mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Cervixul

Cervixul


Share



Reprezinta acea parte a uterului situata dedesubtul orificiului intern. Canalul endocervical este acoperit de un epiteliu mucos cu celule dispuse in coloane, portiunea vaginala a cervixului prezentand epiteliu scuamos. Zona de demarcatie dintre cele doua tipuri de epitelii - jonctiunea scuamo-columnara - este predispusa la modificari maligne.
Ectropionul cervical Este adesea numit si eroziune cervicala, un termen cu rasunet alarmant pentru un fenomen normal. Leziunea apare ca un inel de culoare rosie in jurul orificiului, datorita faptului ca epiteliul endocervical si-a extins teritoriul peste epiteliul cin al ectocervixului. Ectropionul se extinde temporar sub influenta hormonala in timpul pubertatii, sub actiunea pilulelor contracepti sau pe parcursul sarcinii. Cum epiteliul columnar este moale si de tip glandular, ectropionul este predispus la sangerare, la productia de mucus in exces si la infectie. Tratament: cauterizarea reprezinta metoda cea mai connabila, utilizata cand exista o injurie importanta; in caz contrar, nu necesita tratament.
Chisturile Iui Naboth. Sunt chisturi ce apar datorita retentiei de mucus. Sunt inofensi. Tratament: cauterizare doar daca apare secretie.
Polipi cervicali Aceste tumori benigne pedunculate iau nastere de obicei din epiteliul endocervical si pot determina secretie crescuta de mucus sau sangerare post coitala. Tratament: la femeile tinere pot fi indepartati prin avulsiune dar pentru persoanele mai in varsta, tratamentul include D si C (dilatare si chiuretare), pentru a exclude patologia intrauterina.
Cervicita Poate fi foliculara sau mucopurulenta, cu prezenta secretiei. Cauze: Chlamydia (mai mult de 50%), gonococul, herpes (cauta culele). Cervicita cronica este de obicei o infectie combinata si poate raspunde la aplicarea unei creme antibacteriene. Cervicita poate masca un proces malign pe un frotiu cervical.
Screeningul cervical Cancerul cervical prezinta o faza preinvaziva: neoplazia cervicala intraepiteliala (NC1). Frotiurile cervicale Papanicolaou colecteaza celule pentru microscopie in scopul identificarii diskariozei (proces anormal ce reflecta NC1). Cu ajutorul frotiului, se identifica femeile ce au nevoie de o biopsie cervicala. Gradul de diskarioza aproximeaza seritatea NC1 (el 1, p.34). 50% din leziunile NCI de grad I revin la normal dar majoritatea leziunilor NCI III progreseaza spre car-cinom invaziv. Acest proces are loc cam la aproximativ 10 ani dar la femeile tinere poate fi mai rapid.
Un program de executare a 2 frotiuri in primul an de activitate sexuala, urmat apoi de 3 frotiuri pe an, ar reduce incidenta carcinomului invaziv la 90%.
Efectuarea unui frotiu: Cervixul este vizualizat si celulele sunt razuite la nilul zonei de transformare cu o spatula speciala sau periuta, apoi transferate pe o lama si fixate imediat. Este necesara o tehnica de calitate; cel mai bine este sa inti tehnica de la un expert in acest domeniu.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor