fie prin producerea unei mari cantitati de fluid in abdomen, fie prin atacarea diferitelor organe, inclusiv a intestinelor, a ficatului, a rinichilor sau a plaminilor.


Virusul imunodeficitar (FIV)


FIV este corespondentul perfect al HIV-ului, numai ca el se manifesta in cazul felinelor. Muscaturile sint modalitatea cea mai uzuala de transmitere. Ca si virusul leucemiei feline (FeLV), FIV slabeste sitemul imunitar, facind ca pisicile sa fie suspectate si de alte boli. Din pacate, nici pina in ziua de azi nu s-a descoperit un vaccin impotriva FI



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai