mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia sl fiziologia esofagului
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Anatomia sl fiziologia esofagului
» Fiziologia esofagului

Fiziologia esofagului







Principala functie a conductului esofagian o reprezinta conducerea bolului alimentar in stomac. Deglutitia este determinata de actiunea comuna a formatiunilor musculare bucale, faringiene si indirect a celor laringiene.
Timpul I - buco-faringian, voluntar al deglutitiei dureaza 0,5-l secunda, se desfasoara sub forma unei singure unde de presiune cu o componenta complexa: orificiul bucal e astupat de baza limbii, rful limbii se lipeste de arcada dentara si bolta palatina, si lul palatin inchide comunicarea cu nazofaringele. Bolul alimentar este impins in jos de muschii milohiodieni si faringieni, iar laringele e trac-tionat in sus. in consecinta, faringele se scurteaza, orificiul glotei dispare sub baza limbii iar bolul alimentar se orienteaza spre lecule.


Timpul II - esofagian, reflexul deglutitiei e dat de deschiderea gurii esofagului prin relaxarea muschiului cricofaringian. Ulterior, lichidele cad gravitational in ampula epifrenica, precedand unda peristaltica si ajungand apoi in stomac. Solidele progreseaza cu unda peristaltica, fiind favorizate de gravitatie; bolul ajunge la cardia in 6-7 secunde. Cu cat bolul se indeparteaza de gura esofagului, viteza pro-gresiunii sale scade. inghititurile frecvente maresc viteza progresiunii, plenitudinea gastrica o reduce.
Auscultatoriu, se descriu doua zgomote hidroae-rice ce se aud in unghiul subcostal si care corespund patrunderii bolului alimentar in esofag, respectiv momentului in care bolul paraseste conductul esofagian.
Esofagul normal prezinta doua tipuri de unde peristaltice. Unda peristaltica primara e initiata reflex in timpul fazei buco-faringiene, merge neintrerupt pana in esofagul distal si reprezinta propulsorul principal al bolului alimentar (. 1).


Unda peristaltica secundara e declansata de catre distensia treimii superioare esofagiene.
Deci, actul deglutitiei e voluntar iar stimularea prin contact a ariilor senzitive de pe mucoasa linguala, lul palatin, peretele posterior faringian trimite impulsuri aferente prin nervii gloso-faringian, trigemen si laringe pana in centrul deglutitiei din podeaua ventriculului IV. Raspunsul motor este declansat pe calea fibrelor nervoase ale nervului trigemen, facial, gloso-faringian, g (nucleul ambiguu) si hipoglos.
Secretia esofagului este de consistenta mucoasa, are in principal rol lubrifiant si este mediata gal.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai