mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Leacuri populare
Index » Plante medicinale » Leacuri populare
» Molustele - un medicament extrem de benefic, dar putin cunoscut

Molustele - un medicament extrem de benefic, dar putin cunoscut


ShareMoluste pentru sistemul muscular


Chiar daca miros a peste si a mare, molustele pot sluji si drept hrana, si drept medicament pentru oameni.

Molustele sau gasteropodele sint cunoscute din cele mai vechi timpuri de oameni. Fiind apreciate in primul rind din punct de vedere alimentar, in al doilea rind pentru arealul foarte larg in care ele sint raspindite, pentru modul destul de superficial prin care pot fi prinse, dar si pentru ca pot fi foarte usor pregatite, molustele au si niste proprietati terapeutice uimitoare. Aceste calitati ale gasteropodelor le-au fost cunoscute si grecilor antici. Astfel, in tratatele in care se vorbeste despre legendarul cintaret si vraci Orfeu, se aminteste despre molustele cu lve - midiile - care puteau vindeca afectiunile faringelui, ale creierului si ale stomacului. Orfeu le multumeste midiilor pentru glasul sau si ii sfatuieste sa manince midii in cantitati considerabile pe toti cei care vor sa fie remarcati datorita darului vocal. Se stie, de asemenea, ca midiile se consumau la curtea imparatului persan Artakserks. Acest imparat isi intarea cu ajutorul lor sistemul muscular slabit. Chiar si renumitul Aristotel, intemeietorul zoologiei, intr-unul dintre tratatele sale spunea ca molustele contin niste substante care ajuta la intinerirea organismului.Medicament care trateaza 33 de boli


In medicina traditionala a Indiei, Chinei si Japoniei molustele erau foarte raspindite. Acolo nu era apreciata carnea gasteropodelor, cit sideful si perlele. Inainte de a primi statutul jubiliar, perlele au fost folosite pentru diverse leacuri.

Filozoful indian Kalidasa spune ca cu ajutorul lor pot fi vindecate 33 de boli. Printre acestea se numara - ciuma, febra puerperala, tulburari ale intestinului, infertilitatea feminina, durerile musculare, astmul bronsic, anghina pectorala si chiar debilitatea.

Mijloacele de folosire a perlelor sint de o diversitate extraordinara. In vechime se recomanda inghitirea perlelor de dimensiunea unui bob de mazare sau dizolrea acestora in vin si adaugarea dupa aceea in amestecuri aromatice si balsamuri, dar si baile cu perle maruntite.

Printre altele, despre perle se vorbeste in toate tratatele de medicina veche indiana sau chinezeasca. In Upanisade perla este denumita medicamentul zeilor.

Confuccius spune ca perla este un mijloc de tratare a bolilor sufletesti. Perla previne bolile epidemice si reprima naravurile rele.


Diagnosticul ocult


Molustelor li se atribuia si multe capacitati oculte. De exemplu, obiceiul cunoscut al conducatorilor de osti, prelati si monarhi din Evul Mediu de a bea din cupe facute din scoici avea la baza credinta in capacitatile de aparare pe care le aveau molustele si care erau transmise tuturor acelora care se atingeau de carapacea lor. In afara de aceasta, perla in Evul Mediu era socotita un talisman protector care garanta fidelitatea conjugala si care apara de spiritele rele, de deochi si de blestem.

In Evul Mediu perla avea si loare de diagnosticare. Se credea ca tulburarea, descompunerea sau farimitarea perlei vorbeste despre o boala foarte gra care fi un chin groaznic. Marea autoritate in medicina Evului Mediu Albert cel Mare avea capacitatea de a pune diagnosticul unei boli dupa schimbarile pe care le obser la o perla. Iar elevul sau Roger Bacon diagnostica bolile bazindu-se pe stralucirea initiala si pe structura unei perle.


Renasterea molustelor


In secolele XVI-XVII au fost descoperite din nou calitatile terapeutice ale carnii gasteropodelor.

Doamnele si calerii mincau o cantitate extraordinara de stridii proaspete, crescindu-le astfel pofta de mincare, imbunatatindu-li-se procesele digestive, introducind in organism mai mult fosfor, potasiu, iod si chiar unele vitamine nedescoperite in acea vreme. In afara de aceasta, dieta cu stridii contribuia la pastrarea tineretii si a virilitatii.Despre aceasta ultima calitate vorbeste in memoriile sale si cunoscutul Giacomo Casano. In documentul intitulat Meniul lui Casano stridiile sint pe primul loc - ele anticipeaza micul dejun, completeaza prinzul si inlocuiesc in totalitate cina.


Terapia cu moluste in zilele noastre


In zilele noastre stiinta cunoaste toate substantele biologice care intra in componenta molustelor si care determina proprietatile lor terapeutice. Pe linga mineralele deja amintite, in moluste se gasesc vitamine, o intreaga gama de aminoacizi esentiali, imbinari de fosfolipide, acizi grasi si zaharuri, necesare pentru mentinerea sanatatii omului.

Pentru ca molustele, mai bine zis carnea de moluste se consuma proaspata, toate substantele active din punct de vedere chimic se asimileaza in stare pura, in acest lucru constind, de fapt, eficacitatea tratamentului pe baza de moluste.

Trebuie de asemenea sa subliniem ajutorul extraordinar pe care il dau molustele celor care abuzeaza de alcool si care sint chinuiti de mahmureala. Doua-trei stridii mincate inainte de a consuma alcool scad in mod considerabil actiunea toxica a acestuia si chiar mai mult decit atit scad dependenta de alcool.


Cel mai bine este cite putin


Vorbind despre binefacerile consumului de moluste trebuie sa atragem atentia si asupra efectelor secundare. Consumul exagerat de moluste poate conduce la o suprasaturare a organismului cu aceste substante si la dezvoltarea unei intoxicatii specifice determinata de surplusul acestor vitamine. In afara de acest fapt, pe eta noastra au mai ramas foarte putine locuri unde apa nu a fost otravita cu toxine chimice si biologice. Molustele au intat sa supravietuiasca in acest mediu neprielnic, insa substantele pe care ele le prelucreaza si datorita carora nu mor in apele poluate au o influenta distructi asupra organismului uman. Intrind in organism, aceste substante determina tulburari ale sistemului nervos, in primul rind ale creierului, care duc la aparitia bolii Alzheimer, cunoscuta ca debilitatea esentiala.

Trebuie sa intelegem ca toate acestea sint o doda a faptului ca molustele sint destul de daunatoare si periculoase. Substantele prezente in ele sint atit de active incit surplusul poate deveni periculos pentru sanatate. De aceea, inainte de a inscrie in clubul iubitorilor de moluste, trebuie sa impuneti respectarea unei legi: Cel mai bine este cite putin din toate.
Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai