mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Asepsia
Index » Asepsia si antisepsia » Asepsia
» Mijloace chimice

Mijloace chimice


Share

O serie de substante chimice sunt utilizate pentru realizarea sterilizarii unor materiale, instrumente sau aparate, dintre aceste cele mai cunoscute sunt:


a) oxidul de etilen;

b) aldehidele;


c) formolul.

a) Oxidul de etilen. Este un gaz cu mare putere de penetrabilitate, incolor, cu miros dulceag, inflamabil; daca se amesteca cu freon nu mai este inflamabil si nici nu mai este explozibil. Oxidul de etilen poate penetra prin: mase plastice, cauciuc, lemn, hartie, textile, ca urmare instrumentele sau materialele se pot steriliza invelite in oricare din aceste materiale.
Oxidul de etilen are o actiune bactericida foarte puternica asupra tuturor microorganismelor, atat in forma vegetati, cat si sporulata. Sterilizarea la oxid de etilen se face cu ajutorul unui aparat special care are functionare, automata asigurand temperatura optima in etu de 40C. Timpul de sterilizarea este de 4 ore la o presiune de 1-l,5 atmosfere. La oxid de etilen putem steriliza:- instrumente sau materiale chirurgicale metalice sau din plastic;


- tuburi de dren;

- catetere si lame de dren;


- proteze ortopedice si sculare;

- instrumentar pentru chirurgia laparoscopica;


- instrumentar pentru chirurgia endoscopica;

- ace speciale pentru punctii biopsice;


- canule si materiale folosite in anastomoze;

- sonde diverse;


- dermatoame etc.

De remarcat ca un material sau un instrument sterilizat anterior la raze y nu mai poate fi reste-rilizat la oxid de etilen, deoarece iradiatia cu raze y produce un compus "etilenclorhidrin\", foarte iritant pentru tesuturi si foarte greu de eliminat.
b) Aldehidele. Cele mai utilizate aldehide sunt formaldehida si glutaraldehida. La ora actuala cea mai folosita este glutaraldehida, care se utilizeaza in timpul de sterilizare prin imersie.
Este comercializata sub diverse denumiri, cele mai cunoscute fiind de Cidex sau Deconex. Glutaraldehida are actiune bactericida, fungicida, viricida, tuberculocida. Realizeaza dezinfectie si curatire simultana chiar si in prezenta unor substante organice ca: sange, plasma sau urina. Substanta nu ataca obiectele din metal, plastic sau cauciuc, nu irita caile respiratorii sau conjuncti oculara.
Produsul Deconex 50 FF se utilizeaza in solutie de 1%, durata sterilizarii este de 30 de min, iar la o concentratie de 0,5% de 60 min.


Solutia preparata este labila 14 zile. Prin imersie in glutaraldehida se pot steriliza:


- aparatele de endoscopie;

- instrumentele pentru operatii endoscopice;


- instrumentele pentru chirurgia laparoscopica;

- alte instrumente chirurgicale si materiale din plastic.
Dupa sterilizare instrumentele se scurg de solutia de glutaraldehida si se limpezesc, apoi se stern cu un camp steril.
c) Formaldehida 40% (formol). Mult utilizat in trecut pentru dezinfectia si sterilizarea unor instrumente care nu puteau fi sterilizate prin caldura. Odsta cu folosirea glutaraldehidei in sterilizarea acestor instrumente, formolul se utilizeaza foarte putin. El se foloseste sub forma de pori la rece sau la cald.
La rece se mai utilizeaza sub forma de pastile de 1 g de paraformaldehida pentru sterilizarea, cistoscoapelor, uretroscoapelor si diverselor sonde etc. Aceste instrumente, pentru a fi considerate sterile, trebuie sa stea in contact cu porii de formol eliminati de pastile timp de 24 h.
La cald formolul se utilizeaza pentru dezinfectia incaperilor.Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2019 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Asepsia si antisepsia:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai