mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Istoric
Index » Anestezia » Istoric
» Terminologie - clasificare

Terminologie - clasificare


Share


Anestezie
Termenul de anestezie a fost folosit prima data, in sens filozofic, de Platon (400 i.Hr.), care a definit lipsa sentimentelor. Termenul a fost reluat de Dios-coride (sec. I .d.Hr.) pentru a defini lipsa senzatiei fizice.
Dupa Dictionarul Medical, Anestezia este definita ca o metoda terapeutica prin care se obtine pierderea temporara a sensibilitatii, pe baza unor reactii complet reversibile, datorate administrarii unor substante chimice sau aplicarii unor agenti fizici sau o stare caracterizata prin pierderea sensibilitatii (11).

Anesteziologie
Termen propus prima data de Seifert, 1902, si consacrat de Paul Wod, in 1945, pentru stiinta medicala ce se ocupa cu (16):
1. Procedeele de a face bolnavul insensibil la durere in timpul interventiilor chirurgicale;


2. Mentinerea functiilor vitale in timpul actului operator si anestezic;
3. Tehnicile de inlaturare a durerii;
4. ingrijirea clinica a bolnavului inconstient, indiferent de cauza;
5. Tratarea clinica a diferitelor tulburari lichidiene, electrolitice si meolice;


6. Tehnici de resuscitare cardiaca si respiratorie.


Anestezist

Medicul practician care administreaza anestezia, in functie de perioada istorica el a avut o alta specialitate (dentist, neurolog, chirurg) la inceputurile anesteziologiei, astazi fiind medic specialist in anestezie si terapie intensiva.In functie de locul de actiune al substantelor anestezice administrate, anestezia poate fi clasificata dupa cum urmeaza.

Anestezie (infiltrajie) locala
Reprezinta tehnica realizata prin infiltrarea directa cu solutie de anestezic local a terminatiilor nervoase periferice.
Analgezie (anestezie) regionala
Reprezinta abolirea totala a impulsurilor nocicep-tive de la o regiune sau regiuni ale corpului prin intreruperea temporara a conductibilitatii nervilor senzoriali (15).
Se accepta in general termenul de:
Analgezie: pentru un bolnav care are constienta pastrata (15): suprimarea sensibilitatii dureroase (16).
Anestezie: pentru un bolnav inconstient (15): suprimarea sensibilitatii (16).

Blocul nervos
Tehnica de realizare a analgeziei regionale prin injectarea directa sau in jurul nervului/nervilor, ce inerveaza regiunea interesata, a anestezicului local (AL) (15).In aceasta categorie sunt cuprinse:


Blocul spinal: - subarahnoidian, durai, intratecal;
Blocul epidural - peridural, extradural, extratecal.In general termenul peridural este folosit pentru anestezia realizata in regiunea cervicala, toracica sau lombara, iar cel de anestezie epidurala sau caudala, pentru tehnica de abord transsacrat a spatiului extradural (17).In literatura de specialitate este pastrat termenul de Anestezie loco-regionala care defineste blocarea proarii informatiei (impulsului nervos) de-a lungul nervului periferic.


Anestezia generala

Reprezinta starea reversibila, indusa medicamentos cu scopul de a permite realizarea unui act operator sau diagnostic (16).


Anestezia generala cuprinde:

Pierderea constientei si suprimarea activitatii "Sistemului Nervos Central\" (SNC) in vederea blocarii perceperii, memorizarii si difuziunii senzatiei dureroase in SNC.
Narcoza (hipnoza): stare de analgezie totala combinata cu somn profund.
Relaxare musculara: blocarea influxului nervos la nivelul jonctiunii neuro-musculare.

Premedicatia
Reprezinta pregatirea medicamentoasa a anesteziei, indiferent de tipul ei, administrata in ultimele 24 de ore preoperator.
Premedicatia cuprinde: \'
Sedarea medicamentoasa: administrarea unor substante (oral, intrarectal, parenteral), in scopul asigurarii unei stari de liniste in ziua si respectiv noaptea dinaintea interventiei chirurgicale.
Preanestezia: administrarea de substante intra-muscular (i.m.) sau intravenos (i.) cu putin timp inainte de anestezie.Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Anestezia:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai