mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colecistita acuta alitiazica
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colecistita acuta alitiazica
» Etiologie

Etiologie





Cunoscuta in patologie ca fiind frecnta in cadrul afectiunilor infecto-contagioase, scade semnificativ ca incidenta in epoca antibioterapiei. Etiologic (9) se recunosc urmatoarele forme:
. CAA primiti, exceptionale, mecanismul fiind controrsat. Pot fi incriminate insa dirse obstacole anatomice extrinseci sau intrinseci care toate joaca rolul unui calcul inclavat infundibulocistic. Dintre aceste obstacole sunt de remarcat cele congenitale (anomalii de imtare a cisticului, anomalii vasculo-biliare, malformatii ale culei biliare) sau cele dobandite (stenoze ale cisticului de origine in-flamatorie, compresii extrinseci determinate de hipertrofia ganglionului Morgagni, pancrea-
tite acute, postoperator dupa interntii chirurgicale de cinatate, precum rezectia gastrica tip Billroth II cu infundarea juxtapapilara a bontului duodenal, oddite). Nu rareori apare in cazul colangiocarcinoamelor, prin obstructie neoplazica.
CAA secundare unor stari septicemice sunt exceptionale. Cele care mai sunt citate apar in cadrul infectiilor cu Salmonella Typhy sau a infectiilor paratifice. Patologia acuta culara se poate declansa oricand in cursul evolutiei afectiunii tifice, imbracand forma catarala, flegmonoasa, gangrenoasa. Uneori caracterul microbian al acestei forme este decelat doar prin culturi microbiene, fara ca boala initiala sa fi fost evidentiata clinic. CAA parazitare - sunt incriminate ascaridioza si lamblia. Cele mai frecnte apar insa in cursul evolutiei chistului hidatic hepatic, in momentul exteriorizarii parazitului in lumenul arborelui biliar. Exteriorizarea producandu-se prin fisurare sau ruptura completa a chistului hidatic in ramurile arborelui biliar, determina aparitia de forme particulare de tipul cole-cistitei acute parahidatice alitiazice (Quenu -Juvara), asociata sau nu cu angiocolita hi-datica.
CAA ischemice prin obstructii tromboembolice ale arterei cistice la arterosclerotici si/sau diabetici, la care exista o microangiopatie intra-parietala.
CAA postoperatorii sau posttraumatice - traumatisme majore (politraumatisme), arsuri, postoperator in afectiuni din afara sferei arborelui biliar - interntii in chirurgia digestiva, genitala, ortopedie, oftalmologie, ORL. Deseori ele apar in evolutia unor afectiuni gra -insuficiente cardiace, SIDA, la pacientii cu leziuni septice extinse.In toate aceste cazuri CAA este considerata a fi o insuficienta de organ in cadrul sindromului insuficientei multiple viscerale. Este favorizata de alimentatia parenterala prelungita si deshidratare ce determina sporirea viscozitatii bilei, reabsorbtia de hematoame asociate cu transfuzii majore, toate determinand o hemoliza accentuata, fenomene de sepsis major, antalgice in exces, clinostatism indelungat de necesitate, stare de soc cu vasocon-trictie, ntilatie mecanica.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor