mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fibroza retroperitoneala
Index » Patologia chirurgicala a spatiului retroperitoneal » Fibroza retroperitoneala
» Malacoplakia

Malacoplakia





Termenul prone de la o sintagma din greaca veche care semnifica "placa moale\".
Este o boala rara, dobandita, cu substrat inflamator granulomatos. Initial structura leziunii consta din foi constituite din celule mari histiocitice cu citoplasma abundenta cunoscute sub denumirea de macrofagele Von Hansemann (6). Compozitia macro-fagelor include enzima alfai-antitripsin imunoreac-tiva, caracter care pare a fi specific bolii (73). in citoplasma acestor celule se gasesc corpi intrace-lulari care coexista cu altii asemanatori extracelulari cunoscuti sub denumirea de corpusculii Michaelis-Gutmann. Acesti corpusculi, care se mai numesc si calcosferite, sunt structuri sferice bine delimitate de obicei cu o aparenta microscopica care a fost ata cu "ochiul bufnitei\" ("owl\'s eye\") si cu un diametru variabil intre 2 si 10 mm. Toate elementele mentionate mai sus sunt cuprinse intr-un material conectiv, care el insusi este populat de un numar variabil de celule mononucleare din categoria limfocitelor sau plasmocitelor.
Structurile mentionate se gasesc in stadii variate de maturatie in raport cu evolutia bolii.
Malacoplakia surne mai ales la bolna debilitati, imunodepresati fiind asociata cu stari infec-tioase cronice. Agentul microbian cel mai frecvent izolat este un germene din familia coliformilor. Unele studii tind sa demonstreze in acest context ca malacoplakia ar putea fi rezultatul unei disfunc-tii histiocitare constand in alterarea functiei de fagocitoliza a incluziilor celulare, inclusiv bacteriene.
Localizarile posibile ale bolii afecteaza mucoasa cii urinare (la femeia de varsta medie), in conditiile unei infectii colibacilare urinare (73); leziuni se mai pot descoperi mai rar la rinichi, la alte segmente ale aparatului genito-urinar (74) iar in 12% din cazuri la colon, intestinul subtire, colecist si pancreas (75).
Tratamentul medical al malacoplakiei este axat pe corectarea disfunctiei de fagocitoliza a histio-citelor. in acest scop se recurge la asocierea dintre un agonist colinergic (de exemplu Bethanechol) si un antibiotic (rifampicina) care potenteaza actiunea bactericida intracelulara a fagocitelor. Tratament chirurgical este indicat bolnalor cu forme circumscrise de boala, cazuri la care se recurge la rezectii segmentare; in formele extinse ale bolii indicatiile chirurgicale se restrang considerabil.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a spatiului retroperitoneal:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai