mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
dictionar


Ghid medical
Index » Plante de apartament
» Ingrasamintele

Ingrasamintele





Oricui i se poate intampla sa piarda pe neasteptate o ta prin subalimentare chiar daca i-a administrat un ingrasamanl oarecare. Daca nu sunteti obisnuiti sa utilizati fertilizatorii in mod oportun, se poate intampla ca unele dintre tele astre sa fie nutrite. In afara de aceasta, multi considera ca este suficienta udarea regulata, deoarece compostul din ghiveci furnizeaza toate elementele nutritive necesare tei: dintr-un anumit punct de vedere, acesta este adevarul. Dar numai a le uda nu este suficient: in cateva saptamani un exemplar spelndid, sanatos, cumparat din comert, va incepe sa-si piarda vigoarea, deoarece fertilitatea naturala a compostului va fi practic epuizata. Pentru tele care, crescand, r fi transferate in ghivece din ce in ce mai mari, este utila regenerarea compostului la fiecare 3-6 luni prin administrarea unui ingrasamant. Totusi. este inutil sa se adauge ingrasamant unei te transtate definitiv intr-un ghiveci cu compost proaspat, deoarece ar putea conduce la arderea radacinilor. Pentru tele care nu sunt transvazate, este insa util sa se adauge un ingrasamant, pentru a le furniza astfel cantitatea necesara de elemente nutritive.

Cu putina experienta, utilizarea ca fundament al unei alimentatii adecvate a unui ingrasamant va imbunatati aspectul tei, garantand printre altele o crestere buna, echilibrata, iar pentru tele cu flori o inflorire spelndida Totusi, ingrasamintele trebuie utilizate cu atentie: tele pot muri mai usor din cauza unei intoxicatii prin excesul de ingrasamant decat prin lipsa acestuia, si de aceea este mai bine sa exageram prin lipsa decat prin
Reamintiti-va printre altele ca ingrasamintele prezinta anumite riscuri si pentru om si animale. Toate ingrasamintele sunt iritante pentru piele, ochi si mucoase! mai ales cele sintetice pot contine produsi nocivi pentru persoanele alergice. Pe de alta parte, componentele lor sunt in concentratie toxica, fund periculoasa daca din Greseala sunt mo erate Reprezinta deci un pericol daca ajung in mainile copiilor.

Cand fertilizam?
Nurtirea tei intr-un moment neadecvat este mai mult decat o risipa: este evident nociva. Regula de aur este1 fertilizati ta numai in perioada de crestere activa (din aprilie pana in septembrie): pentru restul timpului, limitati-va numai la a o uda comform recomandarilor. Este o eroare a stimula si forta cresterea in perioada de repaus a tei. Tot ce veti reus1 sa obtineti astfel va fi un exemplar lung si subtire, cu frunze mici si palide. Substantele nutritive administrate se r depozita in jurul radacinilor dar nu r circula in ta in mod adecvat, astfel incat numai tulpinile r tinde sa se dezlte, dar numai in lungime, nu si in latime.
Fiecare ta recent transvazata intr-un ghiveci nou, cu compost proaspat, va avea hrana suficienta pentru o perioada de timp. Ca regula generala, un amestec pe baza de pamant va ramane fertil timp de 12 saptamani, pe cand un amestec pe baza de turba se va epuiza din punct de vedere nutritiv in 6-8 saptamani. Dupa aceste perioade trebuie sa incepeti sa le hraniti cu un ingrasamant. Atunci cand este rba despre o ta receni achizitionata, trebuie sa fiti pregatiti sa initiati fertilizarea dupa putin timp. Este foarte probabil ca rezerva lor sa se epuizeze rapid, putand fi deja transtate de cateva saptamani
De fiecare data fiti atenti la principalele indicii revelatoare: daca ta este denutrita, frunzele r fi mici si palide, iar in cazul unei te cu frunze vargate, acestea isi r pierde desenul caracteristic.
Cand constatati aceste modificari, incepeti sa fertilizati imediat Nu va asteptati totusi la miracole: ingrasamintele reprezinta hrana, nu medicamente. inainte de a initia fertilizarea verificati care ar putea fi cauzele deprecierii tei. Cercetati daca nu cumva este udata insuficient sau excesiv, daca necesita schimbarea pozitiei, sau daca nu este prea mare pentru ghiveciul in care se afla.

A FACE ALEGEREA CORECTA
Nu veti gresi alegand un ingrasamant standard, care reprezinta un amestec chimic de elemente nutritive necesare pentru cresterea sanatoasa a tei. Substantele minerale dizolvate in apa sunt absorbite prin intermediul radacinilor. Cele trei componente nutritive principale sunt azotul, fosforul si potasiul (prescurtate prin literele N, P, si respectiv K). Pe langa aceste trei "ingrediente\" fundamentale, mai sunt inca alte trei importante pentru multe te, acestea fiind calciul, magneziul si sulful. Mai exista de asemenea o multitudine de micro-eler "urme de elemente\", deoarece fiecare este necesara doai cantitate foarte mica. Exista multe surse naturale, de mite organice, pentru aceste elemente: faina de oase, faina de peste, copitele si coarnele erbi-relor. sangele uscat, algele marine etc. Toate aceste ingrasaminte actioneaza lent, deoarece componentele lor chimice trebuie transformate sub actiunea microorga-compost ainte de a fi asimilate de ta. Sunt indubiil mai bune ca cele sintetice, dar necesita experienta si timp pentru a le aplica corect. In schimb, protejeaza mediul si farizeaza cresterea naturala a tei, ingrasamintele sintetice sunt toxice atat pentru om cat si pentru mediu; cu toate acestea, permit obtinerea unor rezultate la care nu v-ati astepta de la cele naturale in primul rand, pot ajunge mai repede la radacina, fiind absorbite, mai mult sau mai putin, direct de catre aceasta. in al doilea rand, puteti achizitiona fie ingrasaminte "simple\", care contin doar unul sau doua produse chimice, fie "amestecuri\" speciale, fie chiar ingrasaminte standard constituite dintr-un amestec proportional de elemente utile pentru ta.

Citirea instructiunilor
fn multe tari, producatorii sunt obligati sa indice pe eticheta produselor trei numere de cod, care se prezinta, de exemplu, in urmatoarea maniera: 610:6. Aceste numere sunt utilizate pentru indicarea cantitatilor de azot, fosfor si respectiv potasiu prezente in produs (intotdeauna este respectata aceasta ordine). Fiecare numar indica procentul in care se gaseste elementul respectiv, deci pentru exemplul nostru cantitatile de azot si de potasiu reprezinta 6%, in timp ce fosorul se gaseste intr-un procent mai mare, de 10%.
Cunoasterea acestui cod este utila daca sunteti avizati si tineti cont de actiunea fiecarui element asupra tei astre. De exemplu, o doza crescuta de fosfor este avantajoasa pentru acele te care au neie de crestere sau pentru cele care infloresc; un nivel inalt de potasiu este vital pentru dezltarea florilor si fructelor, farizand regenerarea tesuturilor de rezerva ale tei. in fine, azotul este esential pentru cresterea si dezltarea tuturor telor, in particular a celor cultivate pentru frunzis1 totusi, pentru tele de apartament este prea stimulant si trebuie folosit cu atentie. in general intr-un raport de 4:1:1. adica 4 parti de azot la una de fosfor si una de potasiu.
Se poate sustine ca fiecare grup de te necesita o "dieta\" particulara. in comert exista ingrasaminte sintetice specifice nu numai pentru te din grupuri inrudite, ci si pentru genuri diferite, ca de exemplu begoniile si azaleele. Daca doriti te luxuriante, chiar daca dezltarea lor va fi usor artificiala, cereti sfatul unor horticultori in legatura cu ingrasamintele pe care trebuie sa le utilizati.

Ingrasamintele specialeIngrasamintele normale sunt adecvate pentru majoritatea cerintelor unei te de apartament, dar pot exista cazuri in care fertilizantii speciali pot fi utili si necesari. Dintre produsele comercializate, ingrasamintele pentru rosii sunt probabil cele mai cunoscute. Nu va lasati inselati de denumire1 un ingrasamant pentru rosii diluat puternic (asa cum recomanda producatorii) poate fi de mare ajutor pentru tele cu flori si pentru cactusi, farizand o crestere mai viguroasa si un aspect frumos al florilor. Daca doriti sa cultivati te care nu iubesc composturile bogate in calciu. cum este de exemplu gardenia. puteti utiliza un ingrasamant specific pe baza de fier, care va permite o inflorire viguroasa.
Vechea credinta populara legata de inerea unui cui ruginit in compost trebuie definitiv inlaturata. Fierul trebuie astfel administrat incat sa fie usor absorbit daca doriti un rezultat imediat.
Chiar si unele ingrasaminte naturale nu sunt adecvate pentru tele care necesita un pamant acid; printre acestea se numara faina de oase si superfosfatii, care contin saruri alcaline. in ceea ce priveste tele care prefera substraturile acide, sunt disponibile ingrasaminte speciale "de reactie acida\" care, adaugate unui compost, proaca eliminarea chimica a oricarei substante alcaline.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Plante de apartament:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai