mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Ghid medical
Index » Chirurgia oro-maxilo-faciala
» Substante anestezice

Substante anestezice


Share

Suprimarea durerii in cursul tratamentelor stomatologice, a reprezentat un deziderat important in practica stomatologica. Multiple substante au fost utilizate de-a lungul vremurilor; primele – Cocaina, Novocaina – au fost abandonate ca urmare a sintetizarii de noi substante (ex. Xilina, Mepivacaina, Ubistezinul) cu proprietati anestezice superioare, respectiv cu efecte secundare reduse. Din punct de dere chimic, sunt folosite cu precadere 2 mari grupe de substante anestezice de sinteza: amide si esteri.
In practica curenta stomatologica si maxilo-faciala, dirsele substante anestezice se folosesc ca anestezice de contact si ca anestezice pentru infiltratii.

ANESTEZICELE DE CONTACT

Se utilizeaza prin badijonare sau pulrizare, se prezinta sub forma de:
1. Solutii: Tetracaina 1-2%; Xilina 5-l%; Benzocaina si Cocaina 5% pentru examinari si 10% pentru interntii.
2. Paste analgezice: ungnt cu Xilina 5%; Contralgin-pasta pe baza de cocaina; Contralgan-pasta pe baza de tetracaina.


3. Comprimate analgezice continand benzocaina.
4. Spray, preparate pulrizabile sub forma de aerosoli, continute in flacoane speciale: Gingicain, Xilestezin


Cuprins:

Cocaina

Procaina (novocaina)

Xilina (xilocaina, lidocaina)

Mepivacaina (carbocaina)

Prilocaina (citanest)

Ubistezin (articainĂ hydrocloricĂ)


Cocaina

sus sus
Este un alcaloid prezent în frunzele arborelui Eritroxilon Coca care creşte , Bolivia şi Peru. Indienii din aceste ţări foloseau frunzele pentru calmarea durerilor, dar şi ca excitante psiho-motorii.
Ca substanţă anestezică în medicina occidentală, a fost introdusă de către Mac LAGAN, 1857 şi NIEMAN 1859, sub formă de cloralhidrat de cocaină.
Este singurul anestezic natural, nesintetizat, utilizat în stomatologie, prezentându-se sub formă de pulbere albă cu gust amar, hidrosolubilă, care se distruge prin fierbere.

Acţiune:
Se resoarbe uşor prin mucoasa bucală, astfel încât se utilizează ca anestezic de contact. Când se ingeră sau se inhalează prin mucoasa nazală, produce ilaritate datorită stimulării cortexului. Previne oboseala, dar este foarte toxică, supradozajul ducând la tremurături, convulsii, halucinaţii, depresia miocardului şi a centrilor respiratori putând produce moarte. Doze repetate de cocaină determină tulburări emoţionale, mentale, psihice, prin fenomenul de dependenţă.
Posologie (doze, concentraţii)
- Soluţie 5-10%, sau în amestec cu alte substanţe – Fenol, Mentol;
- Soluţie 5% pentru examinări; 10% pentru intervenţii;
- Pastă anestezică, Contralgin-pasta;
- Doza curentă pentru o administrare : 30-50mg (10 picături din soluţia 10%);
- Fenomenele toxice grave pot apare la 15-20mg; Doza letală: 1-1,2g.

Procaina (novocaina)

sus sus
Face parte din grupa esterilor, fiind un ester dietil amino-etil al acidului paraaminobenzoic. Procaina a fost sintetizată în 1904-1905 de EINHORN, în formă hidrocloridă, fiind mult timp cel mai utilizat anestezic local. Se prezintă ca pulbere incoloră, cristalină, hidrosolubilă, care nu se distruge prin fierbere la 120 grade C, putând astfel fi sterilizată.

Acţiune:
Pe lângă efectul anestezic, determină vasodilataţie locală, ceea de duce la absorbţia rapidă de la locul injectării (adică un timp scurt de acţiune anestezică) respectiv la creşterea hemoragiei în plaga operatorie.Toxicitatea substanţei este redusă, fiind de 6-8 ori mai mică decât a cocainei. În doze mari dă fenomene toxice asupra SNC, iniţial de tip convulsii, dispnee, apoi hipotensiune arterială, bradicardie şi chiar moarte. Supradozajul se datoreşte de obicei injectări prea rapide şi a cantităţii mari de anestezic. Determină frecvent reacţii alergice, date de gruparea amino-. Acest fapt impune ca înainte de administrare să se facă investigaţii anamnestice şi teste biologice (cutireacţia, IDR, patch-testul). Nu dă fenomene de obişnuinţă sau dependenţă. Ca efect secundar, antagonizează sulfamidele şi antinevralgice. Astfel, la un pacient aflat sub tratament cu sulfamide, procaina le diminuează efectul, sau chiar le inhibă acţiunea bacteriostatică. Pe de altă parte, sulfamidele vor împiedica acţiunea anestezică locală a procainei sau a oricărui derivat al acidului paraaminobenzoic. De semnalat şi faptul că unele antidiabetice au în compoziţie molecule de sulfamide, astfel, administrarea procainei putând determina modificări ale glicemiei şi complicaţii grave la pacienţii cu diabet zaharat. Procaina poate inactiva şi acţiunea unor preparate antinevralgice care au în compoziţia lor gruparea paraamino. Aceasta explică anestezia insuficientă cu procaină la pacienţii care au consumat în prealabil multe antinevralgice, dar şi acţiunea ineficientă a antinevralgicelor în combaterea durerilor postoperatorii la pacienţii la care s-a utilizat anestezia cu procaină.

Posologie (doze, concentraţii):
În stomatologia şi chirurgia OMF se folosesc soluţii de procaină în următoarele concentraţii:
- 0,5% pentru anestezie prin infiltraţie în intervenţiile pe părţile moi ale feţei şi regiunii cervicale;
- 1% pentru anestezii locale, în special pentru cele plexale;
- 2% pentru tronculare periferice;
- 4% pentru anestezii tronculare bazale.
Deoarece toxicitatea procainei şi riscul de accidente este legat de concentraţie, la ora actuală există tendinţa de a se utiliza soluţii slabe, de 1%. Cantitatea maximă de substanţă ce se poate administra odată nu trebuie să depăşească 0,200g, adică: 40 ml din soluţia 0,5%; sau 20 ml din soluţia 1%; sau 10 ml din soluţia 2%; respectiv 5 ml din soluţia 4%.
Deoarece procaina produce vasodilataţie, se resoarbe rapid din ţesuturile în care a fost injectată, acţiunea sa anestezică fiind de scurtă durată. De aceea, în general, procaina se utilizează cu un corectiv, ca Adrenalina (în concentraţie de 1/50000-1/80000) sau Noradrenalina.

Xilina (xilocaina, lidocaina)

sus sus
Face parte din anilidele ne-esterice, grup de anestezice intrate în practică relativ recent. Acestea conţin o grupare amidică în locul celei esterice. Substanţele din această grupă nu sunt distruse de esteraze; metabolizarea lor având loc în special în ficat unde sub acţiunea amidazelor sunt oxidate şi dietilate, iar metaboliţii sunt eliminaţi pe cale renală.


Sintetizată de LOFGREEN în 1943 şi testată de LUNDQVIST, este primul şi cel mai utilizat anestezic din această grupă. Gruparea aromatică din structura chimică este xilenul.
Xilina este cel mai stabil anesezic local, păstrându-şi nemodificate proprietăţile multă vreme în soluţie. Nu se alterează prin fierber, în mediu acid saau alcalin, astfel încât se poate steriliza. Nu este iritantă pentru ţesuturile în care este infiltrată.

Acţiune
Faţă de procaină, acţiunea anestezică este de 3-4x mai puternică decât a procainei; anestezia se instalează mai repede, 3-4 minute; durata anesteziei este mai lungă, 2-3 ore; iar teritoriul anesteziat este de aproximativ 2x mai întins, datorită difuzibilităţii crescute a xilinei.Nu produce vasodilataţie, astfel încât asocierea unui vasoconstrictor nu este obligatorie. Dacă se adaugă vasoconstrictor, Adrenalină, intensitatea şi durata anestzeziei sunt mult crescute. Nu dă în general reacţii alesrgice, fiind indicată la pacienţii cu alergie la procaină. Dacă apar, se pare că nu se datoresc xilinei, ci mai degrabă conservanţilor utilizaţi, substanţe cunoscute sub denumirea de “parabens”. Toxicitatea este numai de 2-2,5x mai mare decât a procainei. Supradozajul xilinei manifestându-se prin: reacţie de iritaţie a SNC cu inconştienţă, convulsii, chiar colaps respirator şi circulator.

Posologie:
- În stomatologie se utilizează soluţii de concentraţie 0,5% pentru infiltraţii, şi 1-2% pentru anestezii tronculare.
- Doza maximă care se poate administra este de 0,2 g (însemnând pentru un adult sănătos de 70 kg, 3-4 mg/kgcorp).
- Alţii apreciază că se poate administra până la 0,5g substanţă, adică 50cm3 soluţie 1% sau 25cm3 soluţie 2%.
- Dacă i se adaugă Adrenalină, sau Noradrenalină, acestea sunt în concentraţii mai mici decât pentru procaină, de 1/80000-1/100000.
- Deoarece ţesuturile periorale sunt bogat vascularizate, concentraţia de substanţă ajunsă în sânge poate fi ridicată, se recomandă ca în stomatologie şi Chirurgia OMF, doza maximă de xilină să nu depăşească 160 mg.

Mepivacaina (carbocaina)

sus sus
Este un anestezic local asemănător xilinei, dar mai puţin toxic. Are o inducţie bună, profunzimea anesteziei obţinându-se foarte rapid, cu durată mai lungă ca a xilinei. Are efect vasoconstrictor.


Posologie:
- Soluţie 2% asociată cu vasoconstrictor 1/80000.
- Soluţie 3% fără corector.
- Doza totală nu trebuie să depăşească 300mg, adică 15 ml din soluţia 2%.

Prilocaina (citanest)

sus sus
Este cel mai recent derivat de anilidă, diferă chimic de xilină prin înlocuirea grupului xilenic cu unul toluenic.

Acţiune:
Dă o anestezie cu instalare rapidă, intensitate bună, durată mai mare decât xilina, şi toxicitate mai scăzută (numai 60% din cea a xilinei). Toxicitatea mai redusă se datorează unei rate crescute de metabolizare. Este uşor vasoconstrictor. Acţiunea asupra SNC este mai slabă decât a xilinei. Asocierea cu vasoconstrictor (Adrenalină), prelungeşte aproximativ de 2x durata faţă de xilică. Mai nou se asociază cu FELIPRESINA, vasoconstrictor mult mai puţin toxic decât adrenalina.

Posologie:
- Soluţie 3% cu sau fără corector.
- Soluţie 4% fără vasoconstrictor.
- În stomatologie doza totală nu trebuie să depăşească 400 mg, adică 10 ml soluţie 4%, sau 13 ml soluţie 3%.

Ubistezin (articainĂ hydrocloricĂ)

sus sus
Este un anestezic local din grupa amidelor, utilizat strict în medicina dentară şi chirurgia OMF; prezintă o penetrabilitate foarte bună inclusiv prin os; este metabolizat de ficat şi eliminat pe cale renală. Se foloseşte cu vasoconstrictor (Adrenalină). Poate da reacţii alergice, deteminate de gruparea amino.
Are contraindicaţii: la copii sub 4 ani; în afecţiuni cardio-vasculare (tulburări de conducere cardiacă, insuficienţă cardiacă decompensată, angină pectorală, infarct miocardic în antecedente, bypass coronarian recent, aritmii refractare, HTA necontrolată, hipotensiune arterială severă, diateze hemoragice, ); deficienţe hepatice şi renale severe; tulburări metabolice (DZ, hipertiroidie); alergii şi astm bronşic; epilepsie
Supradozarea determină: în forme uşoare – ameţeli, gust metalic, zgomote în urechi, greţuri, vărsături, nelinişte, anxietate, creşterea frecvenţei respiratorii; în forme grave – confuzie, tremor, fasciculaţii musculare, contracţii tonico-clonice, convulsii, până la paralizia centrilor cardio-respiratori bulbari şi moarte.

Posologie:
- Soluţie injectabilă de anestezic – carpule de 1,7 ml – conţine: Articaină hidroclorică 40mg, Adrenalină hidroclorică 0,010mg, Sulfit de sodiu anhidric 0,6mg, NaCl, apă distilată
- Pentru copii: de 20-30 kg – 0,25-1ml soluţie anestezică; copii de 40-45 kg – 0,5-2ml soluţie
- Adulţi – doza maximă: 12,5 ml soluţie anestezică (echivalentul a cca 7 carpule)
- Datorită penetrabilităţii crescute – este suficientă 1 carpulă anestezic pentru extracţia unui singur dinte.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Chirurgia oro-maxilo-faciala:


    
   Fa-te cunoscut!
   Invitatie Online - promoveaza produse medicale

   Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

    

   Creaza cont si exprima-te

   vizitatorii nostri pot fi clientii tai