mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» PANCREATITA ACUTA

PANCREATITA ACUTA






Aceasta este o alta urgenta abdominala care in formele blande se vindeca singura cu restitutio ad integrum, dar in formele grave are o mortalitate ce se ridica la 40%, cu o medie de 10%. Ea consta intr-o autodigestie glandulara cideclansarea cascadei inflamatorii, prin activarea intrapancreatica a enzimelor pancreatice tripsina-fosfolipaza A, lipaza, elastaza.
Etiologia este in 80% biliara si etanolica, in 15% idiopatica, iar in 5% altecauze.in etiologia biliara mecanismul este o obstructie calculoasa tranzitorie aampulei Vater cu reflux biliar in canalul pancreatic principal (WirsunG), ceea ceduce la activarea intraglandulara a proenzimelor pancreatice. in cea alcoolicamecanismul este mai putin precizat.
Elementele clinice sugestive sunt:

-durerea epigastrica cu iradiere posterioara


-varsaturi, deshidratare

-tahicardie, hipotensiune


-rezistenata la palpare abdominala, fara a ajunge la contractura.
La acestea se pot adauga: pleurezie stanga, echimoza lateroabdominala (semnul Grey TurneR) sau periombilical (semnul CulleN).


Biologic este sugestiva cresterea amilazelor in sange si urina de peste 4 ori. a lipazei, hipocalcemie, hiperbilirubinemie si leucocitoza asociata.
Radiologie se poate constata "ansa santinela" (dilatatia ansei jejunale din vecinatatea pancreasului inflamaT), pleurezie stanga.
Ecografia evidentiaza un pancreas marit, edematiat doar in 1/3 din cazuri datorita parezei intestinale, pe cand tomografia computerizata permite identifi¬carea glandei in intregime, a zonelor de necroza si ghidarea unei punctii cu ac subtire pentru examen bacteriologic, ceea ce indica necesitatea interventiei chi¬rurgicale in cazul prezentei necrozelor infectate.
Colangiografia de urgenta cu papilosfincterotomie si extragerea de calculi este, pe langa confirmarea etiologici biliare, si un act terapeutic care modifica pozitiv evolutia pancreatitei.


Tratamentul se bazeaza pe repaus digestiv, reechilibrare hidroelectrolitica, tub de aspiratie nasogastrica. administrare de inhibitori enzimatici (aprotininA) cu eficacitate doar la debutul bolii,analgezice, antisecretorii (toate acestea sca¬zand secretia exocrinA), antibioterapie profilactica, antiinflamatorii.
Interventia chirurgicala trebuie rezervata doar necrozelor infectate dovedite si are ca obiectiv indepartarea acestora, lavajul si drenajul peritoneal multiplu.
In cazul pancreatitelor biliare, interventia chirurgicala este recomandat dupa remiterea intlamatiei pancreatice si arc ca obiectiv suprimarea matricei formatoare de calculi (colecistectomie clasica sau laparoscopicA) si control co-langiografic intraoperator pentru verificarea libertatii cailor biliare.
Operatia in urgenta trebuie evitata, dat fiind riscul contaminarii bacteriene la momentul operatiei, cu evolutie postoperatorie agravanta. in caz de mimare a unei peritonite, dubiul diagnostic se prefera a fi elucidat prin laparoscopie care scade riscul infectiei intraoperatorii.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor