mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Bolile sistemului respirator
» Bronsita cronica

Bronsita cronica









Bronsita cronica este o boala caracterizata clinic prin tuse si/sau expectoratie intermitenta sau permanenta determinata de hipersecretia mucoasei bronsice, avand ca substrat anatomopatologic o inflamatie cronica nespecifica a peretelui bronsic si alterarea structurii mucosecretante si evoluand de obicei spre o afectare progresiva a bronhiolelor si a tesutului pulmonar.
Caracterul cronic al semnelor (tuse, expectoratie) trebuie constatat cel putin timp de 3 luni, 2 ani consecutiv.
Incidenta bronsitei cronice este variabila in functie de conditiile de macro si microclimat. In unele tari (Anglia), bronsita cronica este considerata boala nationala; in Europa, 20-30% din barbati sufera de bronsita cronica.
Etiologia bolii: cauzele care duc la aparitia bronsitei cronice pot fi grupate in 2 mari categorii-endogene si exogene:
1).cauze endogene:


 locale-reprezentate de modificarile anatomice, getatii adenoide (polipi), hipertrofii amigdaliene si deviatii de sept;
 generale-reprezentate de alterarea mecanismelor de epurare bronsica, carente imunitare si sensibilitate la frig.
2).cauze exogene:
 iritatii bronsice-aparute datorita fumului de tutun, atmosferei poluate, iritantilor profesionali de origine animala, getala sau minerala;
 infectii bronsice cu microbi, virusuri si micoze;
 alergia bronsica.
Factorii favorizanti ai bronsitei cronice sunt: afectiuni pulmonare reprezentate de deformari toracice congenitale sau dobandite-cifoscolioza, rahitismul, sechelele de poliomielita la nil musculaturii respiratorii, tuberculoza si astmul.
Patogenie: sub actiunea factorilor infectanti sau a agentilor bacterieni patrunsi in epiteliul bronsic pe poarta deschisa de virusuri, coroborat cu cea a factorilor favorizanti, mucoasa bronsica raspunde printr-o hipersecretie mucoasa. Datorita efectului favorizant pe care-l poseda mucusul asupra inmultirilor bacteriilor creste susceptibilitatea la infectie, luand nastere astfel un cerc vicios: iritatiehipersecretieinfectiemai multa hipersecretie.
Treptat se produce apoi inflamatia bronsica. Dupa cum sediul principal al inflamatiei este traheobronsic sau bronsiolar, va predomina hipersecretia, obstructia bronsica sau ambele.
In aparitia si evolutia bronsitei cronice predomina 3 componente patogenice: hipersecretia bronsica, infectia bronsica, obstructia cailor respiratorii. Initial, in bronsita cronica simpla sputa este mucoasa, ulterior ea denind purulenta.
Simptomatologie: debutul bolii este insidios; semnele principale sunt tusea, expectoratia si dispneea.
 Tusea este provocata de excitatii care pleaca de la nilul epiteliului alterat, excitantul obisnuit fiind chiar secretiile bronsice. In perioada initiala, tusea este mai intensa dimineata, la scularea din somn (tusea fumatorilor).
 Expectoratia variaza cantitativ si calitativ.
 Dispneea poate apare la ani de la debutul bolii, manifestata initial dupa efort, iar mai tarziu si in repaus. In instigatii se mai recomanda examinarile bacteriologice ale respiratiei, examenul radiologic, examenul bronhografic; explorarea functionala care arata modificarile importante ale volumului expirator maxim pe secunda, cresterea volumului rezidual si al capacitatii pulmonare totale.


Evolutie: bronsita cronica are o evolutie indelungata, intermitenta, cu episoade de activare mai frecnte in sezonul rece; bronsita cronica duce la insuficienta respiratorie prin scaderea elasticitatii si mobilitatii pulmonare si prin reducerea permeabilitatii bronsiolare.
S-au descris 3 stadii ale evolutiei:
 Stadiul I de bronsita cronica simpla este caracterizat prin tuse cu expectoratie mucoasa. Tipul predominant este bronsita cronica ace.
 Stadiul II este bronsita cronica cu infectie recurenta sau persistenta. Expectoratia devine mucopurulenta sau purulenta, mai ales in sezonul rece.
 Stadiul III este bronsita cronica cu obstruatia cailor aeriene, care are ca rezultat tulburarea ntilatiei alolare si aparitia dispneei.


Cuprins:

Tratament


Tratament

sus sus
Tratamentul este profilactic, respectiv profilaxia imbolnavirii si profilaxia recidivelor. Tratamentul curativ urmareste:
-dezobstructia cailor aeriene prin antiinfectioase mucolitice, fluidifiante si expectorante si bronhodilatatoare;
-ameliorarea schimbului gazos prin oxigenoterapie si stimulente ale centrului respirator.

Reeducarea functionala respiratorie, exercitiile de respiratie sunt utile pentru prevenirea si tratarea obstructiei bronsiilor mici si se recomanda in functie de stadiul bolii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor