mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatisme osteoarticulare ale mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Traumatisme osteoarticulare ale mainii
» Fracturile carpului

Fracturile carpului





1. Fractura scafoidului. Dintre fracturile oaselor carpului frecnta fracturii scafoidului este de peste 50%. Conditia de fracturare a scafoidului o reprezinta caderea pe mana cu articulatia radiocar-piana in extensie. in aceasta pozitie marginea posterioara a radiusului, mai rigida, "striste\" sca-foidul in dreptul curburii sale (regiune cu rezistenta mica).

Simptomatologia este lipsita de semne caracteristice.
Subiectiv: - dureri moderate la nilul articulatiei radiocarpiene, exacerbate de miscarile coloanei digitale I.
Obiectiv: - dureri la presiune in regiunea acherei anatomice, reducerea mobilitatii in respectiva articulatie radiocarpiana si diminuarea fortei de prehensiune.
Edemul, echimoza si alte semne lipsesc. Un pretios element de diagnostic este radiografia. Pentru a infirma (sau confirma) diagnosticul de fractura de scafoid, la 2 saptamani dupa un traumatism inchis al articulatiei pumnului se repeta radiografia.
Tratamentul ortopedic consta in imobilizarea pumnului cu prima raza digitala in abductie si opozitie pentru o perioada de cel putin 5-6 saptamani, in fracturile ireductibile sau in cele complicate se folosesc diferite procedee chirurgicale, precum: osteo-sinteze, grefe osoase, rezectia stiloidei radiale, ablarea scafoidului si inlocuirea lui cu o proteza sau chiar in caz extrem, artrodeza radiocarpiana (. 5) (19, 24, 29, 32).
Osteomalacia, complicatia fracturii de scafoid este cunoscuta sub numele de sindrom Kohler-Mouche (. 6).

2. Fractura semilunarului. Mecanismul de producere reprezinta tot caderea pe mana cu articulatia radiocarpiana in extensie. Adesea se fractureaza sau/si este smuls cornul anterior.
Simptomatologie nespecifica: durere in articulatia radiocarpiana sporita la miscarile de extensie ale pumnului, durere la apasare pe fata volara a articulatiei radiocarpiene. Diminuarea amplitudinii miscarilor ca si a fortei de prehensiune Importante sunt datele radiografice. Osteomalacia semilunarului este descrisa de Kienbock.
Tratamentul ortopedic consta in reducere si imobilizare pentru 3-5 saptamani, iar cel chirurgical de reducere urmata de osteosinteza, extirparea segmentului fracturat sau a intregului os, urmata sau nu de inlocuirea lui cu un imt.
3. Fractura osului mare. Izolata, este considerata un fapt de exceptie. Adesea se asociaza cu fracturi ale oaselor cine. Mecanism de producere fie cel clasic pentru carp, fie cel direct.
Simptomatologie specifica. Radiografie necesara dar rar concludenta.
Tratament de obicei ortopedic, in general 4-6 saptamani suficiente pentru consolidare.
4. Fracturile celorlalte oase carpiene sunt extrem de rare, izolate (32).
Mecanism de producere indirect cu mana in flexie.


Simptomatologie saraca si nespecifica.

Tratamentul este cel ortopedic. Imobilizarea mai scurta, 3 saptamani.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor