mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sunetul
Index » Boli si tratamente » Terapia prin sunete » Sunetul
» Viteza sunetului

Viteza sunetului

Undele sonore se deplaseaza in afara sursei lor cu o teza de aproximativ 340 metri pe secunda (1224 km/h). Aceasta este teza in aer, la o altitudine corespunzatoare nivelului marii si la o temperatura de 20 C. Alte substante conduc sunetul cu o teza mai mare. in otel, teza sa este de 5000 metri pe secunda (18.000 km/h), iar in sticla de 5600 metri pe secunda (20.160 km/h). in pofida tezei mai ridicate, sunetul dispare, de obicei, mai repede in aceste substante mai dense.
Viteza sunetului in apa este de 1500 metri pe secunda (5400 km/h). Corpul uman contine apa in proportie de doua treimi. Viteza cu care sunetul strabate tesuturile si organele depinde, in masura mare, de continutul acestora in apa, fapt care are implicatii importante pentru efectele terapeutice ale sunetului.
Volumul sunetului este un alt factor cu consecinte importante pentru valoarea sa terapeutica { . 86). Volumul poate fi considerat ca fiind inaltimea sau amplitudinea undei sonore, reprezentata grafic in schita anterioara. Ei se masoara in unitati numite decibeli sau dB, dupa cum rezulta din diagrama prezentata. Cei mai multi oameni nu pot detecta sunetele situate sub 20 dB. in conversatii, se atinge nivelul de 60 dB, o orchestra puternica sau un concert rock ating 80-90 dB, iar pragul la care sunetul provoaca dureri la nivelul urechii este de 120 dB. Fiintele i pot muri daca sunt expuse la sunete ce depasesc 150 dB - ultima expresie a puterii sunetului si bratiilor.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor