Micozele sint, in general, cele mai frecvente infectii genitale la femei. Ele se datoreaza ciupercilor microscopice din familia Candida, cea mai frecventa fiind Candida Albicans. Aceste ciuperci sint prezente (in stare
saprofita) in tubul digestiv, gin, pe piele, fara a cauza vreo maladie care sa tulbure echilibrul organismului. Devin sursa de maladie numai cind echilibrul este rupt, Candida dezvoltindu-se atunci excesiv. Factori care favorizeaza ruperea echilibrului:
*antibioticele - luate in cadrul unor tratamente indelungate, care duc la dezechilibrarea florei intestinale;
*transformarile hormonale - datorate pilulelor contraceptive, menstruatiei sau sarcinii;
*diabetul netratat;
*o toaleta ginala agresi, cu sapunuri inadecte;
*hainele strimte, materialele sintetice.
Cuprins:
Transmitere |
sus  |
Micozele pot fi transmise pe cale sexuala, dar cele mai frecvente sint cele de tip Candida, care sint purtate in mod normal de organism, dar sint tinute sub control de acesta. Ruperea echilibrului poate fi provocata de cauze favorizante, iar alteori spontan, fara o cauza aparenta.
Simptome si complicatii |
sus  |
La barbat:
Infectia este rara, se poate localiza in uretra (rareori), dind o uretrita subacuta. Mai des, afecteaza tegumentul penial, provocind balanita.
Simptome:
*in aproximativ 20 % din cazuri apar scurgeri moderate si intermitente si mincarimi uretrale, mincarimi si tumefiere la nivelul penisului;
*in aproximativ 80 % din cazuri barbatul nu este afectat si nu are nevoie, in general, de tratament.
La femeie:
Candidoza provoaca o infectie subacuta a vulvei si a vaginului (vulvo-vaginita); citeodata, aceasta infectie poate deveni acuta.
Incubatie: 2 - 15 zile
Simptome:
In aproximativ 90 % din cazuri apar scurgeri urit mirositoare, mincarimi vulvare, inrosirea si iritarea vulvei, arsuri la urinare, dureri in timpul raporturilor sexuale.
In mai putin de 10 % din cazuri, infectia nu are nici un fel de simptom.
Complicatii:
Nu exista complicatii serioase, insa recidivele frecvente pe care le sufera unele femei le afecteaza serios viata sexuala.
Examene necesare |
sus  |
Punerea in evidenta a ciupercilor se face simplu, prin examinarea la microscop a secretiilor vaginale, sau, la barbati, a probelor prelevate din uretra.
In cazurile dificile se recurge la o cultura.
Este simplu, prin aplicarea in vagin de ovule antifungice si a unei crème, la nivelul vulvei, timp de doua saptamini. Daca criza este relativ usor de tratat, boala poate totusi recidiva frecvent, datorita reinfectarii prin contact sexual cu un partener infectat sau prin persistenta cauzelor favorizante. La barbat se recomanda aplicarea unei creme antifungice, tratament suficient pentru vindecare.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor