mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colite parazitare
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Colite parazitare
» Amibiaza colonica

Amibiaza colonica





Epidemiologie
Entamoeba histolitica, este singura amiba responsabila de aparitia bolii. Este specie specific umana cu raspandire in intreaga lume. Gradul de infestare este mai ridicat in zonele tropicale sau subtropicale, din cauza igienei si educatiei sanitare deficitare, in aceste zone procentul de infestare din populatia generala se situeaza intre 30-50. in regiunile dezvoltate procentul scade noil la 1-3.
Contaminarea se face direct prin ingestia de chisti, din apa sau alimente. Transmiterea poate fi directa fecal-orala in zonele cu grad educational si igienic scazut.In ultimii ani a fost constatata o transmitere pe cale sexuala in marile orase occidentale, la grupurile de homosexuali.

Parazitologie
Chistii sunt singurii capabili sa transmita boala, datorita rezistentei lor de 10-l5 zile in medii ostile de viata (ele rezista la agresiunea sucului gastric, care, in general, distruge formele vegetante sau trofozoide). Odata ingerati chistii sunt digerati in intestinul subtire, dand nastere dupa diviziune, la forme vegetante minuta. Aceste forme ajung la nivelul criptelor cecale si ale colonului drept unde se hranesc cu resturi alimentare si bacterii vehiculate de fluxul intestinal. Aceste forme se pot transforma fie in chisti, care se elimina prin fecale, fie in forma histolitica, care invadeaza mucoasa colonica (1).


Anatomie patologica

Invazia mucoasei colonice este in relatie directa cu efectul citopatic al amibei asupra epiteliului colonie.
Distrugerea celulelor epiteliale si a jonctiunilor intercelulare, permit migrarea amibei in submu-coasa. Astfel progresia se face transmural dand nastere la abcese in buton de camasa. Necroza tisulara implica aparitia unei reactii inflamatorii locale, atribuita colonizarii bacteriene.
Endoscopic leziunile imbraca forma unor ulceratii de marimea unei gamalii de ac cu baza supra-inaltata si marginile hiperemice. Aceste ulceratii sunt inconjurate de un halou congestiv, hemoragie.In formele usoare ulceratiile sunt despartite de zone de mucoasa colonica normala.In formele grave, intreaga mucoasa este con-gestihiperemica.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor