mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatisme vasculare
Index » Patologia vasculara periferica » Traumatisme vasculare
» Etiopatogenie

Etiopatogenie







Etiologia este marcata in ordinea frecventei de accidentele de circulatie, munca, sportive si agresiuni. Multe sunt asociate cu leziuni sechelate, acestea putand proca leziuni vasculare secundare produse de fragmentele de fractura sau de luxatii (14).


Ca si mecanisme de producere se pot sistematiza:

- Traumatisme directe produse prin: contuzii (cu corpi contodenti, strivire pe palnul osos, compresiune, smulgere) sau prin plagi prin agresiune cu arme albe sau de foc (care au o gravitate deosebita, se acompaniaza cu distructii mari de parti moi si schelet). Traumatismele de razboi au o gravitate deosebita prin intinderea leziunilor si a potentialului de infectare a plagilor (2, 6, 17, 20).
Leziuni directe arteriale se pot produce si in cazul traumatismelor abdomenului inferior prin arme albe sau de foc (arterele iliace sau femurale comune) (1, 5, 7).
- Traumatisme indirecte in care se asociaza leziuni scheletale, fracturi sau luxatii. Fragmentele de fractura sau capetele osoase luxate stau in mod secundar la originea leziunilor arteriale (contusive sau rupturi). Se pot produce leziuni de: artera popliteala in luxatia genunchiului; de artera axilara in luxatia scapulo-umerala; artera subclaviculara in fracturile claviculei; artera humerala in fracturile humerusului sau luxatia cotului; artera iliaca in fracturile bazinului, artera femurala in fracturile de col femural sau diafiza femurala (2, 9, 11, 14, 16, 18).


- Traumatismele iatrogene sunt frecvente in patologia arteriala. Ele se pot produce in cursul: operatiilor ortopedice, ginecologice, urologice, oncologice, al curei herniilor si varicelor; manoperelor terapeutice de punctii venoase (femurale, subclavi-culare); manoperelor exploratorii (arterio-aortografii, arteriografii selective, dilatatiilor endoluminale per-cutane, ale aplicarii sfenf-urilor endovasculare), sau chiar al operatiilor vasculare arteriale reconstructive (trombendarterectomii sau bypass-uri (2, 12, 21).
Traumatismele inchise ale membrului inferior sau abdomenului, de forta nu prea mare, pot produce leziuni arteriale la nivelul placilor aterosclerotice, uneori putand proca si sindroame de ischemie prin obliterare endoluminala locala, sau prin migrare periferica (19).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai