mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)
Index » Boli infectioase » Filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)
» Dracunculiaza

Dracunculiaza





ETIOLOGIE SI EPIDEMIOLOGIE
Dracunculiaza, produsa de Dracunculus medinensis, este o infectie parazitara a carei incidenta a scazut dramatic datorita eforturilor globale de eradicare. Estimarile curente sugereaza ca exista doar 100.000 de cazuri distribuite in lume, majoritatea in Sudan si Africa de Vest (in mod special Nigeria si Niger). Infectia la oameni este dobandita prin ingestia apei continand larve infectante care pron din Cyclops, un crustaceu cu rol de gazda intermediara. Larvele traverseaza peretele gastric sau intestinal, se maturizeaza si se imperecheaza. Masculul adult probabil moare; femela de Dracunculus se dezvolta in decurs un an si migreaza in tesuturile subcutanate, de obicei la nivelul extremitatii inferioare. Pe masura ce femela subtire de Dracunculus, cu o lungime intre 300 cm si 1 m, se apropie de piele, se formeaza o cula care se sparge in decurs de cateva zile, producand ulceratii. Cand cula se deschide, un numar mare de larve rabditiforme mobile sunt eliminate in apa statatoare; ingerarea de catre ciclopi finalizeaza ciclul de ata.


CARACTERISTICI CLINICE

Manifestarile clinice lipsesc sau sunt reduse pana aproape de momentul formarii culelor, cand are loc debutul febrei, al simptomelor alergice generalizate, incluzand edemul periorbital, wheezingul si urticaria. Aparitia parazitului la nivel cutanat se asociaza cu durere locala si edem. Cand cula se rupe (de obicei ca rezultat al imersiei), ermele adult elimina un fluid bogat in larve, aceasta eliminare fiind asociata cu diminuarea simptomelor. Ulceratia superficiala care inconjoara parazitul adult ce se elimina se ndeca in decurs de cateva saptamani sau luni. Aceste ulcere se pot infecta secundar, rezultand celulita, inflamatia locala, abcesul sau (mai putin obisnuit) tetanosul. Uneori, parazitul adult nu se elimina, ci se incapsuleaza si se calcifica.
DIAGNOSTIC Diagnosticul se bazeaza pe constatarea modificarilor aparute o data cu eliminarea parazitului adult.
TRATAMENT
Extractia gradata a parazitului prin rularea lui cu cativa centimetri pe zi, pe o bagheta, ramane metoda cea mai obisnuita si cea mai eficienta. Parazitii pot fi excizati chirurgical. Tiabendazolul (25 mg/kg x 2 pe zi, timp de 3 zile) sau metronidazolul (250 mg x 3 pe zi, timp de 10 zile) pot diminua simptomele, dar nu au nici o actiune dovedita impotriva parazitului.
PROFILAXIE Profilaxia, care ramane singura masura abila de control, depinde de aprozionarea cu apa poila.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai