mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
dictionar


Ghid medical
Index » Plante de apartament
» Compostul

Compostul





Compostul poate parea un pamant banal; de fapt, este bine diferentiat de pamantul obisnuit prin aceea ca este constituit in cea mai mare parte din saruri minerale si compusi organici care formeaza hrana fara de care tele nu ar putea supraetui Un compost bun, format din elemente nutritive corespunzatoare, este tal daca doriti ca plantele voastre sa iiureasc3 normal. Compostul hraneste plantele, iar stropirea mentine radacinile umede, pastreaza aerul si deci oxigenul in jurul acestora si permite plantei sa se dezvolte. Centrele de gradinarit ofera o bogata colectie de composturi, dar nu va amagiti: multe dintre acestea sunt de fapt acelasi lucru, chiar daca sunt vandute cu denumiri si etichete diferite; la fel ca si, spre exemplu, detergentii care se intalnesc in comert, in supermagazine, intr-o varietate mare de marci. Pentru a va ajuta sa faceti
0 alegere corecta, va vom enumera si descrie diferite tipuri de compost, indicand si care este cel mai potrit pentru plantele voastre. Multe composturi sunt constituite din turba amestecata cu humus sau pamant gras, la care se adauga ingrasaminte si putin nisip. Unele plante se dezvolta mai bine intr-un compost pe baza de pamant fertil, in timp ce altele prefera un compost pe baza de turba.

Compostul pe baza de humus
Humusul, un pamant gras denumit si pamant fertil, este practic un pamant bogat in substante organice amestecat cu pamant de padure Cel utilizat ca baza in compostul pentru plantele de interior este tratat cu scopul de a-
1 "steriliza\" de microorganisme daunatoare si este amestecat cu o anumita cantitate de turba si nisip, totul fiind imbogatit cu putin ingrasamant care contine saruri minerale diferite, in special potasiu si fosfati. Diferitele composturi intalnite in comert difera in functie de procentul fiecaruia dintre acesti patru componenti (turba, nisip, humus si ingrasamant); acestia variaza in functie de tipul plantei (daca este pentru flori sau pentru frunze) si al speciei. Rolul fiecarui component indidual in cadrul compostului este foarte important: pamantul gras este elementul principal ce formeaza baza compostului si face ca hrana plantei sa difuzeze in apa in timpul udarii Turba retine foarte bine apa, asemanator unui burete, si mentine astfel radacinile mereu umede. Nisipul favorizeaza uscarea rapida a compostului, etand saturarea cu apa si, in afara de aceasta, permite aerului sa ajunga pana la radacini. Ingrasamantul ajuta la imbogatirea "dietei\" de care planta are nevoie, pentru a putea creste sanatoasa. Compostul pe baza de humus retine ingrasamantul circa 12 saptamani. trebuind de aceea sa etati fertilizarea plantei in urmatoarele trei luni dupa replantare.

Compostul pe baza de turba
Compostul pe baza de turba este o noutate: in mod obisnuit, este tipul de compost in care este sadita orice planta tanara pe care o achizitionati din comert. Horticultorii il folosesc deoarece este usor de transportat, se nde bine, este usor de sterilizat si aproape sigur lipsit de buruieni sau de daunatori ai plantelor. Multe marci de compost pe baza de turba sunt un simplu amestec de turba si ingrasamant, in timp ce altele, denumite semisintetice. sunt constituite dintr-o substanta anorganica - vermiculit. amestecat cu turba si ingrasamant. Vermiculitul este o roca vulcanica cu granule mici, perfect sterila si foarte usoara. ingrasamantul este eliberat plantei mult mai rapid decat in cazul unui compost pe baza de pamant, si hraneste astfel planta circa 6 saptamani dupa replantare. Principalul dezavanaj al compostului pe baza de turba este acela ca se poate usca complet, daca uitam sa udam planta atunci cand temperatura este ridicata, putand fi dificil sa il umezim suficient. Remediul consta in a introduce, ghiveciul pana la margine intr-un recipient plin cu apa calduta pana cand compostul fie se inmoaie, fie se umfla, redevenind umed ca la inceput. Daca nici aceasta operatie nu este suficienta, puneti una sau doua picaturi de detergent lichid in apa cu care udati turba: efectul sau este de a ajuta turba sa reabsoarba apa.
Compostul pe baza de turba se utilizeaza in general in ghivece din plastic intrucat acestea nu sunt poroase si nu permit evaporarea apei; prin urmare compostul nu se usuca atat de repede ca in cazul ghivecelor din argila.

Inlocuirea superficiala
Prin termenul .inlocuire superficiala\" ne referim la acel mod de reimprospatare a pamantului din ghivece, care consta in inlocuirea stratului superficial al compostului fara a trebui sa deplasam planta. in acest scop, indepartati numai 3-5 cm din stratul superior al compostului si inlocuitii cu unul proaspat si fertil. Executati aceasta operatie ori de cate ori compostul prezinta o crusta la suprafata.

Agentul pentru umezireIn comert se poate gasi un agent special pentru umezire pe care puteti sa-l adaugati compostului pentru a il ajuta sa ramana umed; practic, este o rasina sintetica hidrofila, care se prezinta sub forma de granule pe care trebuie sa le amestecati in compost. Chiar daca nu inlocuieste apa, totusi nu mai este necesar sa udati compostul atat de des.

Mai bine proaspat
Oricare ar fi tipul de compost ales. trebuie folosit imediat dupa achizitionare. Un compost pastrat intr-un saculet deschis isi pierde Proprietatile dupa cateva luni. Daca planta dumneavoastra a crescut bine intr-un anumit tip de compost sau ati procurat o planta cu un tip special de compost este mai bine sa nu il schimbati. Este suficient sa il reinnoiti asa cum a fost descris anterior si sa furnizati plantei ingrasamantul potrit. tele sunt ca si oamenii: obisnuite in locul in care s-au nascut, nu le Plac schimbarile radicale.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Plante de apartament:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai