mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Hormonii sexuali

Hormonii sexuali






O serie de medicamente hormonale si antihormonale naturale sau obtinute prin sinteza pot interveni specific in dezvoltarea si maturarea organelor sexuale, a caracterului si a comportamentului sexual.
Estrogenii. Aceasta grupa contine hormoni, steroizi naturali si compusi de sinteza cu proprietati feminizante, care contribuie la realizarea unui ciclu menstrual normal, pregatind tractul genital feminin pentru fertilizare.
Principalul estrogen natural - estradiolul - se formeaza in ovar, in foliculul de Graaf, avand precursor testosteronul, din care rezulta prin aromatizarea unui nucleu sterolic. Alti doi estrogeni naturali mai putin activi, estrona si estriolul, se formeaza din estradiol, mai ales in ficat. Estradiolul incepe sa fie secretat de ovar, la pubertate. Secretia prezinta variatii in timpul ciclului menstrual, fiind maxima inaintea zilei a 14-a, cand se produce ovulatia. in timpul sarcinii, estrogenii sunt produsi mai ales de placenta, in cantitati progresiv crescande, pana ia nastere, cand valorile ajung de pana la 100 de ori mai mari decat in afara sarcinii.


Estrogenii naturali circula in sange ca atare, sub forma conjugata, legati de o proteina plasmatica. Sunt inactivati predominant in ficat si se elimina prin urina sub forma glucuronoconjugata.
Estrogenii provoaca maturarea organelor sexuale, dezvoltarea caracterelor sexuale secundare si determina comportamentul sexual feminin.
In cursul ciclului menstrual stimuleaza proliferarea mucoasei uterine si secretia glandelor endocervicale, favorizeaza maturarea epiteliului vaginal, pregatesc tractul genital si glanda mamara in vederea sarcinii. Scaderea activitatii estrogenice si progestative la sfarsitul ciclului menstrual, declanseaza menstruatia.
Administrati in doze terapeutice pot produce si alte efecte semnificative clinic. Astfel, inhiba resorbtia osoasa (prin antagonizarea hormonului paratiroidiaN), intervin in mentinerea structurii normale a pielii la femei, cresc cantitatea de factori ai coagularii II, VII,IX si X in sange si scad cantitatea de antitrombina, favorizand coagularea sangelui.
Scad rezistenta periferica producand vasodilatatie. Sub actiunea estrogenilor creste cantitatea de HDL si scad cantitatea de LDL colesterol. Favorizeaza retentia hidrosalina, cu aparitia edemelor.
Sunt utilizati terapeutic pentru corectarea deficitului hormonal in unele stari patologice. La menopauza scade producerea de estrogeni, avand drept consecinta atrofierea genitala, tulburari cardiovasculare ischemice, aparitia osteoporozei. Tratamentul de substitutie este util.
In amenoree, in insuficienta estrogenica, ca si in sangerarile uterine anormale se recomanda administrarea unui estrogen si a unui progestativ. Aceasta asociere diminua riscul aparitiei neoplasmelor genitale. Estrogenii pot fi, de asemenea, utili in cazuri selectionate de neoplazii hormono-dependente (cancerul de prostatA).


Estrogenii provoaca greata, anorexie, diaree, cefalee, iritabilitate, depresie, cresterea in greutate, modificarea libidoului, candidoza vaginala. La barbat pot provoca scaderea libidoului, ginecomastie, atrofie testiculara Estrogenii sunt contraindicati in timpul sarcinii si alaptarii, in bolile hepatice severe, in caz de accidente tromboembolice, hipertensiune arteriala, cancer mamar. Estrogenii folositi terapeutic cuprind: - sterozi naturali: estradiol, estrona, estriol;
- steroizi sintetici derivati din estradiol: etinilestradiol, mestranol
- steroizi sintetici derivati de stilben: dietilsiilbestrol, dinestrenol hexestrol, clorotrianisen.
Produsele utilizate se administreaza oral, injectabil sau prin sisteme transportoare transdermice (TTS). Estradiol (Climara TTS; Dermestril TTS; Estracomb TTS);
Estradiol fiole de 2,5 mg; Etinilestradiolul mai activ ca estradiolul, se poate administra pe cale orala.
Dietilstilbestrol compus de sinteza, asemanator steric estradiolului, este foarte eficace pe cale orala.
Hexestrolul (SintofoliN ) fiole de 5 mg; estrogen de sinteza cu actiune mai intensa ca hormonul natural.
Clorotrianisen (ClaniseN) estrogen nesteroidic, cu actiune de lunga durata.
Antiestrogenii. Medicamentele din aceasta grupa antagonizeaza specific estrogenii si determina o crestere a secretiei de gonadotrofina. Ele actioneaza antagonist competitiv cu estrogenii fata de receptorii specifici de la nivelul sistemului hipotalamo-hipofizar. Se folosesc pentru tratamentul amenoreei si inducerea ovulatiei, in scopul fertilizarii. De asemenea, pot fi utili in anumite cazuri de cancer mamar.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor