mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile aortei
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Bolile aortei
» Aortita

Aortita





Aortita afecteaza frecvent aorta ascendenta si poate determina dilatare anevrismala si insuficienta aortica; uneori ea obstrueaza ramurile aortei.
AORTITA SIFILITICA Aceasta manifestare tardiva a infectiei luetice (modulul 174) afecteaza de obicei aorta ascendenta proximala, in special radacina aortei, determinand dilatare aortica si formarea de anevrism. Uneori aortita sifilitica poate afecta arcul aortic sau aorta descendenta. Anevrismele pot fi saculare sau fusiforme si sunt de obicei asimptomatice, dar comprimarea si eroziunea structurilor adiacente poate determina simptome; de asemenea, poate aparea ruptura.
Leziunea initiala este o endarterita obliterativa a vasa vasorum, in special in adventice. Ea este un raspuns inflamator la invadarea adventicei de catre spirochete. Se produce distrugerea mediei aortice pe masura ce spirochetele se raspandesc in aceasta tunica, de obicei pe calea limfaticelor care insotesc vasa vasorum. Distrugerea colagenului si a tesutului elastic determina dilatarea aortei, formarea de cicatrice si calcificare. Aceste modificari explica aparitia caracteristica pe radiografie a unui anevrism calcificat al aortei ascendente.
Caracteristic, boala se prezinta ca o descoperire radiografica accidentala la 15-30 de ani dupa infectia initiala. Simptomele pot fi determinate de insuficienta aortica, stenozarea ostiilor coronariene datorata aortitei sifilitice, comprimarea structurilor adiacente (de exemplu esofagul) sau ruptura. Diagnosticul este silit printr-un test serologic pozitiv, adica VDRL sau testul anticorpilor treponemali fluorescenti ( modulul 174). Tratamentul include penicilina, excizie chirurgicala si reparare.
AORTITA REUMATISMALA Artrita reumatoida (modulul 313), spondilita anchilopoietica (modulul 317), artrita psoriazica (modulul 325), sindromul Reiter (modulul 317), sindromul Behcet (modulul 318), policondrita recidivanta si bolile inflamatorii intestinale, toate pot fi asociate cu aortita afectand aorta ascendenta. De obicei leziunile inflamatorii afecteaza aorta ascendenta si se pot extinde catre sinusurile Valsalva, foitele valvei mitrale si miocardul adiacent. Manifestarile clinice sunt cele determinate de anevrism, insuficienta aortica si afectarea sistemului de conducere cardiac.
ARTERITA TAKAYASU SI ALTE SINDROAME ALE ARCULUI AORTIC Bolile inflamatorii ale arcului aortic, care determina obstructia aortei si a ramurilor ei mari, carac-terizeza acest grup major de boli. Arterita Takayasu este de asemenea denumita boala fara puls datorita ocluziei frecvente a arterelor mari care se desprind din aorta. De asemenea, ea afecteaza aorta descendenta toracica si abdominala si obstrueaza ramurile mari cum ar fi arterele renale. De asemenea pot
apare anevrisme aortice. Din punct de vedere morfopatologic, este o panarterita cu hiperplazie importanta a intimei, ingrosare a mediei si adventicei, iar in forma cronica, ocluzie fibrotica. Cea mai mare prevalenta a bolii se intalneste la femeile tinere de origine asiatica. in timpul stadiului acut pot fi evidente febra, indispozitie, scadere ponderala si alte simptome sistemice. Obisnuit, exista o crestere a vitezei de sedimentare a hematiilor, in stadiile cronice ale bolii exista simptome legate de ocluzia arterelor mari, cum ar fi claudicatia la nivelul membrelor superioare, ischemia cerebrala si sincopa. Boala cronica este intermitent activa. intrucat procesul este elutiv si nu exista o terapie definitiva, prognosticul este de obicei prost. Gluco-corticoizii si agentii imunosupresivi sunt eficienti la unii pacienti in timpul fazei acute. Uneori, anticoagulantele previn tromboza si ocluzia completa a unei artere mari. Poate fi necesara chirurgia de bypass a unei artere cu stenoza critica.
ARTERITA CU CELULE GIGANTE ( modulul 319) Sunt afectate in primul rand arterele mari si medii. Din punct de vedere morfopatologic, exista leziuni granulomatoase focale care afecteaza intreg peretele arterial. Ea poate fi asociata cu polimialgia reumatica (modulul 22). Obstructia arterelor de dimensiuni medii (de exemplu arterele temporala si oftalmica) si a ramurilor principale ale aortei si dezltarea aortitei si a insuficientei aortice sunt unele din complicatiile bolii. Tratamentul cu glucocorticoizi in doze mari poate fi eficient atunci cand este administrat precoce.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor