mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Parul si ingrijirea lui
Index » Dieta nutritie » Cosmetica » Parul si ingrijirea lui
» Dermatita seboreica

Dermatita seboreica







Ce este si cum se manifesta?
Este o afectiune inflamatorie cu evolutie indelungata (cronica), care apare in special la nilul zonelor seboreice (grase\") si se manifesta prin aparitia de scuame, de obicei, grase, care apar pe un fond inflamator, rosiatic, cu localizare la nilul scalpului, in spatele urechilor, in sprancene, interspracenos, de o parte si de alta a nasului (santurile nazolabiale), pe piept, leziuni care, de regula, sunt pruriginoase (produc mancarimi).
Dermatita seboreica afecteaza aprox. 1-3% din populatia adulta si este mai frecnta la barbati decat la femei. Se poate agrava in lunile de iarna, este influentata de aerul uscat din incaperile cu aer conditionat si stres. Expunerea la soare poate aa efecte favorabile.


Care sunt cauzele?

Cauzele nu sunt deplin cunoscute. Etiologia este multifactoriaia si include prezenta secretiei sebacee, a ciupercii Pityrosporum ovale, a unor anomalii imunologice.


Exista diferente intre matreata, seboree si dermatita seboreica?
Da. Matreata se manifesta cu descuamare fara roseata la nilul scalpului, seboreea este o pelicula uleiosa excesiva, in special a scalpului si fetei, dar fara roseata sau scuame; pacientii cu seboree pot dezvolta mai tarziu dermatita seboreica.
Nu exista nici o modalitate de a preni sau vindeca aceasta afectiune, dar ea poate fi controlata prin tratament.
Modalitati de tratament
Atentie: chiar daca ati senzatia de tegumente grase, evitati spalarea cu sapun sau aplicarea de solutii alcoolice la nilul fetei! De asemenea, evitati aplicarea de substante grase. Curatarea fetei se face cu solutii blande, recomandate de medic!


Sampoanele sau cremele folosite contin substante cu actiune antiinflamatorie, antiproliferativa si/sau antimlcotlca.

La nilul scalpului, se folosesc sampoane cu disulfura de seleniu, zinc pirition, gudroane, acid salicilic, antifungice (ketoconazol, ciclopirox). La nilul fetei si trunchiului, se folosesc creme cu ketoconazol, bifonazol, terbinafina, miconazol.In cazul in care leziunile sunt intinse si intens inflamatorii, se pot folosi local dermatocorticoizi, dar pe perioade scurte de timp si sub supraghere medicala.In cazul in care leziunile sunt refractare la tratamentele locale efectuate si daca starea de sanatate a pacientului permite, se pot face tratamente cu substante antifungice pe cale orala (pastile): ketoconazol, itraconazol, terbinafina.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor