mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala dupuytren
Index » Chirurgie plastica si reparatorie » Boala dupuytren
» Tablou clinic

Tablou clinic







Se pare ca, cel mai frecvent, boala Dupuytren apare la populatia de origine celtica, mai ales in Danemarca si Anglia, cat si ia populatia migrata din aceste zone in America de Nord, Australia si Noua Zeelanda (8-l0, 17); cu toate acestea, boala a fost intalnita si la populatia neagra (45-48) si galbena (49).In ceea ce priveste sexul si varsta, boala Dupuytren se intalneste cel mai frecvent la barbatii varstnici (50-52).
Primul semn clinic consta aproape intotdeauna in aparitia unui nodul in jumatatea ulnara a palmei, fixat atat la piele cat si la aponeoza. Concomitent sau la scurt timp dupa aparitia nodulului, apare o ombilicare tegumentara, care tradeaza debutul procesului de contractie. Aparitia ulterioara a coardelor semnifica progresia bolii si debutul retractiei, care va fi urmata de contractura articulara cu limitarea extensiei la nivelul amf sau a amf si aifp; de mentionat ca, prin contractia ce poate cuprinde si benzile transversale, este posibila si o contractura in transversal a palmei.


Progresia descrisa este fazica, putand fi mai rapida - cum se intampla la tineri, sau lenta - cum se intampla la varstnici; in acelasi timp, trebuie subliniat faptul ca la varstnici intensitatea fenomenelor poate diminua, in unele cazuri evolutia bolii chiar oprindu-se.In ceea ce priveste frecventa topografica a leziunilor, cel mai des afectata raza digitala 4, urmata in ordine de razele digitale 5, 3, 1 si 2; afectarea concomitenta a mai multor raze digitale este relativ frecventa, cel mai des intalnindu-se interesarea simultana a razelor digitale 4-5, 3-4 si 3-4-5 (50, 51).
Se pare ca in cazurile de afectare a ambelor maini, boala se manifesta mai sever la nivelul mainii dominante (50-52).
Atat la femei, in aproximativ 30% din cazuri, cat si la barbati, in mai mult de 50% din cazuri, pot aparea si leziuni la nivelul fetei dorsale a degetelor sub forma unor tumefactii ("pernite\") supraiacente aifp, mobile profund dar aderente la piele (2, 51, 53).


Noduli identici histologic cu cei din boala Dupuytren pot exista concomitent la nivelul fasciei antebrahiale, adiacent ligamentului carpian volar, tei, regiunii poplitee, tendonului lui Ahile si penisului. Prezenta acestora, ca si a tumefactiilor digitale dorsale, semnifica prezenta unei diateze Dupuytren; de mentionat ca, uneori, aceste leziuni pot fi primare dar, in evolutie, se vor insoti obligatoriu si de afectarea aponeozei palmare (17).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Chirurgie plastica si reparatorie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai