mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fitoterapie silvestra
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Fitoterapie silvestra
» Nucul

Nucul





Denumiri populare: Nucar, nuc-costeliv.
Descriere: Arbore mare cu coroana bogata, cu frunze compuse, and un miros patrunzator; fructele sunt comestibile, iar lemnul se foloseste la fabricarea mobilelor. Nucul este un arbore originar din Persia si este unul din cei mai vechi arbori pe eta. A fost semnalat cu mii de ani in urma in Groenlanda si Siberia.
Se folosesc: Frunzele - Folia Juglans, care contin tanin, un principiu amar, urme de ulei eteric, care le transmit mirosul placut caracteristic.
Indicatii terapeutice: Tulburari digestive, combaterea diareei, con-stipatic, inapetenta (lipsa poftei de mancare, viermi intestinali, leucoree, diabet, scrofuloza si rahitism, tuberculoza, astenic, boli reumatice, boli de piele, eczeme zemuinde,ulceratii, eruptii purulente, degeraturi, transpiratia picioarelor, afectiuni ale gatului si laringelui.
Mod de administrare: Ceaiul de frunze de nuc este un mijloc eficace in tulburarile digestive, cum sunt constipatia si inapetenta (lipsa poftei de mancare), contra viermilor intestinali etc. O lingurita de frunze oparite intr-un sfert de litru de apa dau un ceai astringent care se foloseste in combaterea diareei. O infuzie mai concentrata se face din 20 g frunze maruntile la 200 ml apa, din care se ia de trei ori pe zi cate o lingura. in diabet, au proprietatea de a scadea zaharul din sange. Singure sau impreuna cu frunze de salvie combat transpiratia excesi. Din nucile verzi culese inainte de Sanziene, deci aproximativ in mijlocul luni iunie (nucile trebuie sa poata fi intepate usor), se poate prepara o tinctura de nuci, care curata stomacul, ficatul si inlatura hipotonia (lenevia) stomacului si colita de putrefactie. Aceasta tinctura este, de asemenea, un remediu excelent contra sangelui ingrosat si se prepara astfel: circa 20 nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg; se toarna deasupra un litru de rachiu, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla bine astupata se lasa 14-28 zile la soare sau in apropierea altei surse de caldura. Dupa acest timp, continutul se strecoara si se pas-treaza in sticle de culoare inchisa. Se ia cate o lingurita, in functie de necesitati. Frunzele de nuc sunt un bun tonic in scrofuloza si rahitism. () infuzie din frunze de nuc ca adaos la baie actioneaza contra scrofu-lozei si rahitismului, contra osteoporozei si a umflaturilor la os, ca si a unghiilor purulente la maini sau picioare. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, ajuta la vindecarea leucoreei. Baile generale facute cu frunze de nuc intaresc organismul, ajuta la vindecarea diferitelor boli de piele, ca eczeme zemuinde, ulceratii etc. O infuzie concentrata din frunze de nuc adaugata la apa de baie vindeca degeraturile. in cazul caderilor masive de par, se obtin rezultate bune daca se maseaza pielea capului cu infuzie concentrata de frunze de nuc. Aceasta infuzie este un produs natural si impotri paduchilor de cap.
Sub forma de decoctie (15 g frunze la 200 ml apa), frunzele de nuc sunt bune pentru gargara in stomatite.
Din frunzele de nuc se mai poate prepara si o alifie care ajuta la vindecarea ranilor. Pentru a obtine aceasta alifie, maceram 15 g frunze maruntite in 100 ml ulei de floarea soarelui, la temperatura camerei. Dupa 7 zile, sul in care se afla acest amestec se fierbe in bain-marie ti se lasa timp de 3 ore. Se strecoara lichidul prin tifon sau panza, i se adauga 15 g ceara de albine si se pune din nou pe baia de apa timp de 30 minute. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire.
Frunzele de nuc intra in compozitia ceaiurilor dietetic si antidiareic.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor