mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pielea
Index » Dieta nutritie » Cosmetica » Pielea
» AZngrijirea pielii

AZngrijirea pielii





Machiajul ne AZnfrumuseteaza, nimic de spus. Dar fondul de ten, umbrele sl ceilalti coloranti au un efect favorabil doar in cazul in care pielea este ingrijita ireprosabil. Dar aceasta inseamna curatirea ei zilnica, alimentare corecta si, din cand in cand aplicarea unor tratamente speciale.
- Tipul de piele necesita o apreciere corecta. Aceasta este alfa sl omega in cazul alegerii preparatelor cosmetice. Numai atunci cand crema sl lotiunea corespund cerintelor pielii, efectul lor este pozitiv. Daca nu sunteti sigura carui tip il apartine pielea dumneavoastra, este indicat sa va adresati unui cosmetician pentru diagnosticare sau sa incercati sa-l siliti personal cu ajutorul unui test. Pentru aceasta aveti nevoie de o buna iluminatie, de o oglinda si de un pachet de hartie de matase, subtire (preferabil cea de tigari). Se procedeaza in felul urmator: fata se spala cu un sapun fin si nu se unge cu nici un fel de crema. Dupa o ora se poate vedea in ce stare se afla pielea.

- Pielea apartine tipului mixt atunci cand dupa o tensionare ea rene la o stare normala. Cu hartia de tigari se recolteaza probe de pe frunte, nas si obraji. Este permisa aparitia unor usoare urme de grasime numai pe frunte si pe nas,
- Pielea este incadrata in tipul uscat, daca la o ora dupa spalare tot mai este tensionata si pe nici una din hartiute nu apar urme de grasime.
-in tipul gras se incadreaza acea piele care luceste in mod zibil in special pe mijlocul fetei, iar urmele de grasime se vad pe toate hartiutele. ingrijirea pielii de tip mixt
- Pielea de tip mixt, pare la prima vedere, normala. Asa sl este de fapt. Partea de mijloc a fetii fiind mai grasa, constituie un avantaj. Fruntea nasul si barbia, fiind mai proeminente, necesita un grad de aparare sporit.

Daca pielea din aceste regiuni nu va apare suficient de mata, nu este un motiv sa aplicati pe suprafata el produse degresante. O pudra obisnuita este suficienta pentru a stapani situatia. Problema se pune altfel in cazul in care partea centrala prezinta un exces de grasime si din care cauza are tendinta de a se irita, in special in perioada maturizarii sexuale si inca vreo cativa ani dupa aceasta. in aceasta situatie putem folosi anumite preparate destinate diminuarii secretiei de grasime.
Ca si pentru restul cazurilor, ea necesita o curatire zilnica. Chiar si cel mai reusit machiaj trebuie sa fie indepartat seara, iar pielea sa ramana curata peste noapte.
- Produsele de curatire care pot fi spalate cu apa sunt cele mai potrite pentru tipul de piele mixt, deoarece ele au o actiune temeinica, dar in acelasi timp de improspatare si sunt foarte comode la intrebuintare. Faptul ca se vor folosi un laptisor cosmetic, un gel transparent pentru spalare, o crema cu aceeasi destinatie sau o bucata de sapun care nu contine baze, nu prezinta o importanta deosebita si depinde de preferintele Indiduale.

Toate aceste produse se gasesc la dispozitia dumneavoastra. Sapunul obisnuit nu dizolva prea bine machiajul si in afara de aceasta modifica reactia de aciditate a epidermei, ceea ce este daunator in special pentru zona de mijloc cu exces de grasime.
Pielea de tip mixt. avand partea centrala nu prea grasa, cere o curatire temeinica numai seara. Dimineata este suficient daca inoram fata cu apa calduta. in cazul unei epiderme grase, situatia are un alt aspect: si dimineata si seara este necesar sa folosim produse cosmetice. in orice caz, importanta este o clatire ulterioara a fetei cu o cantitate mare de apa calduta.
- Dupa folosirea unor preparate de spalare, solubile in apa. apa de toaleta nu este obligatorie. Dar totusi merita sa fie folosita atunci cand centrul fetei prezinta un exces de grasime. Ideale sunt lotjunile cu un oarecare continut de alcool sl cu extracte de te care provoaca contractia porilor. Nasul, fruntea si barbia vor fi tratate cu aceasta lotlune, atat dimineata cat si seara. Aceasta micsoreaza intr-o oarecare masura luciul gras sl inoreaza pentru un timp oarecare pielea.

- Cremele, la fel ca sl emulsiile semillchide (laptisor) destinate pentru pielea mixta pot sa contina mult lichid, dar nu prea multa grasime. Produsele recomandate pentru piele normala au, de obicei, o compozitie optima. Pielea tanara se multumeste cu laptisor sau crema, atat noaptea, cat si pentru zi.
1) Pentru demachierea ochilor este necesar sa se ete intinderea pielii. Cel mai indicat este un diluant special care indeparteaza fara probleme rimelul.
2) Crema solubila ih apa trebuie sa fie spalata folosind o cantitate mare de apa. Reziduurile preparatului de curapre dauneaza pielii!
3) Fata nu se va sterge dupa spalare, ci se va tampona cu un prosop.
- Preparate adjuvante: substantele cu un continut marunt granulat amelioreaza epiderma, deoarece indeparteaza de pe suprafata ei celulele moarte si prin aceasta eta formarea de straturi cornoase. Cremele de uniformizare se folosesc de 2-3 ori pe saptamana inlocuind preparatele de curatire obisnuite. Zonele mai grase vor fi frecate mai intens, cele marginale mai putin energic.

- Mastile hidratante sunt utile in cazurile in care partile laterale sunt mai uscate ca de obicei (de exemplu, datorita incalzirii camerelor). Dupa executarea uniformizarii, ele pot fi folosite pentru acoperirea mijlocului fetei. Aceste zone vor fi excluse numai atunci cand pielea secreta intr-adevar prea multa grasime. in acest caz, se foloseste o masca speciala pentru piele grasa.Ingrijirea unei epiderme uscate
- O piele uscata, bine ingrijita in timpul tineretii -este cea mai frumoasa: delicata, roz. cu porozitate redusa. Nu ridica nici o problema in printa cosurilor si a punctelor negre. Din pacate, pielea uscata este si foarte sensibila. Ea elibereaza o cantitate mica de substante de aparare care ar putea-o feri de actiunile nocive ale mediului incojurator si de deshidratare. Senzatia neplacuta, cand pielea .este tensionata*, iritata sl se cojeste, duce repede la obosirea ei. Din aceasta cauza, pielea uscata are tendinta de a forma unele riduri marunte.

Dar cosmetica moderna este capabila sa compenseze deficientele unei epiderme uscate. Si totusi regula de baza in ingrijirea unei piei uscate suna: cu cat mai putin, cu atat mai bine. Aceasta deoarece pielea uscata, cu toate ca suporta rau lipsa unei alimentari suplimentare si o ingrijire neglijenta, reactioneaza cu sensibilitate la o folosire exagerata a produselor cosmetice si la diversificarea lor. Un program nu prea amplu dar bine gandit si pus in practica consecvent este cel mai indicat pentru pielea de tip uscat.
1) Cremele abrazive fac ca pielea sa dena mal subtire, mai neteda si mai roza, efectul lor se produce in foarte scurt timp. Partea centrala a fetii va fi masata mai energic, obrajii mai usor.
2) Crema pentru ochi se aplica prin atingeri usoare si se tapoteaza cu varful degetelor. Sub cremele pentru ochi, cu un continut bogat de grasimi, nu se aplica crema de zi; in schimb, gelurile vor fi folosite ca un supliment la crema de zi. Daca partea centrala a fetei degaja mai multe substante grase, si aceasta se intampla inaintea perioadei de menstruape sl in timpul ei, dar, de asemenea in cursul verii, aceste zone vor fi pur si simplu excluse de la tratamentul cu creme.

- Pentru curatire este indicata folosirea unui laptisor gras din seria preparatelor destinate special acestui tip de piele. Aceste preparate se indeparteaza cu ajutorul unui servetel de hartie sau cu apa. Dar si cea mai delicata operatiune de curatire saraceste pielea uscata luandu-i o parte din substantele de aparare atat de necesare. Din aceasta cauza laptisorul se va utiliza numai seara, iar dimineata fata va fi inorata cu apa calduta sau se va folosi apa de toaleta.
- Apa de toaleta pentru fata poate fi oricand folosita dupa curatirea epidermei cu ajutorul unui laptisor gras. cu toate ca ea nu contine alcool, dar inoreaza si improspateaza pielea. in afara de aceasta exista lotiuni pentru pielea uscata, imbogafite cu extracte vegetale si substante hidra-tante.
- Cremele pentru piele uscata trebuie sa contina, in afara de substantele hidratante si o parte masiva de grasimi. Teama ca va aparea un luciu gras nu este fundamentata: industria cosmetica din zilele noastre este capabila sa asimileze grasimile in emulsii speciale usoare, care patrund rapid in piele. De asemenea, se recomanda creme de zi speciale. Aproape toate produsele de acest gen sunt inzestrate cu elemente filtrante contra radiatiilor ultraolete, care apara pielea uscata de o imbatranire prematura.

- Preparate speciale, care merita atentia noastra. Crema pentru pleoape - este recomandata atunci cand apar primele riduri. Pentru folosinta zilnica sunt ideale produsele sub forma de geluri usoare. Aplicate sub crema de zi ele inmoaie si hidrateaza pielea delicata si, in afara de aceasta constituie o buna baza pentru machiaj.
Mastile cu crema inmoaie pielea uscata si o clameaza atunci cand este predispusa la iritatii sau roseli. Produsele speciale pentru pielea sensibila contin pe langa substantele curative pantenol si alantoin,
substante vegetale, ca de exemplu extracte din musetei si calendula.
1) Folositi crema cu economie. Cantitatile care roman pe epiderma dupa 10 minute sunt excesive. Ceea ce AZnseamna ca data itoare trebuie aplicata si mai putina crema.
2) Mastile hidratante sub forma de crema se aplica fara restrictii. Ele ajuta epidermei predispuse la co-jire sa se regenereze rapid si sa redena elastica, in timpul cat crema acponeaza este necesar sa ne relaxam in limita posibilitaplor si sa stam in pozipe culcata cu ochii inchisi. Astfel efectul va fi mai mare.
Ingrijirea pielii grase
Pielea grasa este mai bine aparata decat celelalte tipuri de piele fata de influentele nocive ale mediului inconjurator si fata de imbatranirea prematura, deoarece ea insasi isi creeaza o pelicula de protectie. Dar in acelasi timp apare problema luciului gras. Grasimea astupa deseori porii, impreuna cu celulele moarte.
- O ingrijire regulata poate sa faca In asa fel incat pielea grasa sa capete un aspect curat si diafan. Aceasta ingrijire impiedica astuparea porilor si aparitia cosurile si a punctelor negre. Dar iata ce nu putem astepta chiar si de la o ingrijire perfecta: o schimbare fundamentala a tipului epidermei. Calitatile pielii sunt determinate de structura ei genetica si nu pot suferi schimbari decat in a doua parte a etii.
- Curatirea fetei este operatiunea cea mai importanta in cadrul ingrijirii pielii grase si ea trebuie sa fie executata cu maximum de constiinciozitate. Cel mai bine este sa folosim preparate lichide cu efect de spalare sub forma de lotiune sau sapunuri preparate cu elemente lipsite de baze. Ele degreseaza pielea mal bine decat laptisorul cosmetic, dar spre deosebire de sapunuri nu modifica reactia acida a mediului. Deoarece pielea grasa elimina si noaptea grasimi, dene necesar sa fie temeinic curatata in fiecare dimineata.

- Apa de toaleta este foarte recomandata pentru epidermele grase. Ea inoreaza, amelioreaza pentru multe ore aspectul exterior al pielii si impiedica aparitia pe fata a luciului gras. Lotiunile destinate epidermei grase contin, pe langa o doza oarecare de alcool, si anumite adaosuri care micsoreaza porozitatea ca si substante aseptice, ce combat iritatille.
- Cremele.-. Nu se vor folosi decat cu multa grija atunci cand este vorba de o piele grasa. Cele mai Indicate sunt emulsiile lichide, hidratante. cu un continut redus de grasimi sau complet degresat. Deoarece nu toate produsele cosmetice au indicatii pritoare la continutul de substante grase, este necesar sa nu se cumpere
decat produsele special destinate pentru pielea grasa. Aceasta conditie este deosebit de importanta daca tinem cont ca anumite substante grase contribuie la aparitia punctelor negre. Iar preparatele speciale sunt lipsite de asemenea substante.
1) Pentru o piele delicata si sensibila este deosebit de utila aplicarea unui ulei fin continand tamine. Aceasta produce o relaxare placuta,calmeaza si da un aspect mat.
2) Contra ridurilor marunte din jurul ochilor este necesar sa se ia masuri din timp. Este foarte practic un creion igienic avand acelasi format ca si rujul de buze. Are un bun efect de aparare si de netezire a pielii.

- Preparatele speciale: pastele de polizare sunt ideale pentru pielea grasa, ele contin adaosuri dure. abrazive, care amelioreaza circulatia sanguina si subtiaza suprafata pielii, eliberand-o de partile cornificate. Pastele polizante se folosesc de 2-3 ori pe saptamana in locul substantelor obisnuite de curatire.
- Mastile de curatire au un efect asemanator. Concomitent, ele produc o tensionare a epidermei. Multe masti contin de asemenea substante calmante care ajuta la etarea inflamatiilor. Masca de curatire este recomandata ca o forma de pregatire pentru machiaj, atunci cand acesta trebuie sa fie deosebit de frumos si rezistent.
- Crema pentru pleoape este foarte importanta atunci cand apar primele riduri fiindca pielea delicata a pleoapelor, chiar in cazul cand restul epidermei este grasa, ramane uscata si neaparata. ingrijirea pielii iritate
- Cosurile prezinta o problema serioasa, care apare la multe persoane concomitent cu inceputul maturizarii sexuale si dispare pe urma de la sine. Cu toate acestea, la aparitia primelor semne este necesara luarea unor masuri. De exemplu, un tratament regulat, executat de specialisti pentru indepartarea cosurilor si a punctelor negre precum si pentru dezinfectarea epidermei.

- Ce poate fi executat la domiciliu. Pielea se va curatj cu preparate, lipsite de baze, care au un efect de spalare. Dar se va eta exagerarea. Cosurile nu reprezinta un efect al impuritatiile asa cum mai cred unele persoane. Ele sunt cauzate de anumite procese hormonale pe care nu le putem infuenta prin nici un fel de curatire. O curatire inversunata poate duce la o suprasensiblzare a pielii. Pentru ingrijire, este recomandata folosirea preparatelor hidratan-te; este suficient unul singur, atat pentru ingrijirea de zi, cat si de noapte. Creioanele speciale contra cosurilor duc la o rapida calmare a procesului inflamator. Este necesar sa-l avem permanent la indemana si sa-l folosim la aparitia primelor semne de Ire a cosurilor. Punctele negre sunt zibile prin culoarea lor si pot fi usor eliminate prin apasare, operatiune care poate fi executata de noi insine. Observati cu atentie in oglinda fata dumneavoastra; repetati aceasta operatie saptamanal, incepeti printr-o curatire fundamentala a pielii; cu ajutorul unei bai de aburi sau a unei comprese fierbinti provocati o deschidere a porilor, astfel punctele negre se vor indeparta mai usor.

1)Peria pentru fricponare cu ajutorul spumei de curafire provoaca destuparea porilor si are un efect purificator asupra epidermei grase. Acesta este un mijloc ideal pentru tratarea pielii ofilite, cu o circulape sanguina defectuoasa. Persoanele care vor folosi acest mijloc in fiecare zi se pot lipsi de pastele de re-tusare.
2) Baile de aburi deschid porii si inmoaie stratul cornificat. Este foarte recomandat ca dupa o baie de aburi sa se procedeze la indepartarea punctelor negre sau sa se foloseasca o pasta retusare.
- Operatiile care se recomanda a fi lasate in grija cosmeticianului.
Lipomurile. situate sub piele, avand foma unor mici noduri, vor fi extrase numai cu ajutorul unor instrumente speciale, operatie care poate fi executata numai de un cosmetician experimentat. Daca o facem singuri apare pericolul unei infectari, care dupa ndecare va lasa o cicatrice. Din aceeasi cauza se recomanda ca si combaterea cosurilor sa fie lasata in seama cosmeticienilor.
- Cazuri in care este necesara interventia medicului: aparitia pe fata concomitent si permanent a 3-4 cosuri. in aceasta situatie este necesara o interventie medicala sau cel putin un sfat, mai ales cand cosurile se transforma in nodulete rosii si dureroase. Substante antibiotice speciale si tratamente pentru purificarea organismului prescrise de medic vor avea un efect concomitent: diminuarea procesului de eliminare a substantelor grase subcutanate si a cornificarilor excesive, permitand efectuarea tratamentului eficient si oportun al punctelor negre. Este importanta respectarea succesiunii tratamentelor si a duratei medicamen-tatiel.


Ingrijirea epidermei mature

- incepand de la varsta de aproximativ 30 de ani pielea dene foarte pretentioasa. in printa ingrijirii, ii scade elesticitatea si rezistenta, apar ridurile si se resimte efectul unui mod de ata nerational: lipsa de somn, stressul, excesul de alcool.Ingrijirea pielii cu ajutorul preparatelor active nu poate elimina aceste efecte, dar diminueaza intensitatea lor. Mai ales daca se trece la un mod de ata rational.
) Cand procedam la eliminarea punctelor negre trebuie sa avem mainile perfect curate si sa folosim un strat subtire de vata. Pielea inconjuratoare va fi intinsa, dupa care se vor stoarce - usor - punctele negre. Urmeaza un tratament cu o solutie antiseptica pentru fata sau cu alcool de 70%.
2) Masarea purificatoare cu adaosuri calmante si antiseptice, aplicata dupa indepartarea punctelor negre ajuta la etarea iritatiilor.
- Preparatele prezentate in fiole contin substante active in forma concentrata. Ele au ca efect ameliorarea circulatiei sanguine, oxigenarea organismului si stimularea meolismului, pielea fiind alimentata cu substante regenerante. Un tratament cu fiole dureaza 8-l0 zile. Este indicat sa se recurga la un tratament asemanator atunci cand pielea capata un aspect mai obosit decat cel obisnuit.

- Creme de zi cu filtre ultraolete. intrebuintarea lor dene necesitate dupa varsta de 30 de ani pentru a preveni o imbatranire prematura a pielii.
- Cremele hidratante de mare eficienta sunt ideale pentru o piele exigenta. Ele fac ca straturile superficiale ale epidermei sa dena netede si elastice. Foarte bune sunt preparatele avand un procent ridicat de acizi grasi si de asa numitii cerebronati -substante care intensifica legaturile intracelulare, maresc rezistenta la actiunea umiditatii si la agresitatea mediului inconjurator.
- Vitaminele ajuta pielea sa-si pastreze mai mult timp tineretea - chiar atunci cand au un uz extern. Aceasta se refera in primul rand la taminele A, E, sl C. Ele sunt in stare sa neutralizeze moleculele agresive care accelereaza imbatranirea pielii. Acesti radicali liberi" intra in legatura cu celulele sanatoase si den daunatorii prin slabirea rezistentei.
- Mastile tensionate constituie un mijloc exceptional atunci cand este necesar sa facem sa dispara de pe fata urmele de oboseala - chiar si numai pentru un timp scurt.

Esential este sa incepeti chiar de pe acum sa ingrijiti in mod serios pielea. Cateodata aceasta necesita eforturi deosebite, deoarece nu se obtin rezultate zibile imediat. Dar toate stradaniile vor fi recompensate mai tarziu, atunci cand epiderma dumneavoastra va avea un aspect mai tanar decat daca ar fi fost lipsita de ingrijire.
1) Preparatele in fiole introduc in epiderma substante concentrate care amelioreaza procesele meolice.
2) Gatul face parte din zonele uscate" ale pielii. Pentru el se recomanda cremele grase.
3) Mastile cu geluri sunt foarte bune din punct de vedere cosmetic. Ele improspateaza si inoreaza, netezind ridurile pentru un timp mai indelungat.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor