mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Vitaminele
Index » Boli si tratamente » Vitaminoterapia » Vitaminele
» Vitamina d

Vitamina d





Vitamina D, numita si antirahitica, este lipo-solubila (adica este absorbita de grasimi) si esentiala pentru asimilarea calciului, a carui depunere in oase o asigura.
Istoricul taminei D este legat de rahitism, o boala ce decalcifiaza oasele si le deformeaza. Pentru a pastra calitatile nutritive ale taminei D trebuie sa tinem cont de anumiti factori exteriori precum caldura, lumina, mediul acid, oxigenul.
Calciferolul - componenta a taminei D -poate fi clasificat in ergocalciferol sau tamina Dz si colecalciferol sau tamina D3.
■ Doza zilnica recomandata: 10-20 mg. Ratia zilnica a femeilor insarcinate sau care alapteaza trebuie marita (20 mg).
- Surse
Vitamina D este continuta de pestele gras -hering, sardina, somon - si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta tamina. Spre deosebire de celelalte, tamina D poate fi produsa de organism. De fapt, procesul de sinteza al taminei D existenta in epiderma este declansat de razele ultraolete, fiind absorbita imediat de vasele sangne.
■ Roluri si caracteristici
- asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si reminera-lizarea osaturii adulte; permite absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi;
-intareste sistemul imunitar;


- regularizeaza ritmul cardiac.

. Tulburari atribuite deficitului de tamina D
Decalcifierea oaselor este un pericol pentru cei care nu detin in organism o cantitate suficienta de tamina D. Bolile ce pot aparea sunt: osteoporoza, osteomalacia, scaderea tonusului muscular, rahitismul la copii.
Persoanele ce depasesc o anumita varsta, la cea mai neinsemnata cazatura sau lotura, pot suferi fracturi grave. Capacitatea organismului lor de a produce tamina D sau de a o asimila din alimente este foarte scazuta.


■ Tulburari atribuite consumului excesiv de tamina D

Dozele ce depasesc 250 mg/zi pot provoca intoxicatii: cantitatile mari de calciu depozitate in plamani, rinichi, inima, vasele sangne genereaza situatii grave.
O ratie de 50 mg este suficienta pentru a declansa senzatia de oboseala, de sete, nevoia de a urina, voma, constipatie, anorexie.
. Note utile
-Anumiti specialisti afirma ca deficitul de tamina D agraveaza starea unei persoane ce sufera de osteoporoza.
- Stocul de tamina D se afla in special in ficat, dar si in masa musculara si in celulele adipoase.
- Rezerve de tamina D se pot face intr-un mod simplu in timpul verii, prin expunere la soare (aproximativ 10 minute).
- Vitamina D este recomandata femeilor in varsta de peste 50 de ani.
- Persoanele care locuiesc in orasele poluate sau care lucreaza in timpul noptii, populatia tarilor nordice, trebuie sa satisfaca cerintele organismului luand suplimente de tamina D.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor