mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fructe
Index » Dieta nutritie » Fructe
» Capsunul

Capsunul





Capsunul sau Fragul

Sinonime : Fragute, fragi de cirap, pornite, varagu[e. Parti folosite: Fructele proaspete, frunzele, radacina.


Habitat: Originar din Europa, Asia si America de Nord.

Creste pe soluri umede, in paduri, desisuri, luminisuri, pe taluzuri pietroase, de-a lungul santurilor.

Fragii fortifica si stimuleaza inima, impros-patind totodata singele. Decoctul din radacina tei este eficient in tratarea afectiunilor splinei si rinichilor.
Datorita continutului lor de fosfor, calciu si magneziu, capsunele ajuta la eliminarea rapida a acidului uric din singe. O cura repetata vindeca, in timp, durerile reumatismale. De asemenea, duce la scaderea tensiunii arteriale.
Frunzele si radacinile de frag sint racoritoare, astringente si diuretice -de aceea sint folosite in tratarea icterului, sub forma de bai, gargara, cataplasme, precum si in tratarea afectiunilor gurii, a afectiunilor pielii si a durerilor reumatismale.
Pentru tratarea calculiior hepatici sau renali, se prepara un decoct din capsune, ienupar, mur, maces, salvie, cimbru, vinarita (cite 30 g din fiecare). Acest decoct este si depurativ, curatind singele de reziduuri. Decoctul din radacina de capsun calmeaza si opreste diareile si dizenteriile.
Fragutele zdrobite curata, la rindul lor, pistruii, intind ridurile si improspateaza pielea. t
Fragile sint bogate in levuloza (zahar), in saruri minerale, dar si in derivati salicilati, folositi in farmaceutica la prepararea analgezicelor si antireumatismalelor, fiind recomandate si impotriva gutei.
Radacina, mult mai bogata in tanin decit frunzele, combate tuberculoza, precum si enterita (se lasa la macerat, timp de 15 zile, 100 g de radacina intr-un litru de vin alb, se filtreaza si se bea cite un pahar ia fiecare masa).
Infuzia din frunze de frag (50 g de frunze la 200 g de apa, lasate sa infuzeze timp de 30 de minute) stringe porii fetei si purifica pielea.
Zeama de capsune intra astazi in compozitia cremelor cosmetice, tonice si regenerative. Pulpa de fraga poate constitui o minunata masca faciala.

Ca sa fie eficace, masca se tine timp de o ora. Nu va spalati pe fata cu sapun, ci clatiti-va cu o solutie de bicarbonat de sodiu (8 g de bicarbonat la o jumatate de litru de apa); tratamentul se practica la fiecare doua-trei zile, cit tine sezonul capsunelor.In schimb, fragile sint contraindicate suferinzilor de calculi renali oxalici, precum si in caz de dermatoza sau de boli grave ale pielii.
Se spune despre capsune ca produc urticarie - asa este, dar numai persoanelor cu o alimentatie dezechilibrata. Nu capsuna provoaca urticaria, ci regimul alimentar irational, care produce o hipersensibilitate hepatica. Pentru a evita orice accident alimentar, este de ajuns sa mincam fragi la inceputul mesei, asa cum ar trebui de altfel sa facem cu orice fel de fructe.
Fragutele au o mare putere bactericida : bacilul Eberth (al febrei tifoide) este distrus in citeva ore intr-o solutie de suc de fragi.

a-  Aplicatii Reumatism - Guta Artritism


Afectiuni hepatice

Ca Icnii


Icier

Ficat lenes Anemie Afectiuni ale gurii (sub


forma de gargarism)

Afle


Angina

Scorbul - Singerare Afectiuni intestinale


Diaree

Dizenterie


Enterita

Intestin lenes


Afectiuni ale pielii

Plagi


Ulcer

Afectiuni urinare


Uricemie

Calculi


Cistita

Nisip


Hemoragie interna Afectiuni respiratorii

Astm


Tuse bronsica

Tuberculoza Afectiuni ginecologice


Leucoree

Hemoragie Afectiuni cardiace


Hipertensiune

Asistolie


Aritmie

Astenie

» Compozitie


Frunzele:

tamina C


Tanin

Ulei esential


Flavone

Acid salicilic


Citral

Rizomul:


Glicozida (fragarina)

Rasini


Fructele:

Acizi organici


Arome

Mucilagiu


Zahar (levuloza)

Pectina


Ulei gras

taminele




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor