mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reactii adverse medicamentoase
Index » Farmacologie clinica » Reactii adverse medicamentoase
» Epidemiologie

EpidemiologieStudiile epidemiologice ale reactiilor adrse la medicamente au fost de mare ajutor la evaluarea dimensiunilor problemei in intregime, la calculul frecntei reactiilor adrse la anumite medicamente specifice si la caracterizarea unor determinanti ai efectelor adrse la medicamente.In cursul fiecarei spitalizari, pacientii primesc, in medie, 10 medicamente diferite. Cu cat pacientul este mai bolnav, cu atat primeste mai multe medicamente, cu o crestere corespunzatoare a probabilitatii de producere a reactiilor adrse. Cand pacientii internati primesc mai putin de 6 medicamente diferite, probabilitatea de aparitie a unei reactii adrse este de aproximativ 5%, iar cand primesc mai mult de 15 medicamente, probabilitatea este de peste 40%. Analiza retrospectiva a pacientilor din ambulator a relevat reactii adrse la medicamente in 20% din cazuri.
Importanta bolilor provocate de medicament este mare. 2-5% dintre cazurile de internare in serviciile de pediatrie si medicina interna sunt datorate imbolnavirii atribuite medicamentelor. Raportul caz /fatalitate in bolile induse de medicamente la pacientii spitalizati variaza intre 2 si 12%. Mai mult, unele anomalii fetale sau neonatale sunt provocate de medicamente luate de mama in timpul sarcinii sau parturitiei.
Un grup restrans de medicamente de larga utilizare este raspunzator de majoritatea reactiilor adrse. Aspirina si alte analgezice, digoxina, anticoagulantele, diureticele, antimi-crobienele, steroizii, antineoplazicele si agentii hipoglicemianti sunt raspunzatoare de 90% din reactiile adrse, desi medicamentele implicate difera la pacientii tratati in ambulator fata de cei spitalizati. Costul morbiditatii si al mortalitatii induse de medicamente in ambulator este estimat intre 30 si 130 miliarde de dolari.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Farmacologie clinica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai