mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» HIPNOTICELE (SOMNIFERELE)

HIPNOTICELE (SOMNIFERELE)







Hipnoticele (somniferelE) sunt substante deprimante ale SNC care induc, produc sau prelungesc somnul. Somnul provocat de hipnotice difera calitativ de cel fiziologic, prin cresterea duratei somnului lent, in detrimentul celei duratei totale a si a numarului perioadelor de somn rapid, ca si prin posibilele modificari ale respiratiei, fiziologiei aparatului cardiovascular si temperaturii corpului.
Desi mecanismul biochimic al actiunii hipnoticelor nu este pe deplin elucidat, exista date care sugereaza modificari la nivelul mecanismelor de transmisie sinaptica dependente de noradrenalina, dopamina, serotonina si GABA.


Hipnoticele au efecte gradate, in functie de doza. Succesiunea efectelor este urmatoarea: sedare (calmare psiho-motorie cu deprimarea performanteloR), somn hipnotic, somn anestezic si coma.
Dozele mici au actiune sedativa:
- la animale: micsoreaza activitatea spontana, apar modificari de postura si tendinta de inchidere a ochilor in repaos;
- la om: diminueaza activitatea motorie si mentala, micsoreaza reactivitatea la stimuli externi si favorizeaza aparitia somnului, atunci cand conditiile fiziologice si de mediu sunt favorabile.
Dozele mari provoaca somn profund in orice conditii.
Efectul hipnotic se manifesta prin:

- scaderea latentei somnului;


- prelungirea timpului total de somn;
- screa timpului de veghe si a numarului de treziri pe noapte.
Dupa durata somnului produs, hipnoticele se clasifica in:
1. hipnotice cu actiune de durata scurta sau medie (2-6 orE);
2. hipnotice cu actiune de lunga durata (> 8 orE).
Majoritatea hipnoticelor au si proprietati anticonvulsivante, evidente clinic mai ales la compusii cu durata de actiune lunga, utile in epilepsie.
Hipnoticele au o serie de efecte nedorite (datorate deprimarii centralE): prelungirea diminuarii performantelor psihomotorii si dupa trezire, stare de oboseala, ameteala, buimaceala (mai ales dupa doze marI).
Reactiile alergice aparute dupa administrarea hipnoticelor sunt relativ rare si se manifesta sub forma de eruptii cutanate.
Intoxicatia acuta cu hipnotice se manifesta prin anestezie generala profunda, cu caracter de coma.
Folosirea indelungata, in doze mari, poate duce la dependenta asematoare celei produse de alcool.
Substantele hipnotice se clasifica in functie de structura chimica in hipnotice barbiturice si hipnotice nebarbiturice.


3.1. Hipnoticele barbiturice


Relatii structura activitate
Acidul barbituric este un compus cu nucleu pirimidinic rezultat din condensarea ureei cu acid malonic. (Primul barbituric, veronalul, a fost folosit in 1903 de catre Fisher si von MehrinG). Prezenta grupei carbonil in pozitia 2 permite tautomerismul lactam-lactim. Forma lactim, are caracter acid si permite formarea de saruri solubile ce pot fi administrate parenteral. Sunt preferate sarurile de sodiu. Substituirile la C5, C2 si N1 au condus la obtinerea unui numar mare de derivati barbiturici cu actiune hipnotica.
Compusii activi ca hipnotice prezinta radicali alifatici, cicloalifatici sau aromatici la C5. Numarul optim de atomi ai celor doi radicali este 5-8. Prezenta unor radicali asimetrici nesaturati sau halogenati creste actiunea hipnotica. Substituentul 5-fenil confera proprietati anticonvulsivante. Substituentii cu catena ramificata sau cu structura cicloalifatica determina actiune de scurta durata. In general, modificarile structurale care determina cresterea liposolubilitatii provoaca si intensificarea efectului hipnotic, scurteaza inductia somnului, dar si durata de actiune si favorizeaza metabolizarea.
Barbituricele la care atomul de C2 este inlocuit cu S se numesc tiobarbiturice. Ele sunt mai solubile in lipide; metilarea in pozitia N1 creste de asemenea liposolubilitatea si scurteaza durata actiunii. Tiobarbituricele si derivatii N-metilati sunt folositi ca anestezice intravenoase.


Proprietati farmacologice


In functie de doza, barbituricele au actiune sedativa, hipnotica sau anestezica generala, datorata in principal facilitarii si prelungirii efectelor inhibitoare ale GABA.
La dozele uzuale, barbituricele se fixeaza pe receptorii GABA-ergici, probabil pe alte sedii decat cele pentru GABA si benzodiazepine, inducand modificari conformationale ce favorizeaza mentinerea canalelor pentru Cl- deschise, cu hiperpolarizare si inhibitie consecutiva. Se pare ca dozele mari activeaza direct canalele pentru Cl-. In plus, barbituricele diminueaza actiunea depolarizanta a glutamatului (neurotransmitator excitator in SNC).
In doze mari, barbituricele au actiune anticonvulsivanta. Ele antagonizeaza specific convulsiile produse de procaina si stricnina.

Dozele foarte mari produc anestezie generala.


Barbituricele nu au actiune analgezica, ci pot chiar creste reactia la stimuli durerosi.
Barbituricele trec usor in sangele fetal. In proportie mica se regasesc si in laptele matern.


Epurarea organismului de barbiturice depinde de structura acestora. Cele cu liposolubilitate buna se metabolizeaza hepatic predominant, sub actiunea unor enzime nespecifice, iar cele cu liposolubilitate redusa sunt indepartate atat prin metabolizare hepatica cat si neschimbate, direct prin eliminare renala. Barbituricele influenteaza functiile enzimelor metabolizante, avand actiune inductoare asupra enzimelor hepatice microzomale si nemicrozomale.
Cantitati mici de barbiturice se elimina prin bila, fecale si secretia lactata.
Indicatii
Avand in vedere efectele lor farmacologice, barbituricele sunt indicate ca:
1. hipnotice, in insomnii si ca premedicatie in anestezii;
2. sedative, in stari de anxietate, agitatie sau ca medicatie adjuvanta in afectiunile in care se urmareste sedare (hipertensiune arteriala, tulburari digestive, tireotoxicoza, hiperexcitabilitate, etc.), stari de agitatie psihomotorie indusa de medicamente excitante-stimulante psihomotorii, simpatomimetice, etc;
3. anticonvulsivante, antiepileptice sau in alte stari convulsive - intoxicatii cu excitante centrale, tetanos, eclampsie

Principalele hipnotice barbiturice sunt:


Fenobarbitalul (gardenal, luminaL), care are actiune lenta si prelungita (efectul apare dupa cca o ora de la administrarea orala si se mentine 8 ore sau mai mulT). Este folosit ca sedativ (15-30 mg de 2-3 ori /zI), ca hipnotic, pentru mentinerea somnului (100 mg la culcarE) si ca anticonvulsivant, in tratamentul epilepsiei.
Amobarbitalul (amital, dormitaL), ciclobarbitalul, secobarbitaluL) sunt barbiturice cu actiune de duratedie sau scurta. Efectul se instaleazin 15-30 minute si dureaza 2-7 ore (in functie de doza si de conditiI).


3.2. Hipnotice nebarbiturice



Aceasta grupa cuprinde compusi cu structuri chimice variate si anume: benzodiazepine, derivati piperidindionici, chinazolone, ureide, carbonati, alcooli, aldehide, eteri ciclici.
Nitrazepamul (mogadoN), flurazepamul si flunitrazepamul sunt derivati de benzodiazepina inruditi cu tranchilizantele, din aceeasi clasa chimica. Au actiune sedativa si hipnotica rapida, de durata medie. Sunt preferate pentru ca produc un somn mai apropiat celui fiziologic, nu au efect inductor semnificativ asupra enzimelor metabolizante, au toxicitate redusa si determina relativ rar dependenta. Provoaca de asemenea relaxare musculara.
Zolpidemul este un derivat imidazopiridinic recent introdus ca hipnotic, caracterizat prin faptul ca provoaca instalarea rapidui somn de durata si de calitate. Nu are efect tranchilizant, anticonvulsivant, miorelaxant. Are toleranta buna si risc de dependenta mic.
Zopiclona este o ciclopirolona, de asemenea recent folosita ca hipnotic. Are proprietati asematoare benzodiazepinelor, respectiv efect hipnotic, sedativ, tranchilizant, miorelaxant si anticonvulsivant. Nu produce inductie enzimatica.
Glutetimida (dorideN) este un derivat piperidindionic, inrudit cu barbituricelE), cu structura de a talidomidei, dar cu metabolizare deiferita, fara a fi teratogena. Efectul se instaleaza rapid (20-30 minutE) si dureaza 6-7 ore. Se foloseste ca sedativ si hipnotic. Are dezavantajul ca este inductor al enzimelor metabolizante.
Metaqualona este un derivat chinazolonic, cu actiune scurta-medie. Are proprietati hipnotice, sedative si tranchilizante, este antispastic, antitusiv, anestezic local si antihistaminic alb.
Bromizovalul este ureida acidului bromizovalerianic si are actiune sedativa si hipnotica slaba, cu durata de 4-5 ore. Nu da efecte secundare.
Cloralhidratul, CCl3-CH(OH)2, este un alcool cu actiune hipnotica rapida (20-30 minutE) si durata medie (5-7 orE). Produce un somn linistit, foarte asemanator celui fiziologic. Are si efect anticonvulsivant.
Paraldehida este produsul de condensare a trei molecule de acetaldehida si are actiune sedativa si hipnotica, precum si efect anticonvulsivant.








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor