mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Incretinele (analogii de glp-1 si inhibitorii dipeptidil-peptidazei-4)
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Incretinele (analogii de glp-1 si inhibitorii dipeptidil-peptidazei-4)
» Farmacologie clinica

Farmacologie clinica


Share


Analogii de GLP-l
Excnatida (Byettai, produs al companiei Eli Lilly), reprezinta versiunea sintetica a analogului natural al GLP-l, exendin-4, descoperit in saliva reptilei Gila monster. Este primul incretin-mimetic aprobat de Administratia Americana a Medicamentului (FDA), in aprilie 2005, si de catre Agentia Europeana a Medicamentului (F.MEA), in 2006, pentru tratamentul DZ tip 2.
Exenatida are o structura de amida peptidica formata din 39 amino-acizi. formula sa chimica fiind; C184H282N50O60S.
Byettai are o rezistenta crescuta la actiunea de degradare a DPP-4, fapt care ii confera o mai buna eficienta si o durata de actiune mai lunga ativ cu GLP-l endogen.
Byettai este o solutie sterila izotonica pentru administrare subcutanata. Fiecare mililitru contine 250 micrograme exenatida sintetica, 2.2 miligrame metacresol, manitol, acid acetic glacial si tribidrat acetat de sodiu.
Forma de prezentare este de dispozitive preumplute (pen-uri), pentru injectarea a 5, respectiv 10 micrograme exenatida la fiecare administrare. Fiecare pen contine 60 de doze, reprezentand necesarul lunar administrarea zilnica a doua doze. Farmacocinetica


Absorbtia: consecutiv administrarii subcutanate, concentratia plasmalica maxima (Cmax ) a exenatidei se realizeaza in 2.1 ore. Cmax si aria de sub curba (AUC) cresc intr-un ritm dependent de doza, independent de locul de administrare subcutanata (abdomen, coapsa sau brat).


Distributia: Volumul de distributie este de 28.31.

Meolizarea si eliminarea. Exenatida este meolizata proteolitic si eliminata predominant prin filtrare glomerulara, avand un clearance mediu de 9.1 l/h si un timp mediu de injumatatire de 10 ore, independent de doza.
Deoarece efectul administrarii subcutanate de exenatida este limitat la un interval de timp de 6-8 ore post-doza, un interes deosebit a fost acordat in ultimii ani studierii exenatidei cu actiune prelungita. Studiile clinice de faza 2 si 3 care au at efectele administrarii acestui produs o data pe saptamana au evidentiat un control glicemic mai bun (cuantificat prin valorile glicemiei bazale si ale hemoglobinei glicate) ativ cu exenatida administrata de doua ori pe zi.
Liraglutida (produs al companiei Novo Nordisk) este un analog de GLP-l rezistent la actiunea DPP-4, modificat prin adaugarea unei grupari de acizi grasi care activeaza legarea liraglutidei de albuminele serice, fapt care intarzie eliminarea sa renala, prelungind timpul de injumatatire la 12 ore, ceea ce face ca produsul sa poata fi administrat o singura data pe zi. Caracteristicile farmacocinetice ale liraglutidei sunt investigate in momentul aciuai prin studii clinice de faza 3.


Inhibitori de DPP-4

SitagHptina (Januviaa" produs al companiei Merck Sharp&Dhome) este un inhibitor competitiv, reversibil st inalt selectiv al DPP-4. Substanta activa este silagiiptin fosfat. A fost prima gliptina aprobata de catre FDA pentru tratamentul oral al DZ tip 2 in octombrie 2006. in Romania Januvia TM a primit aprobarea Agentiei Nationale a Medicametului in martie 2007.


Forma de prezentare: lete de 100 mg, filmate, de culoare bej, ambalate in cutii continand 28 lete. Farmacocinetica
Absorbtia este rapida, concentratia medie plasmatica maxima realizandu-se in 1-4 ore dupa administrarea a 100 mg sitagliptin fosfat. AUC creste intr-un ritm dependent de do7.a, iar timpul de injumatatire esle de aproximativ 12.4 ore.
Coeficientul de variabilitate a absorbtiei intra- si interindividual este mic (5.8%, respectiv 15.1%). Biodisponibilitatea sitagliptinei este de aproximativ 87%, absorbtia nefiind influentata de alimente.
Distributia: se leaga reversibil si intr-o mica masura de proteinele plasmatice, volumul mediu de distributie fiind de 1981.
Meotizarea si eliminarea. Aproximativ 79% din sitagliptina se elimina sub forma nemeolizata prin urina, avand un elearanec renal de 350ml/ minut.
Vildagliptina (Glavus, produs al companiei Novartis) este un inhibitor selectiv, reversibil si competitiv al DPP-4, efectul inhibitor fiind datorat legarii sale de cnzima cu care formeaza un complex inacti Vildagliptina este actualmente pe cale de a primi aprobarea FDA pentru tratamentul oral al DZ tip 2.


Farmacocinetica

Absorbtia este rapida, concentratia medie plasmatica maxima realizandu-se in 1-2 ore dupa administrarea a 100 mg. Are o biodisponibilitatea crescuta (>90%). Efectul maxim de inhibitie a DPP-4 se manifesta la cea 30 minute si dureaza mai mult de 10 ore. Absorbtia nu este influentata de ingestia de alimente.
Meolizarea si eliminarea. Vildagliptina este meolizata in special la nivel hepatic prin citocromul P450, principalul produs de meolism fiind inacti Se excreta in special pe calc renala.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai