mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile digestive
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive
» Colonul

Colonul







Denumit si intestinul gros, colonul stocheaza si indeparteaza resturile pe care organismul dumneavoastra nu le poate digera. Desi colonul este mai scurt decat intestinul subtire - pana la 2 metri lungime - diametrul sau este mai mare. Colonul incadreaza aproape complet intestinul subtire pe ambele laturi, sus si jos ( ilustratia de la . 5).
Alimentele intra in colon printr-o alta l musculara (ileocecala), care actioneaza ca o poarta. Aceasta l, situata la terminarea intestinului subtire, se deschide intr-o singura directie, impiedicand astfel resturile alimentare sa se intoarca in intestinul subtire. in momentul in care reziduurile alimentare au ajuns in colon, organismul a absorbit deja toate substantele nutritive pe care le-a putut absorbi. Ceea ce a mai ramas sunt apa, electroliti cum sunt sodiul si clorul si reziduuri cum ar fi fibre din te, bacterii si celule moarte rezultate din descuamarea stratului intern al tractului dumneavoastra digestiv.In timpul celor 12-24 de ore in care resturile alimentare trec prin colon, organismul dumneavoastra absoarbe aproape toata apa ramasa -aproximativ 1-l,5 litri pe zi. Reziduurile ramase, denumite materii fecale, sunt de obicei moi, dar formate. Sunt, de asemenea, pline cu bacterii, care sunt inofensive pentru organism atat timp cat peretele colonului este intact. Aceste bacterii fac ca unele resturi de alimente sa fermenteze, producand gaze. Aceste gaze, denumite flatusuri, sunt in principal un amestec inodor de hidrogen, metan si dioxid de carbon. Mirosul provine din unele alimente, in special cele bogate in sulf, cum sunt usturoiul si rza si din cele care contin substante consernte pe baza de sulf cum sunt painea, berea si chips-urile din cartofi.


Reziduurile alimentare se misca prin colon datorita contractiilor musculare. Muschii colonului separa reziduurile in fragmente mai mici. Dupa fiecare masa, pe colonul descendent se produc miscari considerabile. in acest timp, mai multe segmente de reziduuri se unesc pentru a forma materiile fecale, care sunt impinse in partea inferioara a colonului si in rect. Pe masura ce peretele dumneavoastra rectal se intinde, semnaleaza necesitatea ca materiile fecale sa fie eliminate. Cu cat momentul eliminarii materiilor fecale este amanat, cu atat se absoarbe mai multa apa din ele. Aceasta face ca ele sa devina mai compacte, mai tari si mai dificil de eliminat (constipatie).


Sfincterul muscular de la nivelul anusului functioneaza ca o l terminala. Pe masura ce acesta se relaxeaza, peretele rectal se contracta pentru a creste presiunea. Uneori trebuie exercitata o presiune din partea muschilor abdominali, care apasa din afara asupra colonului si rectului. Datorita acestei coordonari musculare, materiile fecale sunt eliminate.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor