mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante si fitoterapie
Index » Plante medicinale » Plante si fitoterapie
» Catina - un arbust plin de vitamine

Catina - un arbust plin de vitamine









Catina este un arbust ramificat si spinos care creste din zona de litoral pina in cea montana. Se intilneste cu precadere in albiile riurilor din zona de deal din judetele Buzau, Prahova, Vrancea si Bacau, dar si in Arges si Dimbovita. Recoltarea se face incepind din luna august pina la primul inghet, dupa care continutul de vitamina C incepe sa scada. Catina este deosebit de bogata in vitamine: A, C, B1, B2, E, D2, D3. Ea contine de asemenea acid folic, acid nicotinic, acizi grasi nesaturati, aminoacizi esentiali (acid glutaminic, arginina, lizina), ioni de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si uleiuri volatile.

La ce boli e buna catina

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sint considerate o polivitamina generala, putind fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza. De precizat ca ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.



Cum preparam suc si infuzie de catina

Infuzia de catina se prepara dintr-o lingura de fructe zdrobite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se bea fractionat, pe parcursul intregii zile.

Sucul de catina, fiind foarte concentrat, se bea indoit cu apa. Amestecat cu miere si decoct de menta este bun in tratamentul bolilor tubului digestiv, mai cu seama cind aciditatea este mai scazuta: la 3 pahare de suc se adauga un pahar de apa fiarta, 50 de grame de miere si 1/2 pahar de decoct de menta.

Uleiul de catina - preparare si intrebuintare

Uleiul de catina se poate prepara in felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in serte. Se zdrobesc apoi pe rind cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinindu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intii la aer, apoi intr-un cuptor deschis pina devine sfarimicios. Se risneste in risnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cintareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamini, agitind amestecul din cind in cind. Dupa cele trei saptamini se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cite o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Uleiul de catina este foarte eficient in prenirea arteriosclerozei si in normalizarea tensiunii. Iarna, putem folosi ulei de catina pentru a proteja partile corpului care sint cele mai expuse frigului, adica fata, miinile si picioarele.






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai