mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Resorbtia tubulara

Resorbtia tubulara




Exista o resorbtie pasiva, care se datoreaza diferentei de concentratie dintre urina tubulara si spatiul interstitial. De asemenea, este important daca substantele sunt ionizate sau nu, acest lucru avand si importanta practica. Astfel, acidul acetilsalicilic (aspirinA) in cantitati mari - in cazul intoxicatiilor - se va resorbi masiv la nivel tubular. Daca se administreaza bolnavului bicarbonat de sodiu, acesta va conduce la alcalinizarea urinii si la ionizarea aspirinei, ceea ce va scadea resorbtia. Invers se intampla in cazul intoxicatei cu medicamente bazice - cum este chinidina, adica se acidifiaza urina. Exista si o resorbtie activa, astfel se resorb ionii de sodiu si glucoza.
Secretia tubulara. Este un proces activ care necesita energie: se realizeaza impotriva gradientului de concentratie. Exemplu: penicilinele, sarurile de potasiu. Secretia tubulara se face prin doua mecanisme: 1. secretia acizilor (mecanismul anioniC) -prin care se elimina acizii, de exemplu penicilinele si 2. secretia bazelor (mecanismul cationiC) - prin care se elimina bazele, majoritatea medicamentelor. Exista unele substante care interfereaza cu mecanismul acizilor, astfel este probenecidul, care blocheaza acest mecanism. In urma acestui fapt penicilinele vor avea o concentratie plasmatica mai ridicata - adica se vor elimina mai putin.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor