mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul diabetului zaharat
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Tratamentul diabetului zaharat
» Ce trebuie sa stiti despre tratamentul cu insulina ?

Ce trebuie sa stiti despre tratamentul cu insulina ?







In general, persoanele cu DZ vor fi internate pentru silirea dozelor de insulina si instruire. Recent se accepta initierea insulinoterapiei in ambulator, cu conditia posibilitatii autocontrolului. Fiecare pacient cu DZ va trebui sa invete tot ce-i este necesar pentru a nu gresi in administrarea tratamentului si pentru a interveni in caz de nevoie.


- insuline cu actiune scurta - aspectul este limpede.

Administrate subcutanat incep sa scada glicemia dupa 20 min, ating actiunea maxima intre ora a 2-a a 4-a de la administrare, cu disparitia actiunii dupa 6-8 ore. Sunt singurele insuline ce se pot administra si intravenos in caz de acidoza. Administrate intravenos au un timp de actiune de 90-l20 min., aceasta cale folosindu-se numai in spital. Se recunosc usor, avand aspect clar ca apa. Masa se poate servi la 13-30 min., dupa injectie. Exemple de insuline cu actiune scurta: Actrapid, Humulin R, Insuman Rapid. Se poate administra singura, subcutanat inainte de fiecare masa, sau asociate cu alte tipuri de insulina.


- Relatirecent au aparut analogi de insulina rapizi- insuline rapide, cum ar fi Humalog, NovoRapid, Apidra, care permit adaptarea tratamentului la stilul de viata al individului si nu adaptarea individului la diabet;
- Insuline cu actiune intermediara: aspectul este tulbure.
Administrate subcutanat actioneaza dupa aproximatio ora, cu atingerea maximului la 6-8 ore si disparitia actiunii dupa 10-l6 ore. inainte de administrare necesita a fi omogenizate, ruland flaconul intre palme. Masa se va servi la 30-60 min. dupa injectie.
Exemplu: Insulatard HM, Monotard MC, Humulin N, Insuman Basal.
Acestea se vor administra la 12 ore, in doua prize pe zi, fie ca atare, fie combinate cu insulinele rapide.
- Insuline premixate: Humulin M2, Humulin M3, Mixlard 20 HM, Mixtard 30 HM, Insuman Comb 25, 50 sa. Ele au aspect tulbure; ele au 2 varfuri de actiune, ale insulinelor mixate. Impun masa la 15-30 de min, in functie de glicemic


- Analogi de insulina cu actiune intermediara Humalog Mix 25, NovoMix. Analogul rapid din formula impune masa imediat sau la cateva zeci de minute, in functie de glicemie;
- Insuline cu actiune lenta si ultralenta: au aspect tulbure, cu exceptia analogilor lenti (Lantus, Detemir).
Dupa administrarea subcutanata incep sa actioneze la 2-3 ore, ating un efect maxim la 7-l2 ore, incetinindu-si activitatea dupa 24-48 de ore. Se mananca deci la o ora si 30 de minute dupa injectie.
Exemple: Novo-Lente MC, Humulin L, Ultratard etc.
Ele se administreaza intr-o singura injectie pe zi ca atare, sau combinate cu insulinele rapide.
- Analogi de insulina cu actiune lenta: Lantus, Detemir, sunt tot mai folositi, asigurand o insulincmie bazala relaticonstanta (Lantus) sau predictibila (Detemir)



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor