mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Eicosanoidele

Eicosanoidele






Sunt autacoide din clasa lipidelor biologic active si care provin din fosfatidele membranare. Sinteza acestora porneste de la fosfatidele membranare (in urma unor stimuli chimici sau mecanicI) care, sub influenta fosfolipazei A2, dau nastere la acidul arahidonic (acid polixiesaturat cu 20 de atomi de carboN). Acidul arahidonic poate urma doua cai metabolice: calea ciclooxigenzei si calea lipooxigenazei. Pe calea ciclooxigenazei rezulta initial endoperoxizi ciclici intermediari (PGG2 si PGH2), instabili. Ciclooxigenaza (COX) se gaseste sub forma a 2 izoenzime: COX-1 care se gaseste in foarte multe tesuturi si se mai numeste constitutiva si COX-2 sau inductibila si care poate fi indusa de diversi factori serici, citokine, factori de crestere. Endoperoxizii ciclici intermediari se transforma mai departe in prostaglandine (PGE2, PGF2) sub influenta unei izomeraze, in prostaciclina (PGI2) sub influenta prostaciclin-sintetazei si in tromboxani (TxA2) sub influenta tromboxan-sintetazei. Pe calea lipoxigenazei acidul arahidonic da nastere la acizi hidroperoxi-eicosatetranoici instabili si care mai departe se transforma in leucotriene (LTB4, LTC4, LTD4), lipoxine si hipoxiline. Prin oxidarea neenzimatica a fosfolipideleor membranare iau nastere izoprostani. Eicosanoidele rezultate sunt metabolizate rapid mai ales la nivelul plamanilor. Prostaglandina PGE2 provoaca vasodilatatie, PGF2 alfa produce vasoconstrictie prostaciclina are actiune vasodilatatoare, iar tromboxanul are un efect vasoconstrictor. TxA2 favorizeaza agregarea plachetara. LTB4 are proprietati chemotactice fata de polimorfonuicleare, monocite si eozinofile. Prostaciclina are actiune antiagreganta plachetara. Prostaglandinele F produc bronhoconstrictie, iar prostaglandinele E si prostaciclina relaxeaza bronhiile. PGE2 in doze mari si prostaciclina au un efect relaxant asupra musculaturii uterine. Prostaglandinele E si prostaciclina au unefect citoprotector asupra mucoasei gastro-duodenale (efecte descrise la medicatia antiulceroasA). Prostaglandinele E, prostaciclina si LTB4 au proprietati algogene. Prostaglandina E2, prostaciclina, LTB4 si peptidoleucotrienele (LTC4 si LTD4) au un rol foarete important in patogenia inflamatiei, prin favorizarea vasodilatatiei, edemului si acumularea leucocitelor. Efectul bronhoconstrictor care apare in urma unei reactii Ag-Ac este atribuit in buna masura eliberari de leucotriene. Importanta farmacologica a eicosanoidelor este una deosebita, dat fiind faptul ca medicamentele antiinfiafriaioare nesteroidiene (si cele cortizonicE) sunt folosite pe scara larga in practica medicala; de asemenea, analogii prostaglandinelor, folositi in tratamentul bolii ulceroase.


Factorul activator plachetar. Este un alt autacoid din clasa lipidelor biologic active. Se mai numeste PAF-pIatelet activating factor. Se sintetizeaza in doua etape, sub influenta fosfolipazei A si respectiv, acetilcoenzimei A, pornind de la fosfatidilcolina. Este sintetizat in celulele polimorfonucleare, in macrofage si bazofile. Mai este produs si de catre endoteliul vascular si anumite celule renale. Actiunile PAF constau in vasodilatatie- cu exceptia vaselor pulmonare si coronare pe care le contracta (mai ales la doze marI), cresterea permeabilitatii capilare, efect agregant plachetar si de eliberare de Tx si eicosanoide. Produce spasm pe musculatura neteda de la nivelul intestinului, bronhiilor si uterului.. PAF participa la fenomenele inflamatori prin congestie locala, edem, infiltratie celulara si durere. Este responsabil si de manifestari ale astmului bronsic cum ar fi bronhoconstrictia, hipersecretia de mucus si edem al mucoasei. Favorizeaza agregarea plachetara si tromboza arteriala. Efectul cromoglicatului sodic si al glucocorticoizilor in tratamentul astmului bronsic este atribuit in parte si inhibitiei eliberarii de PAF.








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai