mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Colangita acuta
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colangita acuta
» Forme clinice - forme clinice icterigene

Forme clinice - forme clinice icterigene


Share


a. Forme clinice icterigene
. Angiocolita (colangita) acuta tipica - reuneste toate elementele triadei Charcot, fiind intalnita in peste 75% din cazuri. Este forma clinica mai sus descrisa.
. Angiocolita icterica torpidizata - se instaleaza in timp - evolutie de 3-6 luni prin fenomene de colestaza asociata cu septici-tate minima. Momentul identificarii coincide, in cazul in care fenomenele colangitice fruste nu au fost recunoscute de clinician sau neglijate de pacient, cu aparitia unui
lou de ciroza biliara prezentand testele hepatocitare intens alterate.
. Angiocolita acuta supurata - este dominata de sepsis, febra cu oscilatii mari, frisoane si transpiratii profuze asociate cu icter si dureri de tip colicativ. Starea generala se altereaza rapid, microabcesele hepatice generand o hepatomegalie intens dureroasa. Asocierea hipotensiunii si a obnubilarii este insotita de oligoanurie, retentie azotata, albuminurie - insuficienta renala acuta -loul clinic fiind al angiocolitei ictero-ure-migene Caroli. Este insotita de leucocitoza si hemoculturi pozitive si conduce in 48 ore la deces.
b. Forme clinice anicterice

. Forma de tip sindrom cular cronic, ce mimeaza suferinta unei litiaze culare cu care de altfel poate coexista - prezinta pe langa colicile de tip cular asociate unui intens sindrom dispeptic biliar si iradiere epigastrica a durerii, episoade febrile cu mici frisoane si subictere pasagere. Se mai poate adauga constipatie alternand cu diaree.
. Forma angiocolitica anicterica - la care, in absenta icterului diagnosticul se bazeaza pe dispepsie biliara manifestandu-se la bolnai varstnici, la care surne un sepsis de tip intermitent, cu frison solemn si febra in "clopot\", hepatomegalie si hemoculturi pozitive.
. Forme anicterice latente, tacute, larvate sunt forme clinice la care diagnosticul se sileste intraoperator.


c. Forme clinice complicate - forme pseudoperi-toneale, pseudopancreatice sau ocluzive determinate de intensitatea deosebita a fenomenelor obstructive si septice (formele mai sus amintite se caracterizeaza prin infectie cu germeni Gram negati, asociate cu imunosupresie si obstacol complet sau cvasicomplet).
d. Forme clinice particulare. Colangita piogena recurenta intalnita la populatiile sud-est asiatice se caracterizeaza prin episoade de angiocolita sau angiocolecistita si dezvoltarea de calculi pigmentari. Se noteaza asocierea frecventa cu un parazit (Clonorchis, opistorchis, fasciola hepatica) ce colonizeaza caile biliare. Diagnosticul se sileste prin ERCP sau PTC ce edentiaza stricturi ale caii biliare principale si calculi si prin ecografii + TC ce definesc prezenta de abcese hepatice.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia cailor biliare extrahepatice:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai