mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Absortia digestiva

Absortia digestiva




La nivelul mucoasei cavitatii bucale absortia medicamentelor este foarte redusa, datorita timpului redus de stationare la acest nivel (medicamentele sunt inghitite rapiD) si datorita structurii histologice, care nu favorizeaza absortia. Totusi, in regiunea sublinguala puternic irigata, absortia este foarte crescuta. Pe aceasta cale, sublinguala sau perlinguala, se administreaza unele medicamente cu efecte sistemice rapide si puternice, cum ar fi nitroglicerina, in criza de angina pectorala. Calea sublinguala este de ales atunci cand dorim un efect rapid si vrem sa evitam bariera hepatica. O alta regiune unde-absortia este crescuta este jonctiunea labio-gingivala (dintre buza si gingiE).
La nivelul mucoasei stomacului absortia este mai redusa, datorita faptului ca aceasta este specializata mai mult pentru procesele de secretie decat pentru cele de absorbtie. Exista totusi unele substante care se absorb in cantitati apreciabile. Astfel sunt: alcoolul (20% din cantitate se absoarbe la acest niveL), salicilatii,barbituricele.
Mucoasa intestinului subtire reprezinta sediul absortieidigestive maxime. Absortia la acest nivel este foarte buna, fiindconditionata de suprafata foarte mare a vilozitatilor intestinale si de circulatia foarte intensa si abundenta. In intestinul subtire pH-ul este usor alcalin si ca atare se vor absorbi mai bine substantele alcaline care vor disocia mai putin in acest mediu. Acizii si bazele tari, fiind puternic disociate, se vor absorbi mai putin. Locul absortiei este diferit pentru diverse medicamente; cele mai multe se absorb in duoden si in jejun insa unele, cum este vitamina B12, se absorb in. ileon. Majoritatea medicamentelor administrate per os se absorb la acest nivel (al intestinului subtirE).

A


In intestinul gros absortia este mai redusa; se absorb la acest nivel apa si electrolitii. Se pot absorbi si o serie de medicamente, daca sunt administrate sub forma de clisme. Cantitatile de medicamente administrate pe aceasta cale trebuie sa fie mai mari decat cele pe cale orala. Si la acest nivel se absorb, in primul rand, medicamentele liposolubile si nedisociate.
La nivelul mucoasei rectului absortia este relativ buna. Pe aceasta cale medicamentele se administreaza sub forma de supozitoare. Aceasta cale este avantajoasa atunci cand vrem ca medicamentele sa nu sufere actiunea sucurilor digestive, atunci cand medicamentele sunt agresive pentru stomac sau intestin sau atunci cand se impune ocolirea ficatului bolnav de catre medicamente (prin anastomozele dintre venele hemoroidale si sistemul caV). Dezavantajul acestei cai este ca sunt necesare cantitati mai mari de medicament iar mucoasa rectala este sensibila si se pot produce iritatii.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor