mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
dictionar


Ghid medical
Index » Plante de apartament
» Udarea plantelor

Udarea plantelor





Dintre diferitele operatii necesare pentru cultivarea telor, udarea lor este probabil aceea care ridica cele mai mari probleme. Este o operatie simpla, dar care necesita experienta pentru aprecierea cantitatii de apa de care are neie o singura ta si a momentului oportun, pentru a i-o oferi. Este neplacut de constatat ca marea majoritate a telor mor din cauza unei udari excesive mai degraba decat din cauza lipsei de apa. Pamantul saturat cu apa impiedica oxigenarea radacinilor, iar apa rece stagnanta farizeaza putrezirea lor. Aceasta se intampla atunci cand ta este stropita zilnic, fara a tine seama de temperatura sau anotimp. O ta sanatoasa absoarbe apa din pamant; apoi, radacinile ei lungi transporta sarurile minerale pana la tulpina; strabatand ramurile, acestea ajung la frunze. De aici. apa transporta produsii sintetizati pornind de la glucide catre alte parti ale tei care, la randul lor, ajuta la dezltarea frunzelor si radacinilor. Apa se consuma atat in timpul respiratiei, cat si a tuturor reactiilor chimice; din acest motiv ta are neie de mult lichid in perioada de crestere. Totusi, daca ta este udata excesiv se pot produce putrezirea radacinilor si ofilirea ei. Cand pamantul este saturat cu apa rece si stagnanta ce absoarbe oxigenul, radacinile nu mai pot absorbi cu randament corespunzator substantele nutritive necesare pentru viata tei. Este necesar sa se examineze radacinile cu scopul de a le elimina pe cele putrezite. Aceasta operatie este destul de simpla: scoateti ta din vas si eliminati fiecare radacina suferinda care prezinta o culoare maron Tractionati cu delicatete radacinile\' daca stratul extern al lor se desprinde cu usurinta inseamna ca radacina este putrezita; nu puteti face altceva decat sa taiati radacinile moarte si sa sperati ca ta isi va reveni. A sti sa apreciati cand trebuie udate tele este o deprindere obtinuta prin experienta, dupa ce ati urmarit pentru o perioada de timp modul de crestere a telor; nu este insa o operatie dificila. Exista cateva reguli simple pe care trebuie sa le memorati; dupa aceea veti incepe sa va simtiti mereu capabili sa executati corespunzator aceasta operatie. Plantele au neie de multa apa in timpul cresterii, in special primavara si vara, mai ales atunci cand apar primii boboci si ta infloreste. Dati-le in schimb Putina apa toamna si iarna, cand temperatura scade si marea majoritate a Plantelor se gasesc in stare de "repaus vegetal\".

Totusi, daca ta se afla intr-o camera foarte incalzita trebuie udata des. O ta ale carei radacini s-au extins in interiorul intregului ghiveci are neie sa fie udata mai des decat una ale carei radacini mai au inca spatiu unde se pot extinde. Avand o consistenta spongioasa, compostul pe baza Qe turba nu se usuca rapid, retinand multa apa.
In schimb, cel pe baza de pamant nu retine mult timp apa, uscandu-se repede Plantele aflate in ghivece de teracota trebuie udate de doua ori mai mult decat cele din ghivece de plastic, deoarece apa este absorbita prin porii teracotei si trece prin peretii vasului evaporandu-se ulterior. Plantele trebuie udate dimineata, cand temperatura este ridicata; daca le udati seara raman umede intreaga noapte. Primavara inviorati tele cu stropiri abundente. Scufundati ghiveciul pana la marginea superioara intr-ci galeata cu apa calduta pana cand suprafata compostului devine umeda, apoi scoteti-le afara si asteptati sa se scurga apa Repetati aceasta operatie atunci cand compostul este uscat.

Apa de la robinet
Apa de la robinet este accepila pentru majoritatea telor, chiar daca este dura si calcaroasa. Este indicat insa a utiliza apa de ploaie in cazul azaleei, ericai. Aechmea fasciata, te care nu suporta calcarul. Este intotdeauna mai bine sa asteptati un pic pentru ca apa de la robinet sa ajunga la temperatura ambientului. Daca puteti sa adunati apa de ploaie, folositi-o pentru toate tele pe care le aveti; in caz contrar, pentru cele care nu suporta calcarul utilizati apa fiarta si racita. Daca stropiti ta cu ajutorul unui pulverizator umplut cu apa de la robinet, veti observa ca apar pete albe pe frunze: sunt depozite de calcar ce pot fi indepartate, stergand frunzele cu o carpa moale sau un burete umezit

Umiditatea
Multe te simt neia sa fie inconjurate de aer umed, mai ales atunci cand este foarte cald. Pentru aceasta va fi necesar sa creati un ambient pulverizator. Aceasta operatie trebuie efectuata totusi dupa ce asezati ta la umbra: picaturile care se depoziteaza pe frunze actioneaza ca niste lentile minuscule, putand proca arsuri inestetice pe frunze. Tot pentru a mentine umiditatea in jurul tei, puteti sa asezati ghivecele pe tavrte sau farfurioare continand un strat de pietris sau prundis ud. In fine, puteti sa asezati fiecare ghiveci in interiorul unuia mai mare si sa umpleti spatiul dintre ele pana la marginea superioara cu turba, pe care sa o mentineti permanent impregnata cu apa.

Cand sunteti plecati
O mare parte din bucuria oferita de tele de apartament este determinata de posibilitatea de a invata totul despre ele: care sunt cele mai bune conditii de mediu, care este luminozitatea necesara, cu ce frecventa trebuie udate pentru a creste sanatoase. Dar toata grija astra deosebita va parea zadarnica atunci cand plecati in vacanta si va confruntati cu problema ridicata de tele care r ramane singure cateva saptamani.
Dar nu va ingrijorati fara motiv: exista cateva masuri simple pe care le puteti lua pentru a oferi telor protectia si atentia maxima chiar si in lipsa astra. Lucrul cel mai important, ca de altfel in tot ceea ce priveste vacantele, este ificarea. Pentru a evita surprizele neplacute, cum ar fi aceea de a gasi toate tele moarte, este suficient sa pregatiti cu grija inainte de plecare cateva "trucuri\". Mai inainte de toate, nu trebuie sa va faceti griji pentru culturife hidroponice, la care nivelul apei trebuie doar sa fie mentinut intre anumite limite bine silite, deoarece, daca lipsiti putine saptamani, tele isi r lua umiditatea de care au neie direct din mediul inconjurator.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Plante de apartament:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai