mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Efecte alergice

Efecte alergice




In aceste cazuri apar efecte adverse care nu au legatura cu efectele farmacodinamice si care nu sunt dependente de doza. Desi exista putine medicamente cu structura proteica (si care, teoretic, ar putea produce efecte alergicE) totusi aceste efecte alergice suni foarte frecvente si apar la o mare parte din medicamente. Explicatia ar putea fi urmatoarea: medicamentul cu structura neproteica poate fi considerat ca si o haptena (Ag incompleT). Prin legarea de proteinele din structura organismului devine Ag complet care determina aparitia de anticorpi (AC) - de exemplu IgE, care se numesc reagine. La readministrarea medicamentului apar fenomene sau efecte alergice, de exemplu, acidul acetilsalicilic (aspirinA) poate produce spasme bronsice si chiar un veritabil astm bronsic " aspirinic de natura alergica; aminofenazona poate produce agranulocitoza de natura alergica. Reactiile alergice care stau la baza efectelor alergice sunt de 4 tipuri:
Tipul I de reactie (imediatE). Apare datorita conflictului Ag - Ac care duce la degranularea mastocitelor cu eliberarea de mediatori ai anafilaxiei. Ac este reprezentat de catre IgE (reaginE). Mediatorii eliberati din mastocite sunt: histamina, leucotrienele, SRS-A (slow reacting substance of anaphylaxis -substanta lent reactiva a anafilaxieI). Manifestarile alergice constau in: urticarie, spasme bronsice, edeme alergice etc.

Tipul II de ractie (citotoxicE). In urma administrarii de medicamente se produce tot un conflict Ag -Ac (Ig G, Lg M), care are drept rezultat distrugerea unor celule. De exemplu, distructia leucocitelor (agranulocitozA) in urma administrarii aminofenazonei, anemia hemolitica (prin distructia hematiiloR) la administrarea de vitamina K sintetica (menadionA) - recunosc un mecanism sau reactie alergica de tip II.
Tipul III de reactie (prin complexe imunE). In conflictul Ag - Ac mai intervine si complementul. Exemple de efecte alergice prin reactii de tipul III sunt: boala serului, glomerulonefrita.
Tipul IV de reactie (anafilaxia tisularA). Se mai numesc reactii tardive sau intarziate. Nu exista Ac circulanti dar exista limfocite T sensibilizate care elibereaza limfokine si care produc reactiile alergice. Exemple de efecte alergice prin anafilaxie tisulara: inlradermoreactia (idR) la tuberculina, dermutita de contact, rejetul grefelor (in cazul transplantuluI)
Exista si un tip de manifestari, reactii, care se numesc anafilactoide: acestea sunt reactii similare cu cele alergice, se elibereaza mediatori ai anafilaxiei dar fara sa existe un conflict Ag -Ac. Exemple de medicamente care produc reactii anafilactoide sunt: morfina, dextranu, atropina, sarurile biliare, hidrolizatele proteice etc.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor