mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colita pseudomembranoasa
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Colita pseudomembranoasa
» Fiziopatologie

Fiziopatologie







Studiile de laborator pe animale au sondat doua directii:
1. Aparitia colitei pseudomembranoase dupa administrarea de antibiotice;
2. aparitia bolii dupa injectarea de ser ultrafiltrat sau dializat de la bolnai cu colita pseudomem-branoasa intraperitoneal sau la nivelul cecului.In ambele situatii decesul animalelor de laborator survenea dupa 48 ore in proportie de 85-l00%.
S-a incercat injectarea animalelor cu ser ultrafiltrat incalzit la 52°C, timp de 30 minute, sau incubat in prealabil cu o antitoxina specifica pentru un
agent microbian. S-a constatat ca numarul deceselor la 48 ore era 0.
De asemenea s-a constatat ca exista o reactie incrucisata intre diverse suse ale aceleiasi familii bacteriene, exemplul tipic fiind cel al Clostridium difficile si Clostridium sordelli. Cele doua varietati clostridiene se afla intr-un echilibru la nivelul colonului, simptomatologia putad sa dispara in momentul in care concentratia de Clostridium sordelli o depaseste pe cea de Clostridium difficile. Fenomenul a fost explicat prin aparitia unor anticorpi anti-Clostridium difiicile, determinati de enterotoxina secretata de Clostridium sordelli, care nu are efect citotoxic (1).In ceea ce priveste Stafilococus aureus, s-a constatat ca boala apare doar la concentratii mari in ser a enterotoxinei stafilococice, survenite, in general dupa un tratament antibiotic foarte sustinut, cu distructie masiva de microorganisme, ce elibereaza astfel enterotoxina citotoxica.


O alta linie de cercetare a fost cea prind clasele de antibiotice folosite. Astfel s-a constat ca nu toate sindroamele diareice post-antibiotice sunt colite pseudomembranoase. Aparitia colitei pseudomembranoase este in stransa interdependenta cu cantitatea si regimul de administrare orara. Pentru aparitia colitei pseudomembranoase, cantitatea de antibiotic administrata trebuie sa depaseasca in general doza efect si regimul orar de administrare sa fie sub rata de inlocuire a populatiei de colonocite. Aceste doua constante (doza eficace si rata de inlocuire a celulelor) sunt in functie de varsta si sta-tusul biologic al fiecarui indid, ceea ce explica de fapt aparitia inconstanta a bolii la indizi ce primesc aceeasi cantitate de antibiotic, la acelasi regim orar (2).




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor